Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Oesters en sponzen

De duik bij Sint Annaland eerder deze week beviel Duikreporter René Weterings zo goed dat hij weer terug gaat. Dit keer ging de fisheyelens mee.

Goede vrijdag, dat betekent voor mij een dag vrij van werk. Een mooie gelegenheid om te gaan duiken, dit keer ga ik samen met Jeroen Thoolen op pad en beginnen bij Sint Annaland.

RENE_WETERINGS_20190419_883_Sint_Annaland_003_Spons-80613

Afgelopen woensdag was de duik bij Sint Annaland mij zo goed bevallen, dat ik hier nog wel een keer wil duiken. Het zicht was er nog steeds best goed, ondanks de oprukkende algenbloei. Daar wil ik nog een keer gebruik van maken, Jeroen vindt het ook een goed plan. Woensdagavond had ik nog mijn macrolens mee, nu ga ik voor de fisheyelens. Met zulk prachtig weer als vandaag kan dat niet anders. De zon schijnt vol op dus daar maak ik dan graag gebruik van in mijn foto’s. Dit soort kansen moet je pakken als dat kan.

RENE_WETERINGS_20190419_883_Sint_Annaland_008_Spons-80613

Ik ben vroeg op pad en heb alle tijd om op mijn gemak van de Oosterschelde te genieten. Er staat vandaag wel wat meer wind uit het oosten, dus het wateroppervlak is niet zo mooi straks als woensdagavond. Het water ziet er gelukkig nog steeds vrij helder uit vanaf het strand, dus ik heb goede hoop dat het straks onderwater wel goed gaat komen. Jeroen parkeert zijn auto naast me in het gras en langzaam aan tuigen we onze spullen op, om vervolgens via het strandje te water te gaan. Het water brengt de nodige verfrissing, want het wordt al snel warm in een droogpak met zo’n zonnetje, maar mij zul je niet horen klagen. Wat is dit heerlijk!

RENE_WETERINGS_20190419_883_Sint_Annaland_009_Spons-80613

Als ik mijn hoofd onder water steek, heb ik te maken met de grote stofwolken die we zelf hebben veroorzaakt door het aantrekken van onze vinnen. Even een paar flinke vinslagen en ik ben er weer uit, het zicht klaart weer op en ziet er prima uit. Het is iets minder goed dan woensdagavond, maar nog steeds meer dan prima om lekker rond te scharrelen en foto’s te maken. Weer ga ik over de oesterbegroeiing richting de overgang naar zand. Onderweg zie ik de zeesterren tegen de oesters geplakt en ontdek ik af en toe een krabje in een holletje in een spons. Een paar botervisjes krioelen tussen de oesters door, maar ik heb vandaag even geen oog voor het kleine spul. Met een fisheyelens op de camera kijk ik heel anders naar het onderwaterlandschap en zoek naar leuke composities en onderwerpen waar ik mijn domepoort bijna tegenaan kan drukken. Een geluk hier is dat het vaak sponzen zijn, die geven geen krassen op de poort!

RENE_WETERINGS_20190419_883_Sint_Annaland_032_Hooiwagenkrab-80613

Oh wat is het weer heerlijk om met zulke condities te kunnen duiken, stroming staat er nauwelijks meer en het zicht is echt best ok. Je ziet de algenbloei natuurlijk wel goed, maar het zorgt niet voor een dikke erwtensoep. In het water drijven de ribkwallen aan mij voorbij en op het zand zie ik van alles rondkruipen, maar niets waar ik wat mee kan wat fotografie betreft. Halverwege de duik besef ik mezelf dat ik eigenlijk nog maar een paar foto’s genomen heb. Ach ja, wat maakt het eigenlijk ook uit als je het naar je zin hebt toch? Toch moet ik mezelf weer even dwingen om foto’s te maken, want ik wil wel blijven leren en dat kan alleen als je vaak genoeg oefent. Het Open Nederlands en Wereld Kampioenschap onderwaterfotografie staan dit jaar weer op de agenda en ik twijfel zelfs nog of ik weer eens meedoe met het Open Belgisch Kampioenschap onderwaterfotografie. Oefening baart kunst, dus ik zoek weer wat moois op.

RENE_WETERINGS_20190419_883_Sint_Annaland_019_Ketting-80613

Ondertussen ben ik bijna negen meter diep en zie ik de ankerketting van de groene boei die bijna op de hoek van de dijk ligt. Ook een prima onderwerp om vast te leggen dus ik probeer wat dingen uit, niet alles lukt natuurlijk, maar ook daar leer je van. Mijn duik duurt inmiddels al weer een dik uur, dus ik moet zachtjes aan weer eens terug. Al peddelend over de oesterbegroeiing zie ik de blonde grondels dansen en schieten krabbetjes weg als ze mij zien. Maar een brutaal hooiwagenkrabbetje laat zich wel graag aan mij zien en ik kan de domepoort bijna tegen hem aan duwen, wat leuk! Voldaan wandel ik het water uit en zie dat Jeroen er ook pas net uit is, hij heeft het ook prima naar zijn zin gehad. Mooi, nu even verzinnen waar we duik twee van de dag gaan maken, want dit wordt een topper van een duikdag met zulk prachtig weer!

Max. diepte 8,5 m, temp. 11 gr.C., zicht ca. 2-3m, duiktijd 70min.
Duik 883 (Sint Annaland, vrijdag 19-4-2019, 9.30u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief