Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Eric Bovelander – René (BJ) Beens kijkt visjes bij TODI

Een droom komt uit voor René Beens… Een groep enthousiaste duikvrienden neemt hem mee naar TODI voor zijn allereerste duik. En René laat het zien: ook voor mensen met een beperking is duiken geweldig!

Het begon allemaal begin februari van dit jaar.
Nadat we met een groepje duikers naar TODI zijn geweest om te duiken, kwam er een reactie van René (BJ) Beens in de vorm van een berichtje zoals we dat allemaal van hem kennen; “mooi visjes, trimvest, automaat”. We kenden elkaar nog niet persoonlijk, maar René was op dat moment al een tijdje lid van de Facebookgroep “Duiken”, en hij vindt alles wat met duiken te maken heeft SUPERGAAF!

Marcel Mol kreeg een idee: hij vroeg zich af of René al ooit echt had gedoken en of hij het leuk zou vinden om eens in TODI te gaan duiken. René was vanaf het eerste contactmoment razend enthousiast en wilde niks liever dan een keer gaan duiken. Er werden telefoonnummers uitgewisseld en de eerste plannen werden gesmeed. Bij een duikschool in de omgeving van René had hij al eens kennis kunnen maken met het onder water zijn, echter de uitbraak van het Corona virus gooide roet in het eten en de plannen om daar te gaan duiken en oefenen konden helaas niet doorgaan. Het zwembad ging dicht, TODI ging ook dicht en teleurgesteld moest er gewacht worden totdat er weer nieuwe mogelijkheden waren, en die kwamen in juli, TODI ging weer open.

Intussen had René al een aantal duikers benaderd om mee te gaan. Roy van Hemert en Marcel van Engelen werden als filmcrew aangewezen en ook Eric Bovelander werd aan het team toegevoegd. Dit was het team dat met René naar beneden zou gaan. Na een eerste kennismaking met René en zijn vader Jan werd een datum vastgelegd.

Zaterdag 15 augustus was het dan eindelijk zover, de lang gekoesterde wens ging in vervulling voor BJ (René) Beens.

We hebben van Duikcentrum Todi alle medewerking gekregen, en mochten gebruik maken van alle faciliteiten, waarvoor uiteraard onze dank. Na het omkleden zijn we de spulletjes voor René bij elkaar gaan zoeken, een shorty, een masker, vinnen, een trimvest met lood en een automatenset worden op maat uitgezocht.

Onder begeleiding van Eric en Marcel gaat René naar beneden. Beide cameramannen Marcel en Roy liggen al paraat in het water om foto’s en video’s te maken van René. Langzaam gaan we naar beneden en gaan we de visjes bekijken. René was heel zenuwachtig en kwam een paar keer weer terug naar boven. We zijn een aantal keer naar beneden gegaan, voor paar halve minuten.
René genoot ervan, maar de zenuwen werden hem uiteindelijk toch een beetje te veel. Iets wat ons allemaal kan gebeuren. René genoot er wel van en nadat er een heel vriendelijke instructeur van TODI (Walter) naar ons toe kwam en ons wees op een full face snorkel masker, hebben we toch ook nog een mooi rondje snorkelend afgelegd.

René had de dag van zijn leven en volgend jaar gaan we dit weer doen!

Onderweg heeft René in de auto aan Eric verteld dat hij ook graag wil dat er een verhaaltje geschreven werd, mede om te laten zien dat mensen met een beperking ook kunnen leren duiken en genieten van de wereld onder water. Met de juiste begeleiding is dit zeker mogelijk, en met een aangepast lesprogramma kan in principe iedereen leren of ervaren hoe het is om onder water te kunnen ademhalen, en vervolgens te genieten van de rust en het leven onder water in een wereld met bijna geen prikkels.

Voor ons allemaal was het een zeer geslaagde en ook erg gezellige dag.

Met dank aan Marcel Mol, Eric Bovelander, Marcel van Engelen, Shelley Schaap, Roy van Hemert, Jeanet de Vries, Alyssa Vonder en natuurlijk Jan Beens (de vader van René) die toch maar weer even het halve land heeft doorgereden om dit mogelijk te maken voor zijn zoon.
En uiteraard grote dank aan de mensen van TODI die ons alle ruimte hebben geboden om dit mogelijk te maken.

En René: je bent een topper en een kanjer!

7 reacties

 1. Gefeliciteerd met je eerste duik, René!

  REAGEREN
 2. De volgende plannen worden inmiddels al gesmeed, en met wat geluk en geduld hopen we dat we René kunnen opleiden als een echte duiker, want het kan 👌

  REAGEREN
 3. Goed gedaan Rene!!!

  REAGEREN
 4. Wat leuk René… op naar je volgende duikervaring!

  REAGEREN
 5. Prachtig en hulde aan de duikvrienden!

  REAGEREN
 6. Kei gaaf. Binnenkort een echte opleiding, René?

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief