Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Aike Willemsen – Kaapverdië, vis, vis en nog meer vis!

Een vakantie met een bizar begin, wat graafwerk en mooie duiken met heel veel vis: dat zijn de belevenissen van duikreporter Aike Willemsen op Santo Antao, Kaapverdië.

Woensdag 06 september 2017

We landen op Sao Vicente en hebben via de plaatselijke “tourist info” een auto gehuurd. We komen met onze Jimny 4×4 aan bij de ferry die ons naar Santo Antao zal brengen. We zetten de auto aan boord en krijgen een rondleiding. Vol trots vertelt deze man over deze oude Nederlandse ferry.

Een fijne boottocht totdat we aanmeren in de haven. Voor op de boeg knapt één van de touwen en hiermee wordt een been van een bemanningslid eraf gesneden. Voor we het weten is de ambulance al gearriveerd en springt er iemand vanuit de kade in het water om het been eruit te vissen. Bizar begin van de vakantie.

We rijden naar de B&B die een klein stukje verderop ligt. Vriendelijke ontvangst en een prima kamer. Een Frans-Kaapverdische gezin met 5 kinderen. Nadat we de middag aan het zwembad hebben gelegen sluiten we de dag af bij La Lampara, een heerlijke Italiaan.

Donderdag 07 september 2017

Via een strandweggetje rijden we naar de duikschool. In de haven ligt de zodiac ligt al klaar en alle spullen zijn al aan boord. Ricardo, de eigenaar van het duikcentrum had me al aanbevolen om alleen maar voor groothoek te gaan, er zit wel macro leven maar Kaapverdië staat vooral bekend om zijn grote scholen vis.

We duiken onder bij “Praie do Vulcao”, altijd even wennen een eerste duik. Ik pruts wat met de camera en vergeet bijna om me heen te kijken. We zien een grote stingray liggen en een grote pufferfish zwemt om ons heen.

Aike.Willemsen.sept17.SantoAntao1-64233

Duik 2 is bij “wish you were there”, het is even werken om aan de goede kant van het rif te komen. Duizenden vissen, nooit eerder zoveel vis bij elkaar gezien, van alles zwemt hier door elkaar. Al snel spotten we een zusterhaai in een grotje, ik kruip voorzichtig een stukje naar de haai toe. In de grot ligt een grote rog zich in te graven, veel stof dus. Ook zitten er een stuk of 50 vissen in alle soorten en maten tussen mij en de haai in terwijl ik er nog geen 2 meter vanaf zit. Heb nog nooit meegemaakt dat ik een foto niet kan maken door teveel vis en na 10 minuten geef ik het op.

We duiken verder tussen de scholen trompetvissen en soldaatvissen en het lijkt wel alsof ze hier nog niet bang zijn voor duikers, 360 graden rondom duizenden vissen en 10 minuten lang blijft het maar doorgaan totdat we verder duiken. Wat een super gave duik!

Aike.Willemsen.sept17.SantoAntao2-64233

Na de duik verkennen we de hoofdstraat van Porto Novo, en aantal kleine supermarktjes, wat barretjes, een kapper en veel meer zit er niet. Er rijden nauwelijks auto’s en tot op heden komen we geen andere toeristen tegen.

In de avond rijden we via de strandweg naar een restaurant, Prachtige zonsondergang. We pikken een vissersman inclusief visnet op (stinken!) en kwamen al snel vast te zitten met de auto. Wij samen graven terwijl de visserman met een big smile in de auto bleef zitten. Na een half uur graven en nog steeds geen succes hebben we de missie afgebroken.

Zeer onhandig met nog maar en paar procent batterij in je mobiel en geen zaklamp. Gelukkig had ik de GPS bij de hand. Bezweet en onder het zand keren we terug bij onze b&b. Nadat de hele familie ons uitgelachen heeft zijn we met 2 quads, een schep en wat versterking weer de duinen in gereden waar de auto gelukkig zo weer op de weg hadden.

We belanden diezelfde avond alsnog bij Churrasquiera Bar Cibelle, een terras met plastic tafeltjes en stoelen waar de BBQ al aan staat. Het ziet er niet uit maar de kok kan zeker barbecueën en voor een paar euro heb je een heerlijke maaltijd.

Aike.Willemsen.sept17.SantoAntao3-64233

Vrijdag 08 september 2017

Nieuwe duik dag. Na een half uur varen plonzen we onder bij “secret”. We zien een paar erg grote langoesten die bij elkaar zitten en met hun lange sprieten proberen ze te voelen wat mijn camera is. Meerdere murenes en alen en ook hier weer grote groepen vis die om ons heen cirkelen. We duiken onder een boog door welke mooi begroeid is met oranje en gele sponzen. Prachtig!

De volgende duik vindt plaats bij “critters walk”, ontzettend veel blauw paarse flabellina slakjes, jammer dat de macro lens er niet op zit, ook zien we meerdere andere slakjes, zeesterren en murenes.

Na het duiken rijden we wat rond in Porto Novo en wijken we van de hoofdweg af, al snel beseffen we ons dat de meeste mensen hier erg arm zijn, kleine vervallen huisjes en geen luxe te bekennen. Toch zijn ook hier de mensen weer erg vriendelijk en wat ons erg opvalt is dat de mensen er wel heel verzorgd bijlopen en dat de straten op wat bouwpuin na erg schoon zijn, geen rondslingerend afval.

Aike.Willemsen.sept17.SantoAntao4-64233

Zaterdag 09 september 2017

Vandaag onze laatste duikdag op Santo Antoa. Lotte en ik zijn de enige duikers dus we kunnen een diepe duik langs een mooie wand maken bij “Parede Bitchon”. We duiken snel onder en op 38 meter diepte zweven we langs de wand en zien we een amberjack van een meter, met snelle bewegingen cirkelt hij om ons heen, een echt roofvis. Ondertussen is de stroming gedraaid en moeten we werken om voorruit te komen.

De laatste duik gaan we weer naar “wish you were there”, helaas zit de zusterhaai er niet meer maar dit wordt goed gemaakt door de hoeveelheid andere vissen, ik dacht dat we nu al wel veel hadden gezien maar deze duik overtreft alles. Omdat het erg hard stroomt rusten we af en toe even op de zandbodem en worden we zonder te overdrijven omringd door vele duizenden vissen.

Ik weet eigenlijk niet meer waar ik moet kijken en schiet rondom tientallen foto’s, dit wordt een duik om nooit meer te vergeten, en als cadeau kwam er nog een schildpad voorbij. Duiken op Santo Antao is een echte aanrader.

Aike.Willemsen.sept17.SantoAntao5-64233

3 reacties

 1. Dat beloofd veel goeds! Nog een maandje en dan naar Boa Vista in Kaapverdië.

  REAGEREN
  • Boa Vista ben ik niet geweest Steven, wel gedoken bij Sao Vicente, dat verslag volgt nog.

   REAGEREN
   • Ben reuze benieuwd. Er schijnen sandtiger sharks te zitten bij Boa Vista en als wij er zijn komen de bultruggen daar om jongen te krijgen. Reuze veel zin om eens wat groots onder water te zien

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief