Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Nog een rondje Malpique

De tweede duik van de dag wordt weer een rondje Malpique voor Duikreporter René Weterings, hij duikt in de zomervakantie rond La Palma.

De eerste duik hier vandaag was heerlijk relaxt. Het zonnetje is ruimschoots aanwezig en de Atlantische Oceaan is kalm. Het is tijd om een broodje te eten en het nodige vocht weer aan te vullen.

RENE_WETERINGS_20190804_916_Malpique_024_Basalt-90249

Ik houd mijn natpak half aan, want heel lang zullen we niet uit het water zijn. Uiteraard wel lang genoeg om de tweede duik ook weer langs de kruizen te gaan. Dit keer wil ik ook naar de kruizen, want ik wil daar nu wel wat plaatjes gaan schieten. De eerste duik is het er niet van gekomen, omdat ik te druk was met de ruige landschappen. Na zo’n anderhalf uur na de eerste duik gaan we weer te water. Even goed timen vanwege de branding, maar daarna hangen we rustig aan het oppervlak en wachten we tot het groepje helemaal klaar is.

RENE_WETERINGS_20190804_916_Malpique_028_Pijlstaartrog-90249

Ook nu weer dalen we langzaam af via het zwarte zand, dit keer buigen we een afslag eerder af en doen we een iets andere route. Leuk, zo zie ik weer wat andere stukjes van Malpique. We duiken door een soort kloof of canyon, maar echt heel interessant vind ik dit gedeelte niet. Soms schiet er een trompetvis weg, maar veel meer zit hier niet. Op de rotsen zitten plukken me groengele sponzen. Ik kijk nog even of er slakjes in zitten, maar ik kan ze niet vinden.

We dalen verder af en passen een zandvlakte. Ik vind weer een mooi anemoontje en er zwemt een grappige vis continu in mijn buurt. Als ik niet beweeg, dan hangt deze vis ook mooi stil. Altijd net even van mij weg gebogen. Het is lastig om een foto te maken met de fisheyelens, want dan moet ik er echt heel dichtbij komen. Uiteindelijk lukt het me aardig, maar de vis komt nog steeds wat klein over op de uiteindelijke foto. Toch was ik minder dan dertig centimeter van de vis verwijderd.

RENE_WETERINGS_20190804_916_Malpique_015_Kruis-90249

Ik zie de ruige rotspartijen weer verschijnen en maak weer wat foto’s, het blijft leuk om het ruige landschap van basaltblokken vast te leggen. Inmiddels zijn we op zo’n vijftien meter diepte gekomen, dus we zijn niet ver meer van de kruizen. De groep duikt net wat voor me en ik zie de eerste kruizen al staan. Vanaf boven is het een mooi veld met kruizen, maar door de blauwe zweem die het water veroorzaakt heeft het geheel verder geen kleur. Gelukkig kan ik dat met mijn cameraset weer laten zien, want op de kruizen groeien mooie rode zakpijpjes of sponsjes, eerlijk gezegd weet ik niet wat het is. Maar ik vind het rood erg fraai contrasteren met het steen. Ik maak wat liggende en staande foto’s van de kruizen om wat te variëren in de plaatjes.

RENE_WETERINGS_20190804_916_Malpique_022_Kruizen-90249

Heel lang blijven we niet bij de kruizen, want hoe bizar het er ook uit ziet op achttien meter, na een paar minuten heb je het wel gezien. Dus we toeren weer richting de kant, via een andere route dan we gekomen zijn. Onder een richel van de rotsen zie ik een hele mooie grote rog liggen en probeer deze heel voorzichtig te benaderen voor een foto. Maar net als ik dichtbij genoeg ben en ik af kan drukken, schiet de rog weg. Op de gemaakte foto zie ik alleen nog maar een staart en de afdruk van de rog in het zand. Helaas, net te laat!

Balen zeg, want dit had echt een topfoto kunnen zijn. Ik had al mijn instellingen goed staan, maar het mocht niet baten. Gelukkig krijg ik niet veel later een herkansing. Een wat kleinere pijlstaartog ligt in het zand, waarschijnlijk hetzelfde dier wat ik tijdens de eerste duik ook heb gezien. Nu lukt het wel, deze rog werkt goed mee. Ook hier geldt weer, ik moet er echt bijna op kruipen om het beestje een beetje vullend in beeld te krijgen, maar ik krijg meerdere kansen tot ik een foto naar tevredenheid heb. Leuk zeg, roggen zijn echt gave dieren om te fotograferen.

RENE_WETERINGS_20190804_916_Malpique_044_Rots_branding-90249

Aan het einde van de duik kan ik weer wat met de golven spelen die over de rotsen breken. Het ruwe schouwspel van de golven die luchtbellen naar beneden drukken geeft een lekker wild beeld op de foto’s. Tevreden stappen we na een uurtje weer het water uit. Gezamenlijk halen we de duiksets weer uit elkaar en bergen we alle spullen op in de pickup van Casa de Buceo – Duikhuis La Palma. Zij nemen straks alles weer mee naar het duikcentrum en wordt het weer heerlijk fris gespoeld. Op de terugweg geniet ik weer van het landschap van La Palma, want dat verveelt nooit. Cindy haalt mij weer op bij het kerkje van Todoque en word ik door onze kinderen weer verwelkomd.

Max. diepte 18,0 m, temp. 22 gr.C., zicht ca. 10-25 m, duiktijd 55 min.
Duik 916 (Malpique, La Palma, zondag 4-8-2019, 14.30u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief