Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Meros y Salmon Blanco (1)

Een man met een missie. Duikreporter Berthold Raadsen reist naar Argentinië om bultrugwalvissen met jongen te zien.

Tja, daar ben je dan ergens in the middle of nowhere in Puerto Madryn, Golfo nuevo, Patagonie, Argentinie. Het plan is om Humpbackwhales met jongen te zien. Een fors oudere duikervriend dan ik had mij gezegd: Dat moet je doen. Ga naar Jose A. en zeg hem dat je van mij komt. Hij zet je af in het water om 15.00 uur ‘smiddags met de boodschap: Ga naar de bodem ( op 15 meter) blijf daar liggen om 15.15 uur komt er een Humpback voorbij……. Bij hem werkte dat…. Bij mij niet dus. Jose A. was niet meer op het aangegeven adres en het is de verkeerde tijd van het jaar voor Humpbackmoeders met jongen…… Maar het landschap, de Peninsula Valdes is droog, dor, leeg, warm, stoffig en verlaten. Wat resten die uit stof voortgekomen zijn en tot stof aan het terugkeren zijn vinden we wel.

Berthold_Raadsen_PeninsulaValdes_Argentinie_001-66347

Er is echter ook een reusachtige pinguinkolonie. Die bezoeken we natuurlijk. Je struikelt er over de pinguins. Zij doen geen stap voor je op zij. Het ruikt er ook een beetje……………… naar rotte vis………………….

Berthold_Raadsen_PeninsulaValdes_Argentinie_002-66347

Gelukkig kan er wel gedoken worden. Dat is tenminste wat! Op de morgen dat we uit willen met de boot naar het wrak van de Albatros ( een afgezonken vissreskotter) mist het. De commandant ter zee ( verantwoordelijuk voor in de Golf???) heeft een No No uitgevaardigd. Dat No No wordt om 11.00 uur gelukkig een SI! En dus gaan…………. De boot heeft een ruime lading beginnende duikers aan boord (hun eerste duik). Maar ik mag gewoon door duiken ( met Nomen natuurlijk), want ik weet wat ik doe, zegt Sergio. In mijn ene duik gaan de novices drie keer omhoog voor een nieuwe tank. Het wrak zelf is niet interessant. De bodem er om heen wel. De bodem is vlak met af en toe een rifje, daarop kelp. Maar geciviliseerde kelp. En mosselen, met een veel grotere maat dan in Nederland. En….Meros, Merou’s, Tandbaarzen……

Berthold_Raadsen_PeninsulaValdes_Argentinie_003-66347

Ze zijn schuw deze rakkers. Ze trekken zich snel terug in een grotje o n d e r het rif. Op weg naar zijn schuilplaats snap ik er een. Een mooi kleurpatroon heeftie…….

Berthold_Raadsen_PeninsulaValdes_Argentinie 005-66347

Tussendoor komt de Salmon Blanco ook voorbij en er zijn zeeanjelieren en mosselen en zee-egels en kleine anemoontjes……. en ribkwallen. Maar ook deze toch nog schuw kijkende tandbaars recht van voren. Het lijkt wel of ie een beetje bijziend is!

Berthold_Raadsen_PeninsulaValdes_Argentinie_004-66347

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief