Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Carla van Westing – Nudi-workshop

Een reis naar Bali die volledig in het teken stond van duiken en naaktslakken. Duikreporter Carla van Westing probeerde zo veel mogelijk van deze slakjes in kaart te brengen.

Eubranchus mandapamensis dib-79327

Na de enorm koude duik op oudjaarsdag, mijn enige in Nederland na Bali, gaan Lilian en ik deelnemen aan een Nudi-workshop. Echt ons ding en we zijn uitgenodigd door onze goeie vriend Bernard Picton. We hebben er alletwee enorm veel zin in en vertrekken dan ook de 20 ste februari naar……Bali. Want daar vindt deze workshop plaats.

Bernard heeft een keur aan experts om zich heen verzameld die daar 3 weken met elkaar de diversiteit aan naaktslakken in Tulamben, noord-oost Bali, in kaart gaan brengen. Wij komen een week later, omdat we door omstandigheden gewoon geen 3 weken weg kunnen.
Maar wat vallen wij met onze neus in de boter! In de eerste week zijn al zo’n 300 nudi’s gevonden en gefotografeerd. En wat een beauties zitten er bij. We kunnen niet wachten om zelf het water in te gaan. Maar eerst kennis maken met iedereen.
Het weerzien met Bernard was warm en hartelijk als altijd en hij stelt ons voor aan Sasha en Tanya uit Moskou, Nathalie uit Wales, Kennet uit Zweden, Karen en Doug uit Seattle, Stewart uit Dubai en Sven uit Hurghada. Stuk voor stuk mensen die hun sporen in de nudi-wereld al hebben verdiend. En als local hebben we Rhesi. Een lief meisje uit Jakarta die met haar afstudeerproject bezig is. En wij natuurlijk, de amateurs uit Nederland.

Miamira miamirana dib-79327

Er is de mogelijkheid tot 4 duiken per dag, maar wij beperken ons tot 3. En het zijn allemaal geweldige duiken. Over het algemeen alleen zwart-zand-duiken. Wij houden er van, we zoeken ons een rotje en vinden best slakjes, maar we hebben gelukkig een gids die ons op veel meer slakken wijst. Die mannen hebben er echt oog voor.
Het resort waar we zitten is uitstekend, het heet Villa Markisa. De eigenaresse, Christiane, is zelf helemaal gek van naaktslakken en heeft voor onze groep een mooi arrangement geregeld. Ze weet er ook enorm veel vanaf en kan ze bijna allemaal benoemen. Haar foto’s zijn ook erg mooi. En de foto’s van de andere deelnemers ook.

Maar wij zijn ook niet voor de poes! Gewapend met onze Olympus TG4 camera’s gaan we het water iedere dag 3 keer in en doen onze duit in het zakje.
Wij doen zo goed ons best dat we zelfs 2 of 3 slakken op de gevoelige plaat hebben staan die geen ander heeft. Dat is natuurlijk wel erg leuk.

P3030837 dib-79327

Thecacera sp 8 dib-79327

De totale opbrengst is na 3 weken meer dan 550 soorten. Alleen op dat stukje tussen het Liberty wreck en Bulakan. Dat is vanaf het resort of 5 minuten naar het westen of 5 minuten naar het oosten varen. Een erg klein stukje dus maar. Kun je je voorstellen hoeveel van die beestjes er moeten zitten!
Het leuke is dat we zo ontzettend veel leren. Ik weet al best een aantal families en van een paar Hypselodorissen weet ik de kleine details waar je op moet letten om ze helemaal op naam te brengen.
In de loop van de 2 weken kan ik steeds meer families benoemen als ik een slak zie. Erg leuk en ik voel me niet zo’n hele erge amateur meer (wat ik natuurlijk nog wel ben)
Na 2 heerlijke weken en een heleboel foto’s op de laptop, waarvan nog best een stel onbenoemd, keren we weer naar het koude Nederland. Ik met een fikse verkoudheid, maar dat is een mooi excuus om nog even niet in de Oosterschelde te gaan liggen en mijn tijd te besteden aan het benoemen van de rest van mijn foto’s. Daarna kan ik ze naar Bernard sturen en dan kan hij ze aan het project toevoegen.
Tja, en wat een leuke groep mensen was het. We hebben weer een aantal nieuwe kennissen opgedaan waar we leuke contacten mee kunnen onderhouden. De groep buitenlandse nudi-kennissen wordt steeds groter, na 2 keer Ierland en nu Bali.
En nu kijken of we volgend jaar weer ergens mee naar toe mogen. Ik ga in ieder geval voor de zekerheid vast sparen!
Jammer dat er maar 5 foto’s bij dit stukje kunnen, de keuze is erg moeilijk……..

Trapania miltabrancha dib-79327

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief