Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Op mijn gemak met een bruine plooislak

Nu Duikreporter René Weterings de smaak weer te pakken heeft, komen zijn verhalen ook weer los!

Gadverpielekes, die laatste duik voelde goed zeg! Ik heb de smaak weer te pakken, zo sterk zelfs dat ik deze maandag weer een duik plan. Gewoon lekker meteen na het werk.

RENE_WETERINGS_20200608_951_Nieuwe_Kerkweg_013_Bruine_plooislak-99698

Aan elk nadeel zit een voordeel, woon-werkverkeer van Geertruidenberg naar de Europoort is niet altijd even leuk, maar ik rijd van daaruit wel weer heel gemakkelijk naar Zeeland voor een duik. Dat scheelt me een hoop kilometers en het voelt nog eens heerlijk relaxt ook. Aangezien ik deze maandag weer naar kantoor moet voor wat noodzakelijke overleggen, kan ik dat mooi combineren met een duik na werktijd. De werkdag vloog dan ook voorbij en om 16.00u trok ik de deur van mijn kantoor dicht en reed ik naar het Grevelingenmeer.

Het weer is onrustig, er waait een harde wind vanuit het noorden. De wind staat dus vol op de kant bij duikplaats Nieuwe Kerkweg in Den Osse. Maar ik heb geen zin in wikken en wegen om toch naar de Oosterschelde te rijden, want daar zijn de zichtberichten nog steeds niet om over naar huis te schrijven. De parkeerplaats is leeg, behalve een verdwaalde klant voor Even Pause. Omdat ik toch heel nieuwsgierig ben naar de condities ga ik eerst even op de steiger kijken. Het waait hier hard en het golft best aardig, toch lijkt het zicht vanaf de steiger wel aardig goed te zijn. Ik ga het meemaken, snel mijn pak aan trekken.

RENE_WETERINGS_20200608_951_Nieuwe_Kerkweg_020_Bruine_plooislak-99698

Eenmaal in het water heb ik zo de spanning van de werkdag verloren, ik voel mezelf meteen weer als een vis in het water. Het zicht is gewoon prima, wat een geluk weer. Op mijn gemak duik ik over de ondiepe bodem naar het onderwaterdijkje en neem even de tijd om wat testfoto’s te maken. Vanavond heb ik sinds lange tijd de 60mm macrolens als wapen gekozen. Niet per se mijn favoriete lens, maar aangezien ik mezelf nu toch voor het ONK 2020 heb ingeschreven wil ik toch weer eens wat experimenteren. Nog steeds met slechts 1 flitser zoek ik naar simpele onderwerpen om mijn skills wat op te frissen, want die zijn nog wel een beetje roestig. Een paar mooi kolonievormende zakpijpen zijn het slachtoffer van mijn probeersels, ook de binnenkant van een oester moet aan mijn flitsgeweld geloven. Het is allemaal niet zo spannend op mijn display, dus ik duik verder over de dijk en laat mezelf wat dieper zakken.

Ook hier is het zicht meer dan prima, de grote vlokken stof van vorige week zijn weg. Ik schat het zicht op zo’n vier meter. Tussen de oesters schiet een botervisjes weg, een gewillige krab laat zich even fotograferen, een oorkwal danst sierlijk aan mij voorbij. Lekker hoor, zo’n ‘after work dive’. Ik snap niet waarom ik dit niet vaker gedaan heb. Het feit dat het nog bij daglicht is, is ook wel erg lekker. Ja, ik weet het nu zeker, ik heb de smaak weer helemaal te pakken. Laat dat duikseizoen maar komen!

RENE_WETERINGS20200608_951_Nieuwe_Kerkweg_076_Zeepok-99698

Ik ben al een tijdje bezig op de handmatige focusstand van de 60mm macrolens en vind dan een mooie grote bruine plooislak. Ik geloof niet dat ik ooit al eens zo’n groot exemplaar gevonden heb, hij is zeker vier centimeter groot en ligt er prachtig bij! Ik maak wat foto’s van alleen de rinophoren, met en zonder diopter. Daarna moet ik de lens toch echt van de manuele focus halen, want ik wil graag een portretje van de gehele slak schieten. Het kost even wat moeite om de snoot op mijn flitser te richten, maar uiteindelijk verschijnen er een paar plaatjes op mijn camera waar ik helemaal blij van word. Lekker hoor, mijn duik kan al niet meer stuk.

Ongemerkt gaat de tijd snel en duik weer verder. Eigenlijk zie ik de hele duik niet veel bijzonders meer, hier en daar wel een garnaaltje of een mooi anemoontje. Maar echt bijzondere ontmoetingen heb ik niet. Toch heb ik het bijzonder goed naar mijn zin en maak de duik na bijna negentig minuten af onder de steiger waar ik mezelf even concentreer op een zeepok. Tot grote frustraties lukt het me niet echt om het gewenste plaatje te krijgen, maar ach…het is mooi geweest zo. Het was weer een heerlijke duik!

Max. diepte 8,5 m, temp. 17 gr. C., zicht ca. 2-4 m, duiktijd 91 min
Duik 951 (Nieuwe Kerkweg, maandag 8-6-2020, 17.30u)

2 reacties

  1. Piepklein, maar heel mooi René!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief