Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Landschapjes in het Grevelingenmeer

Duikreporter René Weterings duikt het Grevelingenmeer in om iets nieuws te proberen en geniet van het goede zicht.

Vakantie! Twee weken geen werk, even niks aan mijn hoofd. De vrijdagmiddag heb ik ook al vrij genomen om van het goede weer te profiteren. Ik rijd vanuit mijn werk richting de Nieuwe Kerkweg.

RENE_WETERINGS_20210430_1033_Nieuwe_Kerkweg_023_Zeester_landschap-107965

Het waait best aardig, maar ik gok het er op dat het zicht wel mee wil werken. Onderweg maak ik eerst nog even een tussenstop bij Duikcentrum De Grevelingen en rijd daarna door. Op de parkeerplaats is het rustig, maar er zijn wel wat bekenden aanwezig. Natuurlijk maak ik even een praatje om vervolgens op het gemakje aan te kleden. Ik heb vandaag maar een doel, het testen van een eigen bedachte samenstelling van lens, poort en tussenringen. Ik wil graag testen of de Olympus 12-40mm PRO lens goed werkt achter de minidome, zodat ik een 12mm groothoek heb voor het komende inktvissenseizoen. De extra tussenring heb ik van Rob kunnen lenen, dus ik ben dus erg nieuwsgierig of het gaat werken. Het zou zomaar kunnen dat ik onderwater meteen merk dat de camera niet eens scherp stelt, of dat het beeld onacceptabel onscherp is in de hoeken. Ik laat me verrassen!

RENE_WETERINGS_20210430_1033_Nieuwe_Kerkweg_059_Zeedahlia-107965

Onderweg naar de waterkant kom ik ook bekenden tegen en zij spreken over goed zicht en dat de keuze van mij voor groothoek een goede keuze is. Top, ik krijg nog meer zin in de duik op deze manier. Via het trapje langs de steiger ga ik te water en duik rustig onder. Ik maak vrijwel meteen een testfoto van een landschapje en zie warempel dat de lens zich prima gedraagt, de autofocus werkt feilloos. Het beeld ziet op mijn display ook nog eens goed uit. Wow, dat belooft veel goeds en op die manier ga ik toch een leuke duik maken. Als het niet zou hebben gewerkt dan was ik een stuk minder vrolijk geworden…haha. Ik zet koers richting de oude zeedijk om daar achter verder te duiken. Al snel kom ik uit bij een van de zeedahlia’s en maak een klassieke groothoekfoto van de zeedahlia en probeer verschillende instellingen om te kijken of dit verschil maakt als ik ze thuis op een groot scherm bekijk. Ik heb nog steeds maar een flitser tot mijn beschikking, aangezien de andere voor reparatie bij Onderwaterhuis.NL ligt. Gelukkig werkt het eigenlijk best goed, ik besef me weer dat je met een flitser ook prima uit de voeten kunt.

RENE_WETERINGS_20210430_1033_Nieuwe_Kerkweg_062_Zonnetje-107965

Het zicht is inderdaad erg goed, ik geniet van het landschap onder mij en laat mezelf afzakken naar de reefballs. De reefballs zijn mooi begroeid, blonde grondels dansen vrolijk boven de oesters uit en af en toe kruipt er een kreeft rond. Kwalletjes zijn er vandaag ook, ik zie diverse soorten langs mijn gezicht dansen. Af en toe laat de zon zich zien en dan kruipt hij weer weg achter een wolk, het is dan net of het licht even uit gaat. Langs de betonplaten zoek ik naar interessante landschapjes om die met de 12-40mm op 12mm te fotograferen (want zoomen kan ik niet). Met een helder groene achtergrond krijg ik best aardige plaatjes, al zijn het ook weer niet de meest interessante voorgronden. De echte kleur moet nog komen later dit jaar.

RENE_WETERINGS_20210430_1033_Nieuwe_Kerkweg_198_Zakpijp-107965

Na de reefballs ga ik weer naar het ondiepe en ga aan de slag met een stukje oesterbegroeiing waar een zakpijp op groeit. De zon is nu volle bak aanwezig, dus ik kan mezelf niet bedwingen om een tegenlichtfoto met de zon te maken. Als ik die kans krijg, dan grijp ik hem graag met beide handen aan. Er komt ook nu weer een acceptabel plaatje uit, wat ik nog wel zal moeten ‘tweaken’ in de nabewerking om hem helemaal naar mijn eigen smaak te maken, maar dat komt wel goed. Ik ben maar wat blij dat deze combinatie van lens, minidome en dubbele tussenring op mijn Nauticam onderwaterhuis past. Dat scheelt de aanschaf van een dure poort met zoomgear of de aanschaf van een Olympus 12mm prime lens. Een krent als ik ben wil ik toch eerst zelf een oplossing vinden die mij de beste prijskwaliteitsverhouding geeft. Het geld groeit nu eenmaal niet aan een boom en het blijft een hobby…haha.

RENE_WETERINGS_20210430_1033_Nieuwe_Kerkweg_117_Oesters-107965

In het ondiepe deel aangekomen maak ik nog wat simpele foto’s van landschapjes en stap na een uurtje tevreden uit het water. Ik wil namelijk op tijd bij de Zeelandbrug een tweede duik maken.

Max. diepte 9,5 m, temp. 10 gr. C., zicht ca. 2-4 m, duiktijd 60 min
Duik 1033 (Nieuwe Kerkweg, vrijdag 28-4-2021, 15.00u)

PS: Die tweede duik bij de Zeelandbrug maakte ik ook, maar het zicht was zo slecht dat ik de duik na acht minuten heb afgebroken. Duiken moet wel leuk blijven en dit soort condities vind ik niet prettig en dus is het voor mij niet de moeite waard om in het water te blijven. 😉

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief