Emilia en Ivar – Pirates of the Maldivian
Pirates of the Maldivian! Emilia Sawicki en Ivar Keg reizen naar Fuvamulah, the place to be voor fantastische duiken met haaien.
Datum: November 2024
Duiklocatie: Fuvamulah, Malediven
Duikreports zijn de verhalen, foto’s en/of films van duikers – de belevenissen van jou en van mij. ledereen kan een Duikreporter zijn. Hoe? Klik hier!
Een bezoek aan Fuvamulah, Malediven is een waargebeurd tropisch sprookje met een hoog gehalte aan “Pirates of the Carribean” vibes. Hier hebben wij veel grote haaien gezien, waaronder tijgerhaaien, manta’s en rifhaaien. Duiken op Fuvamulah is een fantastisch avontuur en het eiland is idyllisch, groen, tropisch en rustig. Hier vind je geen grootschalige resorts, maar woon je in kleine hotels midden in wijken waar ook de lokale bevolking woont. De stranden zijn ongerept en op loopafstand vanaf het hotel.
Wij zijn twee reislustige duikers met passie voor natuur en rust. We hebben al aardig wat van de onderwaterwereld gezien, maar we hebben tot nu toe weinig grote zeedieren gezien. Met onze reis naar de Malediven, geregeld door Dive and Travel, kwam daar verandering in.
Onze reis duurde twee weken en begon in Amsterdam. Vanuit Schiphol vlogen we met Emirates naar de hoofdstad van de Malediven, Malé, met een overstap op Dubai. Malé is het knooppunt in de Malediven van waar mensen verder reizen naar hun eindbestemming. De meeste toeristen blijven rondom de eilanden in de buurt van Malé. Deze eilanden zijn grotendeels volgebouwd met luxe resorts met bungalows die op de zee gebouwd zijn. Onze eindbestemming was echter anders; wij vlogen nog eens 600 km zuidelijker met een propeller vliegtuig naar het eiland Fuvamulah.
Fuvamulah is één van de grootste eilanden van de Malediven, maar is door zijn geïsoleerde ligging niet zo gemakkelijk te bereiken. In tegenstelling tot de meeste eilanden van de Malediven, is Fuvamulah geen atol, maar een losstaand eiland welke miljoenen jaren geleden gevormd is uit koraalblokken. De afwezigheid van een atol zorgt ervoor dat er geen lagunes zijn, met als gevolg dat er veel sterke stromingen van het zeewater zijn en een onrustige zee. Fuvamulah is daardoor moeilijk bereikbaar. Grote (cruise)schepen kunnen daardoor hier niet aanleggen. Pas met de aanleg van een kleine haven in de jaren 2000 en de bouw van het vliegveld in 2011 werd het eiland toegankelijk voor bezoekers. De bewoners van Fuvamulah leven grotendeels van de visserij en in mindere mate van landbouw van diverse soorten gewassen zoals bananen, mangos en kokosnoten. Op het eiland zijn twee zoetwatermeren aanwezig waar bijzondere watervogels leven. Het klimaat is tropisch met temperaturen van 26 Celsius – 31 Celsius. De zee heeft een temperatuur van 27 – 29 graden Celsius. Het eiland ligt 30 km van de evenaar. De afwezigheid van een lagune maakt dat de zee rondom Fuvamulah relatief snel diep is. De onrustige zee zorgt voor veel stroming, wat voedselrijk zeewater naar het oppervlak stuwt en daardoor een vruchtbare omgeving vormt voor het onderwaterleven. Doordat er veel gevist wordt rondom het eiland, trekt dat veel diepzeevissen aan, waaronder tijgerhaaien. Dit zijn zeer grote haaien welke al eeuwen lang samen leven met de lokale bevolking. In Fuvamulah is daarom gegarandeerd dat je haaien zult zien. Ook bij ons was dat het geval.
Wij doken met gidsen van duikcentrum Pelagic Divers. De duiken vonden altijd plaats vanaf de boot, 3 keer per dag. Door de ruige zee is kantduiken op Fuvamulah geen optie. De meest spectaculaire duiken waren de “tijgerduiken”. Deze duiken vinden vlak bij de haven van de vismarkt plaats. De gidsen nemen afvallige tonijnkoppen van de vismarkt mee en verstoppen deze onder water tussen de rotsen, op ongeveer 5-10 meter afstand van de duikers. Binnen enkele minuten komen de tijgerhaaien daar op af en proberen de tonijnkoppen dan uit de rotsen op te eten.
De grootste tijgerhaai is 6 meter lang en wordt “Big Mama” genoemd. Een andere bekende tijgerhaai is “Pirate”. Deze haai is zo genoemd omdat ze een oog mist. Vooraf aan de eerste duik krijg je een training over hoe je je moet gedragen in de aanwezigheid van tijgerhaaien en krijg je een techniek aangeleerd waarmee je een haai van je af kunt duwen, mocht deze te nieuwsgierig naar je toekomen.
De duiken vinden plaats in kleine groepen, bestaande uit maximaal 10 duikers. Er gaan ten minste 4 gidsen mee en deze houden de haaien in de gaten en borgen je veiligheid. De haaien zijn niet agressief, maar wel nieuwsgierig, actief, zwemmen veel rond, en dus moet je goed om je heen kijken om de haaien in de gaten te houden. De tijgerhaaien kun je liggend op de zeebodem of zwevend in het blauw doen. Bij de liggende variant bevind je je op een vlakke zandbodem op ongeveer 6 meter diepte. Bij de zwevende variant ben je op ongeveer 15-20 meter diepte en kunnen de haaien ook onder je zwemmen. De zwevende variant is uiteraard interessanter, maar vraagt natuurlijk meer ervaring omdat je goede controle over je duiktechnieken moet hebben, met name je trimvaardigheden. Duiken met de tijgerhaaien is een buitengewoon bijzondere ervaring. Je komt echt heel dicht bij de haaien en kunt ze dus goed zien en hun gedrag observeren. Al snel kom je er dan achter dat haaien geen monsters zijn en dat zij onze respect verdienen. De aanwezigheid van haaien in riffen kan ons ook veel informatie geven over de gezondheid van het koraalrif.
Op het eiland kun je ook genieten van de rust en de natuur. Papegaaien zijn zeer populaire huisdieren en als liefhebber van kromsnavelvogels vonden wij dat fantastisch. Tijdens onze vakantie ben ik erg bevriend geraakt met een kaketoe, die opgevangen werd bij de buren van onze duikschool. Deze buren hadden een restaurant waar de papegaai verbleef terwijl zijn eigenaar aan het werk was als divemaster. De divemaster moest tijdens mijn verblijf flink concureren met mij, omdat zijn papegaai ook graag met mij wilde knuffelen. Deze papegaai heeft uren op mijn schouders doorgebracht tijdens onze bezoekjes aan het café waar deze vogel verbleef.
Het is ook mogelijk om een brommertje te huren om zelf het eiland te verkennen. Er is veel groen op het eiland. Er zijn ook twee zoetwatermeren waar je kunt genieten van de natuur en bijzondere moerasvogels. Verder staat hier ook een zeer oude moskee, welke omstreeks 1300 n Chr gebouwd is. De lokale bevolking is islamitisch en er is dan ook geen alcohol op het eiland te verkrijgen. Alcohol is streng verboden op de Malediven. Persoonlijk hebben wij de alcoholische dranken niet gemist, want hitte, duiken en alcohol is geen verstandige combinatie. Daartegenover staat dat er heel veel heerlijke non-alcoholische mocktails te verkrijgen zijn, welke gemaakt worden uit fruit welke geteeld op het eiland wordt.
Op de terugweg naar Nederland hebben we de stad Malé bezocht. Hier hebben we de groentemarkt, vismarkt en twee moskeeën bezocht. In tegenstelling tot Fuvamulah is Malé volgebouwd en het is er erg druk. Na enkele uren gewandeld te hebben door de stad waren we de uitlaatgassen zat en zijn we teruggegaan naar het vliegveld (met een ferry bootje) om daar onze reis richting Nederland voort te zetten.
Onze vakantie sloten we met twee overnachtingen op Dubai. Dit is ongeveer halverwege de reis en breekt de lange reis daarom op. Zonder dat wij dit wisten kwamen we terecht in het zakencentrum van Dubai, waar een heleboel luxe hotels en bijzondere flatgebouwen gebouwd zijn. Wij voelden ons behoorlijk “underdressed” in ons hotel waar de gasten bestonden uit mannen in pak of sheikh kostuums en vrouwen in modieuze zakelijke kleding. De grote toren “Burj Khalifa” was op loopafstand en hebben wij dus bezocht. In tegenstelling tot Fuvamulah bestaat Dubai niet uit groen maar uit een bos van beton. Het is er erg warm en weinig schaduw en zelfs in de “winter” is het tussen 10 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags niet uit te houden in de zon. Het leven speelt zich overdag grotendeels binnen in de airco af en pas rond zonsondergang gaan de locals naar buiten.
Wij hebben genoten van onze vakantie op Fuvamulah. De lange reis is het zeker waard. De extra stops op Malé en Dubai hebben onze vakantie ook erg divers gemaakt.
Dive and Travel, ontzettend bedankt voor het regelen van onze vakantie.