Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – Ondiep in de Grevelingen

Wat je bij een waterdiepte van 30 tot 60 centimeter al niet kan zien! Snorkelende Duikreporter Ad heeft niet meer nodig.

Tussen de Springersdiephaven en Port Zelande is het direct onderaan de Brouwersdam erg ondiep en juist in dat stukje met een waterdiepte van 30 tot 60 cm ga ik snorkelen. Meestal ben ik dit gedeelte al direct voorbij als ik te water ga, maar deze keren niet. Er is eigenlijk best veel onderwaterleven te vinden, maar het is meestal erg klein en soms behoorlijk verborgen. Bijna alle algemene grondel en slijmvissoorten zijn er wel te zien en natuurlijk garnalen, krabben, diverse sponzen, anemoontjes en zakpijpen. Verscholen onder wat zakpijpen en een Weduweroos ligt een Harig porselein krabbetje.

 

Ad Aleman Harig porselijn krabbetje 11.09.2020 2_-102060

Er liggen veel losse keien en af en toe draai ik er een om om te kijken wat er onder zit. Behalve veel veel krabbetjes, valt het me op dat er kleine weduwerozen, Zeeanjelieren en Kleine slibanemoontjes aan de onderkant van de stenen leven. Na omdraaien van weer een andere kei, zie ik een zeesterretje dat niet groter is dan 1.5 cm, het is een Levenbarende slangster.

Ad Aleman Levendbarende slangster 11.09.2020_-102060

Onder de keien is ook veel kruipend leven te vinden. Zeeduizendpoten, Gestippelde dieseltreinwormen kom ik tegen, maar dan beweegt er iets op de steen en als ik dan beter kijk zie ik Effen vlieswormen elegant over de steen zweven.

Ad Aleman Effen vliesworm 11.09.2020_-102060

Alikruiken, Mossels, en Japanse oesters vertegenwoordigen het grootste gedeelte van de schelpen, maar ook een enkele Asgrauwe tolhoren of een geribbelde fuikhoren zijn aanwezig. Bijzonder is een fraaie Bonte mantel.

Ad Aleman Bonte mantel 10.09.2020-102060

Ad Aleman Bonte mantel 10.09.2020 2-102060

Bij elkaar heb ik 2 x 2 uur gesnorkeld op deze locatie en veel meer gezien dan ik had verwacht. Windstil weer en geen golven veroorzakende watersporters zijn een vereiste om stofvorming te voorkomen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief