Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Mieke Noordanus – Onderwaterwandeling door het museum

Terwijl een groep duikers letterlijk een wandeling maakt door het onderwatermuseum op Lanzarote, fotografeert Duikreporter Mieke Noordanus er de beelden en het onderwaterleven.

Dat kan op Lanzarote in Bahia de Las Colorada aan de zuidkust van het eiland in het Museo Atlantico. Na eerst een paar dagen voor de deur van ons vakantie verblijf te hebben gedoken bij Safari Divers en een paar bootduiken achter de rug te hebben gehad, toch besloten om naar de andere kant van het eiland te reizen om daar een bezoek te brengen aan het onderwatermuseum op een diepte van tussen de 12 en 15 meter, afhankelijk van het tij.

Een beeldentuin onderwater van de artiest Jason de Caires Taylor, waar kunst en natuur samen komen. Een kunstmatig rif, waar vissen langzaamaan hun weg vinden. Scholen barracuda’s zwemmen tussen de beelden door. Kleine sardientjes vinden hier hun bescherming tegen het “geweld” van de oceaan.

Met een zodiac bereik je het museum. Boven water wordt aangelegd naast een boot van het museum en na strenge instructies daal je af via een lijn. Net als bij een rondleiding volg je de gids. De instructies tijdens de uitgebreide briefing van zeker een half uur worden niet helemaal opgevolgd, één ervan is nl. vooral geen stof maken en goed getrimd boven de bodem hangen. Maar een aantal duikers gaat rechtstandig door het water, waarschijnlijk met het idee dat je door een museum moet wandelen. Foto’s maken wordt hierdoor wel lastiger gemaakt.

kopie-8234037-76539

Maar indrukken sla je voornamelijk op in je hoofd. En indrukwekkend is het zeker. Vooral gezien de verhalen achter de beelden. Het ene beeld is nog mooier dan het andere.

kopie-8234045-76539

“Crossing The Rubicon” – een groep van 35 figuren passeert een onderwater muur en ingang, een grens tussen twee realiteiten en een portaal naar de Atlantische Oceaan. Het benadrukt dat het besef van eigendom en territoria irrelevant zijn voor de natuurlijke wereld. Twee figuren die een selfie maken, heel herkenbaar in de huidige maatschappij.Een speeltuin voor kinderen waar je zakenmannen in kostuums aantreft. Een schommel, een wipwap, die de roekeloosheid en arrogantie demonstreren van de zakelijk wereld naar de natuurlijke wereld. De wipwap verwijst naar een jaknikker die olie uit de grond pompt .

kopie-8234061-76539

kopie-6940-76539

De afsluiting van het museum is “The Human Gyre” – een wervelwind van meer dan 200 levensgrote figuren. Een complexe formatie voor onderwaterleven om zich in te huisvesten. De artistieke uitbeelding herinnert ons eraan dat we zijn geëvolueerd uit het mariene leven en we allemaal onderhevig zijn aan de wil van de oceaan. Het kunstwerk belichaamt onze naakte kwetsbaarheid.

kopie-8234074-2-76539

De beeldentuin is nu twee jaar open en van sommige beelden zijn de contouren al minder zichtbaar. De strakke lijnen worden overgenomen door wieren en vissen zwemmen vrij tussen de beelden door. Een triggerfish bewaakt zijn territorium. Over 20 jaar wordt verwacht dat de beelden niet meer herkenbaar zijn, maar dat de natuur de beelden heeft overgenomen en een kunstmatig rif is ontstaan.

Het bezoek aan dit museum was één van onze laatste duiken op dit bizarre vulkanische eiland. Helaas waren we te laat in het jaar om nog een engelhaai te spotten, de watertemperaturen waren te langzaam gestegen en een enkele duiker was sporadisch een baby exemplaar tegen gekomen. Maar dat neemt niet weg dat het onderwaterleven er rijkelijk is en ik heb van iedere duik genoten. Van het kleinste visje tot koralen en wrakken. Zeker een eiland om nog een keer terug te komen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief