Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Malini Witlox – Pirates of the Caribbean onder water bij Nullzeit

Wil je eens heel ergens anders duiken dan dat je normaal doet? Duik dan in dit verhaal van Malini Witlox over haar ervaring in een voormalige drinkwaterreservoir in het Duitse Ruhrgebied.

Zijn we hier goed? Het terrein waar de duikstek zou moeten liggen, oogt shabby. Twee groen uitgeslagen caravans staan bij de ingang, iets verderop zien we een betonplaat met daarop een wat vervallen gebouwtje. Nullzeit, staat er. Het lijkt alsof we in de DDR zijn, maar deze duikattractie ligt toch echt in het West-Duitse Ruhrgebied bij Duisburg. Binnen is het gelukkig gezelliger dan buiten, er branden twee warme kachels en de koffie staat klaar.

In het Duits krijgen we een uitleg. Je duikt hier in een voormalig, ondergronds drinkwaterreservoir dat sinds de jaren ’80 niet meer in gebruik is. Een medewerker legt behulp van een maquette uit wat er te zien is. Er zijn acht gangen met ieder hun eigen thema, waaronder een grottenstelsel, een kerk, een winkelstraat, een geheel ingericht woonhuis en een gang met piratenthema. Je duikt linksom, de gangen zijn veertig meter lang en 7,5 meter breed. Dat lijkt klein maar met een rondje ben je al snel een uur bezig, als je op de details let. Je kunt andere duikers indien gewenst wel inhalen, maar hebt geen last van tegenliggers. Onder water kom je af en toe wat kleine steuren tegen en was goudvissen, verder is er weinig vis.

Parkeren kan vlakbij de duikstek, bovendien zit een de zijkant van het gebouw een soort van drive in, waar je je spullen af kan zetten op een veranda. Dat is dezelfde plek waar je ook je set opbouwt. Het water is 13 graden koud, een 7 millimeterpak en lamp zijn dus nodig. Beneden zijn kleedkamers met kluisjes en de niet-duikers kunnen bij de warme kachel wachten terwijl ze genieten van de horeca. Met -en dat is erg fijn- DDR-prijzen. Een kopje thee kost een euro, chocolademelk doet 1,50. Je krijgt aan het begin van de dag een nummer mee en met dat nummer kun je de gehele dag bestellen en aan het eind van de dag afrekenen.

Om bij het water te komen, moet je in de kelder afdalen. Boven het water zit nog een halve meter lucht tussen water en kelderdak. Het te water gaan en uit het water komen is makkelijk. Er is een zigzagpatroon van gangen. Superleuk, want je kunt dus voordat je de hoek om bent niet zien wat er in de andere gang te zien is. Steeds weer een verrassing! Het voordeel van duiken in een drinkwaterbassin: de bodem is van beton en er ligt weinig zand, waardoor je geen last hebt van slecht zicht.


Het begint simpel, met een grottenstelsel en in de eerste en tweede gang wat beelden van een dolfijnen krokodil en een auto met een ‘skelet’ erin. Gang drie heeft een piratenschip, waar je in kunt. De afwerking aan binnen-en buitenkant is gedetailleerd met overal gouden munten, geroofde sieraden en skeletten van piraten. Een soort van Pirates of the Caribbean onder water. Wie goed kijkt, ziet bij iedere blik weer iets nieuws, bijvoorbeeld een aantal lege en volle drankflessen in het ruim van het schip.

Bij de volgende gang betreed je het woonhuis met verschillende kamers, onder meer de toilet, keuken, slaapkamer en woonkamer. De details zijn geweldig,van de oude oven en pannen op het fornuis, tot sjiek servies, televisie en stereotoren, een strijkijzer en een oude staande wandklok. Alsof de initiatiefnemers van Nullzeit letterlijk alles wat in huis stond hebben laten afzinken, inclusief schilderijen en wereldbol.


De volgende gang bestaat uit een tuin met bloemen en een bankje, waar twee skeletten op zitten, hand in hand alsof ze hier samen gestorven zijn.Creepy, een beetje wel, maar ook mooi. Ik zwem langs het kerkhof en kom in de winkelstraat, inclusief zebrapad, kroeg en verschillende winkels. Iemand nog een blouse of krant nodig? Hier onder water is het te koop!
Nullzeit is zeker de moeite waard voor een uitstapje in winter of zomer. Het is een van de leukste indoorplekken waar ik gedoken heb. Qua vissen is het niet spectaculair, maar onder water is het is leuk ingericht met oog voor detail. Laat je dus niet afschrikken door de eerste indruk bij aankomst.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief