Dirk Van den Bergh – Niet zoals gepland
Spookkreeftjes, een ruigkrabje, een snoek en een zeelt in één duikreport? Klinkt dat vreemd? Duikreporter Dirk Van den Bergh dook op een dag in de Oosterschelde en de Put van Ekeren.
Datum: 11-07-2018
Duiklocatie: Bergse Diepsluis en Put van Ekeren
Tweede afspraak met, ik zal hem maar mijn duikeninbeeld.tv buddy noemen, Hans Pinson. Ik heb twee duiken voorgesteld die hij nog niet gedaan heeft: bij de Bergse Diepsluis naar de tonnen van de oude hangcultuur en daarna in Wemeldinge op de HW kentering afdalen bij De Tetjes langs de linker xxx, euh, laat ons het maar strekdam noemen.
Mijn top buddy Pierre Spirlet is er ook en heeft afgesproken met twee andere buddy’s. Zij gaan niet mee naar de tonnen omdat ze met drie zijn. Om 10.00 uur zwemmen we aan de oppervlakte naar de tonnen. In de verte zien we zowaar een zeehond op één van de tonnen van de hangculturen liggen!
Aan de kant zag het zicht er goed uit, maar wanneer we afdalen is het gewoon bagger! Wat een verschil met vorige keer. Na een paar minuten begeeft mijn duiklamp het bovendien. Gelukkig heb ik mijn videolampen nog, maar die stralen breed uit en door het aanwezige stof zie ik echt niet veel. Mijn camera gelukkig wel! Er leven veel doorzichtige zakpijpen, spookkreeftjes en zeeanjelieren en daartussen zie ik een ruigkrabbetje! Die had ik alleen nog maar op de bodem ontmoet en dan nog verscholen onder stenen of oesters …
Bedoeling was om tot op de bodem af te zakken, maar op 13 meter doe ik teken aan Hans om terug naar de kant te gaan: dit is hier echt niet te doen zonder duiklamp! Het is even zoeken om in de juiste richting te geraken en na anderhalve minuut in het “blauw” zien we terug bodem. Na de veiligheidsstop vervolgen we richting duiktrap tussen de 3 à 4 meter. Een penseelkrab zit mooi verscholen in een oester:
Ik vermoed dat dit koppeltje strandkrabben bijna klaar is voor de paring: het vrouwtje is allerlei bewegingen aan het maken, misschien wel om te vervellen en dat is dan het moment van de paring. Ik kan er echter niet bij blijven liggen, want waar is mijn buddy ondertussen? Het zicht is hooguit één meter!
Met dit zicht mag het een wonder heten dat we mekaar pas na 68 minuten kwijtspeelden (en dan nog omdat er twee andere duikers op ons pad verschenen). Naar de oppervlakte dan maar. Hans doet hetzelfde. We zijn bijna aan de duiktrap en besluiten om er aan de oppervlakte naartoe te zwemmen.
Pierre en buddy’s zijn er al lang uit: zij hielden het na 16 minuten voor bekeken met dit zicht. Zij besluiten om niet naar Wemeldinge te gaan (ook maar best om daar niet met drie te duiken): zij gaan naar de Put van Ekeren.
Even overleg met Hans … tja ik heb geen duiklamp en alleen vertrouwen op mijn videolampen … nee liever niet. Dan ook maar naar de Put. Dit is maar op 7 km van bij mij thuis en terwijl Hans zijn fles gaat vullen ga ik mijn andere duiklamp halen.
Een goede beslissing om daar naartoe te gaan: het zicht is heel goed en we komen veel leven tegen (ik heb zelfs geen duiklamp nodig!). Veel voorntjes en baarsjes en we zien verschillende snoeken in diverse formaten.
Hét moment van de duik is echter een zeelt die een hele tijd in onze buurt blijft. Ik kan er mooie filmbeelden van maken.
Dit was mijn eerste duik van dit seizoen in de Put van Ekeren en ik weet meteen terug waarom deze plas bij mij op nummer één van alle bezochte zoetwaterplassen staat! Morgenvroeg heb ik hier ook twee duiken gepland (die duiken zijn op het moment van deze reportage al achter de rug en ik kan je nu al mooie beelden beloven voor mijn volgende reportage!)
Even aan herinneren dat je om hier te duiken een vergunning van AVOS nodig hebt, zie: https://www.avos.be/site/pve_vergunningen.php
Onderstaande video in HD1080p bekijken voor de beste kwaliteit.