Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Bonaire - algemeen / Duikreporter

Mirjam van der Sanden – Nachtduiken met muggen en tarpons in Bonaire

Zeker 600 muggenbulten liepen ze op, maar aan de foto’s en video te zien was dat het waard. Duikreporter Mirjam van der Sanden dook met haar gezin op Bonaire.

We zijn met zijn ons gezin in oktober op duikvakantie in Bonaire.
We hebben gekozen voor oktober omdat er dan kans is op weinig wind en dus duiken aan de oostkust.
Maar weinig wind betekent in dit geval ook veel regen.

De tropische hoosbuien storten regelmatig in enorme hoeveelheden naar beneden. Dat geeft een heel groen eiland, maar ook veel muggen.
Na afloop van deze vakantie hadden we gemiddeld per persoon ongeveer 150 muggenbulten. Dat zijn er toch al snel 600 samen.
Een groot deel daarvan hebben we opgelopen tijdens een nachtduik.

Bij de eerste nachtduik viel het nog wel mee met de muggen, toen werden we vooral lastig gevallen door de Tarpons. Tarpons zijn enorme zilverkleurige roofvissen die je regelmatig tegenkomt op Bonaire. Sommigen kunnen wel ruim 2 meter worden. Tijdens een het nachtduiken op Bonaire vinden ze het prettig om je gezelschap te houden. Deze roofvissen maken handig gebruik van ons lamplicht om vissen te vangen. Omdat ze vooral ‘gebruik maken’ van onze aanwezigheid zwemmen ze dan ook regelmatig onverwachts onder je door of vlak over je hoofd. Omdat ze zo groot zijn is dat toch iedere keer weer schrikken, zeker als je net op je gemak een paarse buisspons aan het filmen bent. Als je goed luistert kan je me deze vis wat horen toewensen onder water.

Ondanks dat blijft nachtduiken toch geweldig, krabben, kreeften en garnalen laten zich nu zin. De papegaaivissen liggen te slapen in het rif. Ook blijf ik me altijd weer verbazen over de hoeveelheid zee-egels die je dan ziet. Waar zijn die overdag? Een tweede nachtduik, later die week, willen we dan ook graag maken.

We stappen op de tweede nachtduikstek uit de auto en worden gelijk belaagd door muggen. Dat belooft wat. Het opbouwen van de set en het omkleden is een zeer stressvol gebeuren. Iedereen trekt onder de bescherming van grote handdoeken snel de duikpakken aan zodat onze lichamen beschermt zijn tegen de muggen. Alleen de hoofden en handen zijn nu bloot en aan de beurt om aangevallen te worden. Met handdoeken over ons hoofd bouwen we de sets op. Iedereen wil nu snel het water in. Eenmaal in het water moet ik echt even bijkomen en checken of alles goed is gegaan. Als we onder gaan is het zicht niet echt top, een zanderige bodem en golfslag zijn niet echt een goede combinatie.

Een enorme honingraatkoffervis die ons volgt zorgt voor wat afleiding zodat ik de rust weer vind onder water. Verder valt het op dat hier grote schorpioenvissen zitten die flink aan het jagen zijn. Kleine murenes steken hun kopje uit het rif, dat is een erg grappig gezicht. We worden deze duik weer gevolgd door wat Tarpons, deze houden iets meer afstand gelukkig. Op de Tarpons zitten vaak Remora’s een zuigvis. Omdat de Tarpons zo dichtbij komen kan je die ook goed zien.

Het is tijd om het water te verlaten en de muggenbulten te gaan tellen.

Met dank aan mijn buddy’s Bas, Joyce, Marijn, Mees en René

Gefilmd door Mirjam van der Sanden met een olympus though 5 en een gopro hero 3+

Foto’s door Bas van der Sanden

1 reactie

  1. Je moet er duidelijk iets voor over hebben, met zoveel muggenbulten. Hele mooie beelden en goed verhaal

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief