Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Onderwaterleven bij de Lofoten

In het noorden van Noorwegen ligt een eilandengroep voor de kust: de Lofoten. Duikreporter Berthold Raadsen dook hier en laat het onderwaterleven zien.

Aan het eind van de weg ligt Henningsvær, een vissers dorp. Het plaatselijke restaurant heeft letterlijk en figuurlijk groot ingeslagen: Een Heilbot die er zijn mag.

Berthold_Raadsen_Hvær_Lofoten__7602_6-64674

Terug naar de fjord. De steenblokken liggen er nog niet al te lang. Ze zijn eigenlijk nauwelijks begroeid. Wel een hemel voor plumose anemonies en zeeëgels. Zeeëgels in vele keleuren en in vele maten. De bodem van de fjord betaat uit grof zand. Hier en daar een pluk besjeswier met zeeëgels in de aanval? Bovenin een slak, di ik thuis pas ontdekte op de foto. Toen de blokkendam er nog niet was, moet er een forse stroom hebben gestaan. Niet zo sterk en imponerend als de Saltstraumen, maar toch………

Berthold_Raadsen_Hvaer_Lofoten_3627_9-64674

Dwalend over de bodem van de fjord veel andere dieren. Wulken, zandkokerwormen, Heremietkreeften, slangsterren. En deze twee wulken. Innig met elkaar bezig, voor het nageslacht zorgend? Of concurrerend voor en hapje eten? Wie zal het zeggen.

Berthold_Raadsen_Hvær_Lofoten_3581_8-64674

Zoals gezegd veel zeeëgels, vooral in de buurt van de blokkendam. Zoals deze grote roodwitte met vragende zuignapjes…….

Berthold_Raadsen_Hvær_Lofoten3638_7-64674

Op de wand van de fjord is duidelijk te zien dat die beter en langer begroeid is dan de blokkendam. Deze rode zakpijp is daar een getuige van. Het omringende is géén koudwaterkoraal. Dat groeit immers losstaand op de zandbodem, dus in de verre toekomst misschien. Wat wel wel zien is een kalmosdiertjeskolonie. Ook oud en ook langzaam groeiend.

Berthold_Raadsen_Hvgær_Lofoten__3591_11-64674

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief