Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Een nieuwe favoriet

Fanatieke Zeelandduikers delen het duikjaar in seizoenen in. Voor Duikreporter Leendert Smit is het seizoen van de slanke waaierslakken aangebroken.

Na de donderpadden met eitjes en de brede ringsprietslakken lijkt nu de periode van de Slanke waaierslakken (Microchlamylla gracilis) te zijn aangebroken. Vorige week zag ik er al een paar maar die zaten toen diep weggedoken in hun favoriete voedsel: het Zeeboompje (Eudendrium arbuscula). Reden genoeg om vandaag opnieuw naar de brug te rijden. Kijken of ze er nu wat fotogenieker bijzitten.

20210330_008P3305533-107263

Dit exemplaar is overigens nog geen 5 mm groot.

Het is prachtig weer en bijna windstil maar toch is het niet druk. Er zijn 6 andere duikers maar als iedereen al bijna is omgekleed komen Marleen en Ruud aanrijden, gevolgd door Freek op zijn fiets. Dat maakt 9 duikers totaal want Ruud duikt (nog) niet. Het heeft flink gewaaid de laatste dagen dus over het zicht maak ik me geen illusies. We zien ook tot onze schrik een beroepsvisser kreeftenkorven uitzetten tussen de eerste en tweede pijler terwijl er al 2 duikers in het water liggen. kan dat nou zomaar midden in een duikterritorium? Als het bootje is vertrokken ga ik te water. We zitten tegen springtij en het stroomt nog flink maar ja dat hoort er bij. Op 12 meter ga ik op zoek en lang hoef ik niet te speuren.

20210330_013P3305539-107263

20210330_021P3305549-107263

Deze naaktslak is denk ik wel de makkelijkste om te spotten in de Oosterschelde. De rode papillen vallen behoorlijk op in de grijs/bruine omgeving. Ik hoef mijn lamp maar rond te schijnen en ik zie rode vlekjes oplichten. Het zicht valt trouwens best wel mee en dat helpt natuurlijk ook de slakjes te vinden. Ze wapperen vrolijk in de stroming dus die verdomde rhinoforen scherp krijgen is een uitdaging. Ik zie later dat een van de twee hierboven eitjes aan het leggen is.

 

20210330_024P3305552-107263

Ik ben wel even bezig maar bij 100 bar ga ik het wat ondieper zoeken. Om ook nog wat anders te fotograferen belaag ik een Harlekijnslak en, waarom ook niet, we kunnen natuurlijk ook nog wel even langs de Tubularia’s. Bij de pijlers aangekomen staat daar een zeer irritante deining en al het onderwaterleven staat lekker mee te deinen. De vloedstroom begint ook al flink op te komen, want springtij, en dat alles bij elkaar zorgt nou niet voor ideale omstandigheden. Ik doe een paar dappere pogingen maar geef het al snel op. We maken er nog een gezellige nazit van. Het is de eerste dag waarop dat echt weer kan. Duiktijd 75 min, watertemp 8 graden.

1 reactie

  1. Avatar

    Leuk om te lezen… maar betere omstandigheden lijkt mij toch idealer…

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief