Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Missie snotolf

De eerste snotolven zijn gespot, ook Duikreporter René Weterings ging weer eens op zoek en had het geluk met een mooie ontmoeting!

Weekend! Tijd voor een duik in het koude water, dit keer de Oosterschelde ter afwisseling van het Grevelingenmeer. De eerste snotolven worden her en der gespot, dus het is tijd om er op uit te trekken.

De weersvoorspellingen zijn best goed, dus ik heb goede hoop op een mooie duik in de Oosterschelde. Ik kijk niet naar het tij, het wordt de Bergse Diepsluis, want ik wil weer eens bij de mosselhangcultuur gaan kijken. Om kans te maken op een snotolf, lijkt me dat een goed plan. Bovendien vind het gewoon lekker duiken op die plaats, heerlijk zweven langs de touwen en er is altijd wel wat te zien.

20230128_1197_Bergse_Diepsluis_183_LOGO-120354

Vanaf een kilometer afstand zie ik al dat de parkeerplaats nagenoeg leeg is, er staan maar drie auto’s van andere duikers. De helft van de duikers ligt er al in en de andere helft is zich aan het optuigen in semidroogpakken, dus ik verwacht niet dat ik die straks ga tegenkomen onder water. Het wolkendek is dun, de zon komt er een beetje waterig doorheen. In de verte zie wat blauwe hemel door de wolken komen, lekker! De veilige keuze voor een groothoek zoomlens lijkt me prima vandaag als ik zo vanaf de dijk naar het water kijk. Ik heb er zin in.

20230128_1197_Bergse_Diepsluis_122_LOGO-120354

Mijn routine om te gaan duiken werk ik stoïcijns af, her duurt maar een paar minuten voordat ik klaar ben aan de wandeltocht richting de mosselhangcultuur. Het is bijna laag water zie ik, dus dat betekent wel dat ik even goed moet oppassen vandaag om in en uit het water te komen. Er in gaat vandaag goed, de Oosterschelde ligt er zo glad als een spiegel bij. Ik zie heel goed waar ik veilig mijn voeten kan neerzetten. Het koude water omarmt me, op allerlei plekken voelt het al vrij snel alsof ik een lekkage heb, maar inmiddels weet ik dat dit de koudebruggen zijn die altijd wel ergens hebt.

20230128_1197_Bergse_Diepsluis_111_LOGO-120354

Op mijn rug peddel ik rustig richting de mosselhangcultuur, ik geniet. Het is een mooie dag en mijn duik gaat zo beginnen. Bij de gele boei laat ik mezelf even bij adem komen en prepareer ik mijn masker met een verse laag speeksel…wat hebben we toch een smerige hobby he..haha. Ik steek mijn hoofd onder water en laat mezelf langzaam afzakken aan de zonkant van de touwen. Helaas is het zicht niet top, maar nog altijd zeer redelijk te noemen. Het is wat stoffig of mistig te noemen. Op het gemakje frogkick ik mezelf langs het horizontale touw en heb mijn zoekbeeld op een volwassen snotolf gezet. Elk drijvende tonnetje inspecteer ik aandachtig en onderweg maak ik wat foto’s van de mosselen. Die staan er mooi bij met hun mondje vol open. Wat zijn het toch prachtige dieren eigenlijk!

20230128_1197_Bergse_Diepsluis_191_LOGO-120354

Het hele touw zwem ik af richting het oosten, maar helaas geen snotolf na dik veertig minuten. Ik draai om en zwem nu aan de andere kant terug. Met mijn duiklamp schijn ik systematisch over de touwen in de hoop iets fel roods te spotten. Ook nu weer maak ik de nodige foto’s, inmiddels laat de zon zich zelfs even zien, dus ik doe een poging om de zon in mijn foto’s te betrekken. Dat lukt, maar wel met veel stofdeeltjes, had ik mijn flipsnoots maar gemonteerd. Maar ja, daar heb ik totaal niet aan gedacht.

20230128_1197_Bergse_Diepsluis_198_LOGO-120354

Ineens is daar een grote rode kop die mij vanaf de andere kant aankijkt. VET!! Een volwassen mannetjes snotolf, ik ben maar wat blij dat het na vijftig minuten toch nog gelukt is. Mijn handen en voeten zijn weer flink afgekoeld, maar ik voel de warmte komen door deze leuke vondst. De snotolf is erg rustig en ik kan hem goed bekijken en wat leuke portretfoto’s maken. Na een tijdje zwemt de snotolf wat verder, maar ook dat gaat op het gemakje. Ik kan het mooie ronde zuignapje op zijn buik zelfs fotograferen op een gegeven moment. Al met al houd ik nog zeker een half uur vol bij deze vis die mooi is van lelijkheid, daarna is mijn lucht op en zijn mijn handen te ver afgekoeld. Bij de auto geniet ik na en deel mijn ervaring met Bas en Miriam, zij gaan hun geluk ook beproeven. Wat een heerlijke duik was dit uiteindelijk toch weer, hoe één vis een hele duik kan redden…gek eigenlijk he?

Max. diepte 10,5 m, temp. 5 gr. C., zicht ca. 2-6 m, duiktijd 51 min.
Duik 1197 (Bergse Diepsluis, zaterdag 28-1-2023, 11.00u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief