Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jos van Kampen – Kreeftjes, eistrengen en snoeken

Het is al bijna Pasen en niet de alleen de paashaas heeft het er druk mee, in Vinkeveen zijn ook eieren te vinden. Duikreporter Jos van Kampen duikt van Zandeiland vier naar Zandeiland vijf.

1e duik.

Om 9:00 uur hadden we afgesproken voorbij het toiletgebouw op de parkeerplaats. Aad was al aanwezig en ik heb hem gefeliciteerd met zijn 500 ste duik. Even later kwam Piet ook aanrijden. Het plan was om naar de rode boei te vinnen, deze ligt voor zandeiland 5 en dan via zandeiland 5 terug te gaan naar zandeiland 4. Nadat we onze droogpakken hadden aangetrokken hebben we de koers uitgezet om in 1 rechte lijn onderwater naar de boei te gaan.

Eenmaal onderwater ging Piet voorop en Aad en ik als secondanten naast hem. Na 17 minuten kwamen we bij de staalkabel waar de rode boei aan vast zit. Daar zijn we omgedraaid en richting zandeiland 5 gevind en op 5 a 6 meter terug gegaan naar onze instapplaats. Onderweg zijn we enkele obstakels tegen gekomen zoals een achterbank van een auto en een paar mooie veenhopen. Op een bepaalde plek stuitte we op ei strengen van baarzen. Op een paaltje zaten strengen en een kreeftje, wat wel een mooi plaatje was. Een grote snoek lag tussen het wier, iets verder lag er nog een. Wat verderop hing boven een boom die daar neergezet is nog een fraaie snoek. Even verder ligt een zeiljacht en dan komen we al snel weer bij de ketting die naar de invalide trap gaat waar we het water hebben verlaten.

Aanvang duik: 9:33 uur.

Temp. Bovenwater: 8 graden.

Temp. Onderwater: 7 graden.

Max. diepte: 17.7 meter.

Duik tijd: 91 min.

Zicht: 5 tot 8 meter.

Omstandigheden: Zonnig, met wat bewolking.

DSC00004-80373

DSC00016-80373

DSC00020-80373

DSC00021-80373

2e duik.

Ondertussen was het zonnetje wat hoger aan de hemel gaan staan en was de kille wind wat gedraaid zodat we in de luwte van de auto koffie en een broodje hebben genuttigd en klaar waren voor de tweede duik. Het duikplan was via de ketting naar de baggerschuit, richting de bus en het oude duikgebied in.

Onderweg zijn we nog een paar duikers tegengekomen. Het zicht was beduidend minder dan bij de eerste duik. Het oude duikgebied heeft best wel een knauw gehad van de aanleg van de steiger. Het ziet er wat doods uit en veel ei strengen zijn we niet tegen gekomen. Na drie kwartier was het tijd om om te draaien en zijn we op 4 a 5 meter gaan zweven. Hier was het zicht af en toe slecht. Over het 6 meter platform naar de ketting die naar de invalide trap gaat om het water daar weer te verlaten.

Aanvang duik: 12:07 uur.

Temp. Bovenwater: 13 graden.

Temp. Onderwater: 9 graden.

Max. diepte: 9.1 meter.

Duik tijd: 87 min.

Zicht: 3 tot 6 meter.

Omstandigheden: Zonnig, met wat bewolking.

Aad en Piet, het was weer leuk om met jullie deze duiken te maken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief