Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Onze enthousiaste waterrat!

Duikreporter René Weterings laat zien dat duiken in het bloed zit bij de familie Weterings, ook dochter Isis duikt mee in de Atlantische Oceaan. 

Al voor we op vakantie gingen was het voor Isis duidelijk. Zij wilde weer duiken! We hielden het een beetje in het midden of we dat wel zouden doen. Maar eigenlijk is het voor ons als ouders ook veel te leuk om niet te doen.

RENE_WETERINGS_20190805_917_La_Bombilla_Isis_008_LOGO-90281

Dus het plan om Isis te laten duiken was toch vrij snel gemaakt in overleg met Nanneke en Joost van Casa de Buceo – Duikhuis La Palma. Een geschikte plek is duikstek La Bombilla en aangezien de oceaan weer een stuk rustiger is dan een aantal dagen, gaan we er voor. Isis is een beetje zenuwachtig, maar aan de andere kant heeft ze er ook veel zin in. Afgelopen voorjaar dook ze al voor het eerst met een instructeur in de Rode Zee, dus “ze weet wel hoe het moet” zegt ze zelf. Gelukkig heeft ze wat dat betreft de instelling van Pipi Langkous, “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”.

RENE_WETERINGS_20190805_917_La_Bombilla_Isis_017_LOGO-90281

Na een briefing van Joost, hijsen we Isis in een natpak van de duikschool. Dat zit als gegoten over haar meisjeslichaam. Vinnen en masker heeft ze zelf al jaren, dus die gaan ook mee. Voorzichtig gaan we via de trap van de betonnen steiger te water. Eenmaal in het water kan ze even naar haar moeder, want die komt net terug van haar duik. Er is nog voldoende lucht om ook even met Isis onder te gaan, dus we wachten met zijn allen even tot iedereen zo ver is. Dan duiken we onder, Isis wordt door Joost begeleid over de ronde keien die hier aan de kust liggen. Heel langzaam gaan we naar beneden tot op het zwarte zand. Daar voelt het water ook wat rustiger en kunnen we de duik gaan beginnen. Zij aan zij duiken moeder en dochter even samen, maar dan komt het moment dat ze terug moet. Ik duik verder met Isis en Joost.

RENE_WETERINGS_20190805_917_La_Bombilla_Isis_030_LOGO-90281

Op het gemak duiken we richting wat dieper water, Isis is druk doende met van alles en nog wat. Die is geen seconde rustig. Niet dat ze in paniek is of zo, nee in tegendeel. Zij voelt zich als een vis in het water en ziet van alles voorbij zwemmen en kruipen en wil alles aan mij aanwijzen. Ik vind het prachtig en ben zo trots als een pauw dat ze dit toch maar even doen met haar leeftijd van elf jaar. We komen bij de onderwaterbogen en laten ons door de deining meetrekken. Isis duikt alsof ze het al jaren doet, het blijft me verbazen. Met haar hele lichaam straalt ze het plezier uit en poseert ze in allerlei vreemde poses voor mij, want ze is zich ook nog eens bewust van die gekke vader met zijn camera naast haar. Ik heb een glimlach van oor tot oor, Joost laat het lekker gebeuren en houdt ons goed in de gaten. We duiken weer verder.

RENE_WETERINGS_20190805_917_La_Bombilla_Isis_049_LOGO-90281

Voor het begin van de duik had Joost beloofd om te gaan zoeken naar Paco de egelvis. Dat is een grote egelvis die in een holletje in het rif zijn optrekje heeft. Het duurt niet lang voor Joost de plek van Paco gevonden heeft en jawel, hij is nog thuis ook! Het indrukkende dier is ook voor Isis een genot om te zien. Er zwemmen hier rond La Palma natuurlijk best veel vissen, maar zo groot als Paco zijn het er niet veel. Isis heeft ondertussen mijn duiklamp in beslag genomen en schijnt in allerlei holletjes en gaatjes, haar armen en benen gaan alle kanten op. Toch heeft ze een goed gevoel voor de juiste trim en weet dit prima op te lossen. Fijn, dat scheelt een hoop gedoe en zo is deze duik ook nog eens erg leuk.

Als we een flinke ronde gemaakt hebben, zijn we weer bij het zand aangekomen. Daar ziet Isis een platvis en wijst ze mij de afdruk van een vlinder rog aan. Wow, dat had ik nog niet eens gezien. Ze heeft een scherpe blik zeg, petje af. Ook weet ze goed dat in de touwen van de bootankers zeepaardjes zouden kunnen zitten, dus ze seint mij dat ze die wil gaan bekijken. Joost knikt instemmend, dus laat ik haar haar gang gaan. Helaas voor haar (en voor mij) vinden we gaan zeepaardjes.

RENE_WETERINGS_20190805_917_La_Bombilla_Isis_047_LOGO-90281

Na dik vijftig minuten een maximale diepte van iets meer dan tien meter, heeft Isis een nette duik gemaakt. Ze komt enthousiast het water uit, wat natuurlijk belangrijk is. Het moet wel leuk zijn. Het is haar keuze om te duiken, van ons hoeft niks, maar mag veel. Enthousiast vertelt ze haar verhaal tegen Rowan, maar die is vooral geïnteresseerd in welke dieren ze gezien heeft. Dat duiken vindt Rowan nog niet zo interessant en vervolgt vrij snel zijn zoektocht naar krabben op het droge.

Samen met Isis geniet ik van deze ervaring en ze heeft voor zichzelf al besloten dat ze deze vakantie nog een keer wil duiken!

Max. diepte 10,4 m, temp. 22 gr.C., zicht ca. 15-25 m, duiktijd 52 min.
Duik 917 (La Bombilla, La Palma, maandag 5-8-2019, 14.00u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief