Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Missie geslaagd

Geïnspireerd door de beelden van een andere Duikreporter gaat ook Leendert op zoek naar het kasje, maar eerst maakt hij een duik bij de Zeelandbrug.

Dirk Van den Bergh schreef nog niet zo lang geleden een duikreport over “het kasje bij Dreischor – Frans Kokrif”. De beelden maakten mij nieuwsgierig want ik ben altijd op zoek naar mooie grothoeklocaties in Grevelingen of Oosterschelde. Ik plan een zaterdag in maar ga eerst een kijkje nemen bij de Zeelandbrug. De LW kentering van 09:00 laat ik niet passeren als ik toch in de buurt moet zijn.

20170805_063__DSC1108-53845

Ik arriveer als een van de laatsten maar druk is het niet dus het is geen drama. Gek genoeg zie ik geen enkele bekende. Ik besluit de westelijke trap te nemen en een stukje naar rechts te gaan. De kentering is al voorbij en zo kan ik op mijn gemak tegen de stroom beginnen. In het begin is het zicht uitstekend maar naarmate het harder begin te stromen wordt het minder. Ik hoop op een mooi blauwtipje of harlekijnslakje maar dat zit er niet in. Wel kan ik een paar Galathea kreeftjes betrappen. Ze blijven nog zitten ook. na een uur wordt het te gek met de stroming en ga ik eruit. Tenslotte heb ik nog een missie!

20170805_009__DSC1056-53845

In de verte zie ik het al. De parking bij Dreischor staat weer eens bommetje vol. Maar geluk moet je afdwingen en er rijden net 2 auto’s weg als ik aankom. Heb ik ook nog een plekje vlak bij de trap. Om mij heen hoor ik Vlaams, Duits en veel Pools. Blijkbaar dringt de faam van Zeeland steeds verder Europa in. Normaal gesproken zou ik natuurlijk rechtsomkeer hebben gemaakt bij deze drukte maar ik ga ervanuit dat de meeste duikers die zich hier staan om te kleden niet de intentie hebben het kasje te gaan zoeken. De summiere aanwijzingen prevelend ga ik te water en ik begin te zwemmen.

20170805_056__DSC1101-53845

Eerst komt de steile helling en daarna een eindeloze vlakte. Op deze vlakte zou het kasje ergens moeten staan. Veel hoop heb ik niet maar ga door. na een tijdje vind ik een kromgetrokken metalen pijp of paal. die plat op de bodem ligt. Zou dit een aanwijzing kunnen zijn? Vol goede moed zwem ik verder. dan begint de bodem langzaam te dalen. Naar het oosten toe wordt het steeds dieper dus dat is niet de goede kant op. Ik kijk hier even rond want het zicht is kraakhelder en overal staan grote clusters doorzichtige zakpijpen vol met spookkreeftjes (wat de stelling logenstraft dat in de zomer alles onder de 10 meter zuurstofloos is; ik zit op zo’n 13 meter). Een prachtig gezicht. Maar ik mag mijn missie niet vergeten dus ik richt mijn kompas op het Westen en ga opnieuw op zoek. Tot mijn verbazing kom ik even later 2 duikers tegen die de andere kant op zwemmen. Mijn gevoel zegt me dat ik in de buurt kom.

20170805_003__DSC1046-53845

Dan zie ik in de verte nog een lamp en, zowaar, de schim van iet groots. Gevonden! Het kasje is duidelijk herkenbaar en het aluminium frame is totaal overwoekerd door doorschijnende zakpijpen en mosselen. Dit is echt een top locatie voor groothoek. Alleen heb ik vandaag mijn macro lens meegenomen maar dat geeft niks want er is ook genoeg kleins te zien. Mosselen, steurgarnalen, krabbetjes, spookkreeftjes, you name it. Helaas wijst de manometer al snel 50 bar aan.

20170805_057__DSC1102-53845

Het is nog best een stukje terugzwemmen en moeizaam maak ik mij los van dit prachtige object. Strak een vaste kompaskoers aanhoudend zwem ik terug en ik noteer (mentaal) waar ik weer boven kom. De volgende keer is het kasje misschien iets minder moeilijk te vinden.

Dit bericht delen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten