Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Oog in oog met een rasterpitvis

Deelnemen aan een biologieweekend kan natuurlijk niet zonder veldonderzoek. Duik mee met Dirk Van den Berg bij Zoetersbout.

Vervolg van het Mariene Ecologie duikweekend georganiseerd door Bas van der Sanden.

Na de duik bij de Zeelandbrug lunchen we onder de brug en daarna rijden we naar Zoetersbout voor een tweede duik. Ik heb mijn natpak aangehouden en daar ben ik blij mee, want op het moment dat iedereen zich aan het omkleden is krijgen we een serieuze wolkbreuk over ons heen!

Mijn buddy is opnieuw Leonard. We gaan niet op zoek naar het zeepaardje, maar dalen af langs de ronding tot op 13 meter diepte om dan pal Noord langs de wand langzaam terug op te stijgen.

Een weduwroos heeft een takje wier in haar mond. Ik zoek het op: dat is niet haar voedsel, want ze eet zoöplankton!

Dirk-Van-den-Bergh_20190906_mond-weduwroos-85749

De hooiwagenkrabben zijn weer goed vertegenwoordigd. Deze contrasteert goed tegen het groene blad. Zal ze zich daar mee gaan versieren, want zo is er van camouflage niet veel sprake!

Dirk-Van-den-Bergh_20190906_hooiwagenkrab-85749

Een strandkrab zit haar eigen afgestorven schaarpoot te amputeren. Zou die terug aangroeien na de verschaling? Ik lees dat dit bij kreeften het geval is, maar over krabben vind ik de info niet. Waarschijnlijk wel, vermits het allebei geleedpotigen zijn en tot de orde van de decapoden behoren..

Dirk-Van-den-Bergh_20190906_strandkrab-amputeert-eigen-schaarpoot-85749

We houden onze veiligheidsstop en keren langs de ronding terug. Er zitten veel Grote zeenaalden. Eéntje blijft mooi liggen en ik kan ze heel close in beeld nemen. Waarschijnlijk weer te danken aan dat ringlicht. Je ziet de ring van het licht in het oog!

Dirk-Van-den-Bergh_20190906_zeenaald-oog-close-85749

Wie ook interesse heeft voor dat vreemde licht is een rasterpitvis. Hij zwemt er zelf naar toe tot bijna tegen mijn lens! Nooit eerder heb ik zo oog in oog naar een vis gekeken! De pitvis kan (net als de zeenaald) de ogen in alle richtingen draaien: een niet te onderschatten voordeel om vijanden tijdig op te merken!

Dirk-Van-den-Bergh_20190906_pitvis-85749

We zijn bijna aan de trap wanneer ik mijn buddy kwijt ben. Blijkbaar stond er een opwaartse stroming (andere buddyparen hadden er ook last van) en vermits hij iets hoger hing dan ik werd hij er door gegrepen en naar de oppervlakte geduwd. Hij dacht dat hij te weinig lood bij had, want hij geraakte niet terug onder!

Na de duik rijden we terug naar onze verblijfplaats in Renesse op het domein van “De Witte Boulevard”, we hebben even tijd om ons “weetje” voor morgen voor te bereiden, daarna gaan we gezamenlijk uit eten, waarna er nog een practicum volgt.
Onder de microscoop zien we dat er in het zeewater nog heel wat andere organismen leven!

https://www.mares.com/nl_NL/regulator-atlas-62x

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief