Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jan Jaap Tijsen – Mijn duikreis rond de wereld

Zijn duikreis rond de wereld begon ooit in de Malediven, waar hij op de bonnefooi heen ging. Nu, jaren later, heeft Duikreporter Jan Jaap een korte video samengesteld van zijn reis, van ijskoud tot tropisch warm, van heel klein onderwaterleven tot reuzenhaaien.

Mijn duikreis rond de wereld is ooit begonnen in de Malediven, waar ik op de bonnefooi heen ben gereisd. Met weinig ervaring, een trimvest wat ik vastmaakte met touw en 50 euro in de portemonnee. Veel geleerd, veel gezien, veel gelachen en een adres gekregen van een duikbedrijfje in Dahab, Egypte. Dat werd reis 2, waar ik mijn Advanced Open Water heb behaald.

Na de eerste reizen deed ik meer ervaring op in de duiksport in Nederland en ben daarna rond gaan reizen in Azië. Ik heb veel mensen ontmoet, heb veel van het lokale voedsel gegeten en mooie duiken mogen maken tussen hamerhaaien en reuzenmanta’s.

Je blijft op zoek naar nieuwe bestemmingen. Azië was geweldig, maar het was tijd voor iets anders. Ik vond wat informatie over de Azoren, een eilanden groep, ongeveer tussen New York en Portugal in, middenin de Atlantische Oceaan. Hier heb ik tussen 10-tallen duivelroggen gedoken, dobberden we met rubberboten tussen de potvissen en werden we de kroeg uitgeveegd, waar we tot in de late uurtjes genoten van goudgele versnaperingen.

Na de Atlantische Oceaan, heb ik het vliegtuig gepakt naar de Stille Oceaan. Hier ben ik gaan eilandhoppen van Frans Polynesië naar Chileens Polynesië. Honderden haaien in Fakarava, een tattoeage op Tahiti en enorme Moai-beelden op Paaseiland.

Ik heb in Nederland mijn Rescue-opleiding gedaan, een droogpak aangeschaft en mijn uitrusting flink verbeterd sinds de Malediven. Een van de redenen waarom ik ben gaan duiken zijn de duikvideo’s uit de jaren ’90 van mijn vader tussen de orka’s. Een droom… die nu werkelijkheid kon worden. En die werkelijkheid werd! Ik ben meerdere keren naar Noorwegen geweest en heb tussen de orka’s en bultruggen gelegen in de fjorden. Prachtig!

Veel duikreizen volgden nog met onder andere reuzenhaaien in Schotland, 300 meter de diepte in, in Costa Rica en duiken rond ijsschotsen in Antarctica.
Ik ben dankbaar dat ik deze reizen heb kunnen maken en hoop dat er nog veel zullen volgen. Voorlopig blijven we nog even in Nederland en zien jullie me misschien ergens aan de waterkant bij een duikstek om de hoek!

4 reacties

  1. Avatar

    Jij hebt echt bijzondere dingen gezien, erg mooie beelden.

    REAGEREN
  2. Avatar

    Wat een gave beelden. En wat ben ik jaloers op jouw weergave van je duikreis rond de wereld! Dat zou ik ook graag hebben, schitterend!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief