Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Never say never again!

Voor sommige duiken moet je iets over hebben. En dus stapt Duikreporter Dirk Van den Bergh opnieuw op een kameel – ondanks zijn eerdere voornemen dat nooit meer te doen.

Vandaag staan we weer om 07.00 uur aan het duikcentrum … Het duikmateriaal wordt in grote zakken geladen: we gaan per kameel naar de Bedoeïenen nederzetting Ras Abu Galum. Twee jaar geleden deed ik de tocht al eens met buddy Pierre Spirlet en toen had ik gezegd: nooit meer! Toch was het toen een duikdag die me nog steeds bijgebleven is en daarom wil het het “plezier” niet onthouden aan Petra en Peter …

We rijden met de Van naar Blue Hole, waar we ontbijten. Ondertussen wordt het duikmateriaal op de kamelen geladen. Het eerste stuk doen we te voet: het pad loopt over een bergpas en de kamelen zijn al zwaar genoeg geladen! Daarna bestijgen we “de schepen van de woestijn”. Na een dik uur komen we aan in Ras Abu Galum.

Dirk-Van-den-Bergh_20180419_kamelen2-65559

We doen ter plaatse twee duiken. De eerste wordt voor mij weer een duik naar +30 meter doordat ik een school geelvin barbelen in de diepte in beeld wil nemen. Wanneer ik me omdraai hangen de anderen een heel eind boven me tegen het rif … Een indrukwekkend zicht! Rustig terug naar boven! Op deze diepte is er geen kleur meer, maar in het schijnsel van mijn lampen zien de anemoonkoralen er heel wat levendiger uit.

Dirk-Van-den-Bergh_20180419_anemoonkoraal-65559

Onder een koraalblok ligt een blauwgestippelde pijlstaartrog te rusten, samen met een koraalduivel. Op de terugweg komen we als vermeldenswaardig een grote school geelvin barracuda’s tegen.

Dirk-Van-den-Bergh_20180419_blauwgespikkelde-pijlstaartrog-65559

De tweede duik ga ik max. 17,5 meter diep. Het valt wel op dat er hier veel meer dood koraal is dan de vorige keer. Toch zit er nog volop leven. Hét moment van deze duik zijn twee octopussen die met mekaar aan het fikfakken zijn. Het is de eerste keer dat ik twee van deze dieren samen zie. Ik kan het tafereel van ver in beeld nemen. De octopussen houden ons nog een hele tijd bezig.

Dirk-Van-den-Bergh_20180419_octopus-65559

Op de terugweg houden een gestippelde én een geelgevlekte egelvis me nog een tijdje op. Na 64 minuten zijn we terug boven.

Dirk-Van-den-Bergh_20180419_geelgevlekte-egelvis-65559

Na de duiken genieten we van een Bedoeïenen maaltijd en daarna … terug de kameel op … Terwijl ik dit zit te schrijven doet mijn achterste precies nog altijd pijn!

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel de settings aanpassen voor de beste kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief