Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – Köbanya mijn

Een bijzondere plek om te duiken: de oude Köbanya mijn in Boedapest. Duikreporter Brenda de Vries dook er onder.

Vandaag staat een dagje mijnduiken op het programma.  De Köbanya mijn is al erg oud, in de middeleeuwen is men begonnen om hier ‘limestone’ uit te halen. Later werden gedeeltes gebruikt als ‘wijnkelders’.  Het is een enorm groot complex. Je rijdt met de auto door de mijn. De diepste kelders zijn nu onder water gelopen en dit levert een aantal relatief kleine duikstekken onder de grond op. In een normale mijn zie je vaak rails, hier zie je vooral trappen.  De structuur is geheel anders.

Kobanya-86149

We rijden met de auto’s een flink stuk onder de grond en parkeren in een soort vierkante kelder. De grond is vochtig en soms liggen er echt plassen. In de meeste gangen is nog steeds electriciteit en verlichting aanwezig.  Vanaf de ‘parkeerplaats’ is het een 120 m lopen naar de instap: door een deur een trap af naar het water.

 

Kobanya1-86149

we kleden ons om en beginnen aan de eerste duik. Gelukkig hebben we matjes bij ons voor het omkleden, want alles wordt anders vies van de vochtige grond. Eerst gaan we via de beroemde wenteltrap naar beneden naar 28m diepte. Daarna vervolgen we op 14m diepte een lange rechte gang en komen dan weer bij een trappenhuis uit die ook weer naar 28m diepte gaat.  Vlakbij de uitstap is nog een klein smal gangetje die we ook nog even nemen.  Al met al duiken we iets over de 60 minuten. Het water is 13 graden, dus koud is het niet. In de mijn is het ongeveer 8 graden.

kobanya2-86149

We lunchen buiten in het zonnetje, het is buiten een 24 graden, dus even lekker. Daarna rijden we met de auto’s weer de mijn in naar duikstek 2. Deze stek is wat kleiner, maar bevat wederom een trappenhuis.  Het roest steekt mooi af op de foto’s met het steen. Deze duikstek gaat ook weer naar 28m diepte, maar is wat kleiner. De duik is hierom ook wat korter, slechts een 45 minuten. Maar zeker de moeite waard.

Kobanya3-86149

Helaas zit de dag na 2 duiken er al weer op. Het is gewoon leuk om hier te duiken, hoewel het niet te vergelijken is met mijnduiken in Duitsland of grotduiken in Frankrijk en het geen ingewikkelde duiken zijn. Ik zou graag de andere duikstekken ook nog een keer doen, maar helaas is dit reisje ook een cultureel tripje, dus is er gewoon geen tijd om nog een dag te duiken in Köbanya. Dus ooit moeten we gewoon nog een keer terug. En om eerlijk te zijn, ik vond Köbanya mooier dan de bekende grot in Budapest: Molnar Janos. Het is alles bij elkaar, met de auto onder de grond, de trappenhuizen, de kelders, de gehele sfeer wat het gewoon leuk maakt.

Een geslaagd dagje duiken dus.

Kobanya4-86149

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief