Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Nieuwe instap voor Spiegelpolder

Door wie? Met die vraag loopt Berthold rond na het zien van de aanpassingen bij de instap bij het strandje bij de Spiegelpolder? 

Het is prachtig weer en windstil. Dus wandelen, wandelen van Spiegelplas Ballast Nedam richting Ankeveen. Op de pakeerplaats en langs de weg naar de Tobbe jeukt het van de duikerauto’s. Wij gaan wandelen en zij komen net uit het water……

Bij het strand ook de instapplaats naar de wrakken route, genieten we even van de stilte. Het strand dat vorig jaar “gerevamped” is tot luxe strand met antistrandwegspoelmuur en in/uistaptrappen van roestvrijstaal en een houtbarrière om kinderen niet in het diep te laten raken ( denk ik dan maar). Dat is allemaal prima, maar het inhibiteert wel een korte instap naar de wrakkenroute.

Nu valt ons het volgende op: Staand bij de waterinstapladder van roestvrijstaal, een voertspoor over de lang niet gebruikte zandbodem; tja het water is nu 11 graden, is er een voetspoor te zien, naar een open plek in de barrière.

Berthold_Raadsen_Spiegelplasstrand_20191117_1-89170

En dan komen er zomaar een paar vragen op:

Zijn hier hedenmorgen duikers te water gegaan? Zijn ze er hier ook weer uitgekomen? Daar lijkt het niet op want het spoor is daar nogal wat ieletjes voor: tenminste twee duikers twee keer gebruikt. Maar misschien  zijn ze van hier via platform, 15,5 meter wrak, 11 meter wrak, 8,5 meter wrak, heipalen, 5 meter sloepwrak, 5 meter zolderschuitwrak en het 6 meter autowrak naar de uitstapsteiger gedoken. Dat is ook een pragmatische explicatie.

Of hebben Gemeente, Natuurmonumenten en Waterschap besloten de duikers ter wille te zijn, tenslotte hebben ze ook een mooie houten in/uitstaptrap op Blijkpolder verzorgd. En dus heeft de ze congsie een uitvoerder gevraagd een stuk uit de barrière te zagen. Maar dat komt de veiligheid van de badderende koters het volgend jaar niet ten goede……………

Of heeft een voortvarende duiker met lieslaarzen en beugelzaag het initiatief tot genomen? Daarvoor lijkt het spoor precies goed! Het uitgezaagde barrièrehout? In geen velden of wegen of water te bekennen. Mogelijk dat er toch voor de dure oplossing is gekozen.

Tis wel een kwartiertje lopen naar het strand met de duikuitsusting op de “nek”. Maar het wrakkenpad is wel een stuk luxueuser en gemakkelijker geworden, dus is het de gang zeker waard!

Dit bericht delen

Avatar
Berthold Raadsen

Ik duik sinds begin 1966. Het jaar door in Nederland en daarbuiten. Nat en Droog. Met buddy, maar ook vaak met Nomen Nescio.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *