Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Snorkelreporter

Ad Aleman – Onbekend maakt onbemind

Veel mensen langs de waterkant hebben er geen flauw idee van, wat er zich onder water bevindt. Snorkelreporter Ad Aleman geeft uitleg en hoopt dat nu onbekend niet meer onbemind maakt.

Het moet volgens RWS behoorlijk laag water worden, dus leuk om weer eens over de blokken te klauteren en te kijken wat er te zien is. Het is nog niet helemaal licht als ik op de fiets stap, maar dat is het wel als ik er af stap. Het water zeker niet extreem laag, maar nu ik er toch ben, ga ik gewoon kijken. In het eerste gedeelte zijn het paardeanemonen, die in de getijdenpoeltjes mooi open staan.

Ad Aleman Paardeanemoon 23.01.2019_-77233

Bij het water zijn er af en toe wat slibanemomen te vinden. Een eenzame mosselzoeker in een waadpak vraagt me of ook mossels aan het zoeken ben. Ik leg hem uit dat ik kijk naar zeeleven zoals anemonen. Hij heeft geen ieder geval geen idee dat die hier te zien zijn. Gelukkig kan ik vlakbij een aantal slibanemonen aanwijzen en ook nog een zeedahlia. Dat er nu veel meer wier groeide dan een tijdje geleden had hijzelf al geconstateerd, dus heb ik hem verteld dat het Wakame is en juist heel goed gaat groeien als het water wat kouder is. Misschien dat hij niet alles onthoud wat ik vertel, maar bekend, maakt hopelijk ook meer bemind. Omdat ik nog intersiever kijk om hem van alles te laten zien, zie ik steeds meer slibanemoontjes, ze zijn heel erg klein, maar er zijn er op die plaats minsten 25 te zien op een oppervlakte van een stoeptegel.

Ad Aleman Slibanemoon 23.01.2019_-77233

Behalve garnalen, een zeester en een blaasjeskrab, lukt het om ondanks te matige zicht (minder dan 1 meter) toch 11 zeedahlia’s te vinden. Tegen de rand van een zeedahlia ontdek ik ook nog wat kleine zeeanjeliertjes.

Ad Aleman Zeedahlia 23.01.2019 b-77233

Ad Aleman Zeedahlia 23.01.2019 a_-77233

Ad Aleman Zeedahlia Golfbrekeranemoon 23.01.2019_-77233

Na een intensieve klauterpartij over de gladde en scherpe blokken ga ik weer op huis aan.

3 reacties

 1. Hallo Ad,
  Met veel interesse lees ik je artikelen, temeer omdat ik dezelfde passie deel: Snorkelen, freediven en fotograferen. Ik vind het bewonderenswaardig hoeveel je van het onderwaterleven weet, daar kan ik nog veel van leren.

  Als het meezit ben ik aanstaande woensdag bij het Springersdiep om een nieuwe lens uit te testen.

  Wie weet treffen wij elkaar nog eens in of bij het water.

  REAGEREN
  • Leuk dat er iemand dezelfde passie heeft! Zien we binnenkort een foto of verslag van jou Jan? Het is zo leuk om te laten zien dat je helemaal niet diep hoeft te duiken om mooie dingen te zien!

   REAGEREN
 2. Hoi Jan,
  Zoveel weet ik niet en moet ook nog heel veel leren. Nu helpt kennis van soorten, hun gedrag en voorkomen enorm bij het ontdekken. Zie nu veel meer dan een aantal jaren geleden.
  Behalve uit boeken en contacten met biologen er is heel veel te vinden in de soorteninformatie van de stichting Anemoon.
  Succes met je lens

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief