Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Sepia en pijlinktvis

Duikreporter Leendert maakt twee duiken bij de Zeelandbrug. Het doel van deze duik? Sepia’s en pijlinktvissen filmen!

Met het weer is het de laatste tijd een beetje tobben. Ik sta maandagochtend al bijna klaar om te gaan maar de regen houdt maar niet op dus ik blaas het af. Morgen maar proberen. De dinsdag ziet er beter uit. Het is nog wel een beetje fris dus overstappen op een natpak is nog niet aan de orde. Verder is het prima weer. Ik wil eerst een driftduik doen voor de LW kentering van rond 14:30 dus ik ben om 11:00 al aanwezig (bij de Zeelandbrug uiteraard!). Ik verwacht geen andere duikers maar die zijn er toch wel. Er zijn er kennelijk meer die zich niets van de tabellen aantrekken. Nu is het bijna doodtij dus de stroming zou wel eens mee kunnen vallen. Van duikers die er net uitkomen hoor ik dat het zicht in ieder geval goed is. Het doel zijn sepia’s (als ze er al zijn) en/of pijlinktvissen (Loligo vulgaris). De videocamera wordt omgegord: inktvissen here we come!

Natuurlijk wordt ik onderwater afgeleid door ander mooi spul zoals 2 behoorlijk grote Brede ringsprietslakken (Facelina bostoniensis) en de vele grote vlokslakken (Aeolidia papillosa) maar ik verlies het hoofddoel niet uit het oog. Ik check vele stokjes maar nergens eitjes, op eentje na. Ik blijf hier een tijdje bij liggen en verdomd. Tot 3 maal toe verschijnt een pijlinktvis. Het zijn een soort geestverschijningen die opdoemen en snel weer verdwijnen. Filmen is onmogelijk. De fles begint leeg te raken dus ik moet terug. Ik ben nog geen 2 minuten onderweg of een Sepia kruist mijn pad. Hij/zij (?) gaat even in dreighouding maar gaat er dan snel vandoor. Er is net genoeg tijd om een paar seconden te filmen. Die heb ik vast!

De tweede duik op de kentering doe ik normaal gesproken met de fotocamera. Maar ja, die pijlinktvissen… Ik besluit de tweede duik ook geheel aan deze mysterieuze wezens te wijden. Desnoods blijf ik de hele duik bij het voornoemde groepje stokjes liggen. Zo gezegd zo gedaan. Een paar andere duikers passeren. Eentje houdt me een tijdje gezelschap. na bijna 50 minuten stil liggen wordt mijn geduld beloond. 1 vrij groot exemplaar heeft duidelijk belangstelling voor de stokjes. Ik kijk om of de andere duiker er nog is maar helaas. Uiterst voorzichtig nader ik. Ze (ik neem aan dat het een vrouwtje is) is wat schuw maar haar instinct is sterker en als we een beetje aan elkaar zijn gewend gaat ze aan de slag. Even later verschijnen nog 2 kleinere exemplaren maar die blijven op afstand. Ik concentreer me dus op het eierleggende vrouwtje. Dit is voor mij de eerste keer in mijn duikcarrière dat ik deze prachtige dieren zo lang kan observeren en filmen dus ik ben enorm aan het genieten. Plotseling heeft ze er genoeg van en schiet pijlsnel de groene oneindigheid in. Ik wacht nog even maar het blijft stil. Tijd om er uit te gaan.

Totale duiktijd circa 150 minuten. Watertemp 13 graden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief