Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Zeenaaktslakken voor het weekend

Duikreporter René Weterings duikt letterlijk het weekend in en gaat op zoek naar de brede ringsprietslakken in het Grevelingenmeer.

Er ligt weer een volle werkweek achter de rug, dus ik heb zin om de vrijdagmiddag wat in te korten en vanuit het werk weer rechtstreeks naar Zeeland te rijden. Even het hoofd leeg duiken als start van het weekend!

RENE_WETERINGS_20210326_1024_Nieuwe_Kerkweg_005_Brede_ringsprietslak-107075

Het is al even geleden dat ik bij Den Osse Nieuwe Kerkweg heb gedoken, november 2020 om precies te zijn. Dus dat is een goede reden om hier eens te gaan kijken. Op Facebook zie ik al een tijdje allerlei foto’s van zeenaaktslakken voorbijkomen, een mooi onderwerp om te fotograferen.

De afgelopen duiken waren nog niet echt overweldigend wat betreft het onderwaterleven. De lente is natuurlijk pas net begonnen en het water is ook nog niet bepaald warm. Toch heb ik er zin in, zeker als het zonnetje door de voorruit van de auto op mijn gezicht schijnt.

RENE_WETERINGS_20210326_1024_Nieuwe_Kerkweg_028_Brede_ringsprietslak-107075

De parkeerplaats is niet leeg, er staan een paar auto’s van duikers. Het waait redelijk hard vanuit het zuidwesten, dus ik ga eerst maar even op de steiger kijken naar de condities. Het Grevelingenmeer ligt er mooi in de luwte bij en het zicht lijkt vanaf de steiger gezien best goed te zijn. Ik maak wat foto’s en post er een op Facebook. Al snel krijg ik een reactie met wat aanwijzingen voor de locatie van de slakjes. Daar moet ik maar eens naar toe gaan dan. Ik kleed mezelf snel om in de toch wat frisse wind en al snel lig ik in het water. Het zicht is inderdaad goed en mijn humeur wordt alleen maar beter.

RENE_WETERINGS_20210326_1024_Nieuwe_Kerkweg_021_Brede_ringsprietslak-107075

Ik duik loodrecht vanaf de kant richting de oude zeedijk en zie tientallen jonge oorkwallen van slechts enkele centimeters in diameter voorbij drijven. Heel af en toe zie ik een jonge oorkwal van zo’n drie centimeter, dus over een tijdje kunnen we weer genieten van deze mooie kwallen. Ik laat mezelf aan de andere kant van de oude zeedijk langzaam aan zakken naar zo’n negen meter diepte. Er staat een opvallende stroming vanuit het oosten. Best goed voelbaar en ook zichtbaar doordat ook hier de jonge oorkwallen aan mij voorbij glijden.

RENE_WETERINGS_20210326_1024_Nieuwe_Kerkweg_054_Oester-107075

Het zicht is goed, de zon laat zich ook af en toe zien en dat zorgt er voor dat het op deze diepte nog erg licht is. Al snel valt mijn oog op de eerste brede ringsprietslak, het beestje zit er prachtig bij. Maar het lijkt wel of deze een misvorming heeft. De foto’s zien er maar vreemd uit, dus ik ga op zoek naar een ander exemplaar. Dat kost geen moeite, want ik vind er meerdere op slechts enkele vierkante meters. De ene na de andere brede ringsprietslak is aan het eten van poliepjes en dus heb ik het geluk om een paar mooie portretfoto’s van de kop te kunnen maken. Ik heb het op deze manier erg naar mijn zin!

RENE_WETERINGS_20210326_1024_Nieuwe_Kerkweg_048_Weduweroos-107075

Het water is zeven graden Celsius en koud heb ik het niet, ik laat mezelf nog even zakken naar twaalf meter diepte en ook hier zie ik nog wat kleine exemplaren van de brede ringsprietslak. Op een steen kruipt ook een kleine vlokslak, het is lang geleden dat ik zo’n slakje gezien heb! Af en toe zie ik wat krabbetjes wegschieten en een enkele kreeft laat zich vanuit zijn holletje zien. Maar verder is het landschap nog wat kleurloos en is er niet heel veel interessants voor mij te vinden. Op het gemakje begin ik aan de terugtocht als ik zie dat ik al weer bijna een uur in het water lig en de manometer aangeeft dat het tijd wordt om naar boven te gaan.

Nog steeds schijnt de zon en met het goede zicht zorgt dit voor een ware opklaring van mijn humeur. Als komende week de avondklok een uurtje later in gaat en de zon een uur later onder gaat door het verzetten van de klok, dan ga ik weer wat vaker aan het einde van de werkdag duiken. Lijkt me een prima voornemen voor de komende weken!

Voldaan rijd ik naar huis, morgen en zondag kan ik weer genieten van de Formule 1 en nagenieten van deze duik!

Max. diepte 11,9 m, temp. 7 gr. C., zicht ca. 3-4 m, duiktijd 70 min
Duik 1024 (Den Osse Nieuwe Kerkweg, vrijdag 26-3-2021, 15.45u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief