Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Gezellige laatste duik van 2019!

Het duikjaar afsluiten in stijl. Dat is precies wat Duikreporter René Weterings met een paar duikvrienden in Zeeland doet.

Vandaag staat de laatste duik van 2019 voor de deur! We hebben met een klein groepje duikgekken afgesproken om het jaarlijkse oudejaarsduikje te maken bij Dreischor.

RENE_WETERINGS_20191228_945_Dreischor_Reefballs_003_Reefball-92194

We gaan niet alleen duiken, want we steken na de duik ook de barbecue aan, eten wat oliebollen en drinken een warm en koud drankje. We nemen allemaal wat mee. De afgesproken tijd is 9.00u, dus dat betekent best vroeg mijn bed uit op een zaterdag. Maar ik heb er zin in, want ik heb ook al weer zes weken niet gedoken. Dus het wordt weer tijd om wat foto’s te maken. Ik had mijn macrolens al klaar liggen, tot mijn duikmaatje Goof mij ervan overtuigde dat we beter voor de fisheye konden gaan. Ach ja, daar heeft hij gelijk in, want macrofoto’s maken doen we altijd al.

RENE_WETERINGS_20191228_945_Dreischor_Reefballs_015_Oranje_sponzen-92194

We zijn lekker op tijd weg en onderweg kunnen we van een prachtige lucht genieten, die door de opkomende zon wordt veroorzaakt. Helaas wordt het wolkendek toch weer dichter naarmate we dichter bij de duikstek komen. De parkeerplaats ligt er verlaten bij, maar al snel komt er een tweede auto aan, met een Duits kenteken. We zien een groepje lepelaars staan ter hoogte van het einde van de parkeerplaats, maar verder is het rustig. Wind staat er nauwelijks. Vanaf de dijk zien we een Grevelingenmeer wat er mooi bij ligt, slechts een klein beetje golfslag door de oostenwind.

Niet veel later arriveren ook de anderen en praten we even bij en bouwen we onze sets op. We maken nog even een groepsfoto van de duikers voordat we te water gaan. Ik ga via de trap het water in en dat voelt al lekker fris, maar toch minder koud dan ik had verwacht. Als ik langzaam afdaal, zie ik dat het zicht erg goed is, zeker zes meter. De reefballs kan ik voor een groot deel overzien. Mooi hoor, helaas is het daglicht nog wat zwak. Voor het mooie licht moet je immers midden op de dag gaan duiken in dit jaargetijde. Maar evengoed heb ik het door het goede zicht al snel naar mijn zin.

RENE_WETERINGS_20191228_945_Dreischor_Reefballs_019_Reefball_model-92194

Ik speur de reefballs af naar nestjes van zeedonderpadden, want elke winter hopen we weer op een mooi jaar met die prachtige rode nestjes. Het zicht is zo goed dat ik meteen wat reefballs ga fotograferen. De oranje sponzen zijn nog aanwezig en die geven het landschap momenteel nog wat kleur. Verder is het maar een kleurloze boel. In de reefballs zie ik wat kleine kreeftjes wandelen, af en toe tref ik een blonde grondel in een gat van de reefball. Verder is het er stil….doodstil. De andere duikers zijn denk ik allemaal naar het oosten gegaan. Oh nee wacht, ik zie toch iemand aankomen. Een duiker zonder camera, dat moet Leonieke zijn. Ik wenk haar om even model te hangen bij een reefball, want anders heb ik weer alleen maar een kale reefball. Na een paar shots maak ik per ongeluk wat stof en is het feest voorbij, ik bedank haar en duik weer verder.

RENE_WETERINGS_20191228_945_Dreischor_Reefballs_022_Landschapje-92194

Op mijn gemak duik ik terug richting de steiger en fotografeer op mijn gemak wat reefballs of delen daarvan. Ik kom Goof tegen en later ook Corne en Paul. Goof seint dat hij zijn camera nog niet heeft gebruikt, ik natuurlijk wel, dus ik laat wat foto’s zien ter inspiratie. Volgens mij komt de boodschap wel aan en wellicht komt hij straks toch met foto’s boven.

Nadat ik alle reefballs heb geïnspecteerd en eigenlijk niks bijzonders gevonden heb, besluit ik dat het mooi geweest is. Ik weet dat Arco en Ferry aan de kant staan te wachten en bezig zijn met de barbecue en de soep, dus ik weet genoeg! Als ik bij de steiger kom zie ik een soort keukentrapje tegen een van de palen staan, want een belachelijk gezicht. Dat ding moet er uit! Ik voel even aan het trapje en ik merk dat ik die gemakkelijk kan tillen, en ik ben toch al dicht bij de trap. Dus ik besluit het trapje mee te nemen en aan een van de sporten van de trap te hangen. Na dik veertig minuten sta ik weer aan de kant met het trapje in mijn hand. Die kan bij het afval!

RENE_WETERINGS_20191228_945_Dreischor_Reefballs_025_Reefball-92194

Na de duik komt de rest er een voor een ook uit, leuk duikje met goed zicht, maar echt bijzonder is het momenteel niet. Gelukkig volgt er een erg gezellig ‘onderonsje’ van enkele uren en vermaken we ons met het lekkere eten en drinken en een goed gesprek.

We ronden het jaar 2019 af met een glimlach en hopen op een goed en vooral gezond 2020 met mooie duiken op mooie plekken in de wereld. Wellicht tot aan de waterkant in 2020!

Max. diepte 8,5 m, temp. 6-7 gr. C., zicht ca. 4-6 m, duiktijd 40 min Duik 945 (Dreischor Reefballs, zaterdag 28-12-2019, 9.45u)

Dit bericht delen

Avatar
René Weterings

Vader van Isis en Rowan, getrouwd met Cindy en woont in Geertruidenberg. Zijn passies zijn het gezin, duiken, snorkelen, fotograferen en het schrijven van verhalen over zijn belevenissen in het water. Fotografeert met een Olympus OM-D E-M5mkII systeemcamera in Nauticam behuizing met twee INON Z-330 flitsers. Schrijft regelmatig voor DuikeninBeeld (tevens redactielid) en magazine ‘Onderwatersport’. Hij werd in 2018 én 2019 'Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie'. Op het WK Onderwaterfotografie 2019 in Tenerife en won hij zilver in de categorie 'groothoek'.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *