Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – JackieO en de kreeft

Toen Duikreporter Dirk Van den Bergh net begon met filmen, waren de video’s van Jackie Oomen een bron van inspiratie voor hem. Nu duiken ze samen op Anna Jacobapolder.

Mijn derde duik van vandaag! Na de mooie duiken bij de Zeelandbrug en Den Osse Nieuwe Kerkweg (zie vorige reportages), rij ik naar Anna Jacobapolder voor de 8e zomeravondduik, georganiseerd door Lia van der Laan.

Eindelijk een échte “zomeravondduik”, ook al is het nog lente: wanneer ik om 18.30 uur aankom is het nog steeds 20° en windstil. De Oosterschelde lijkt wel een binnenmeer, zo vlak! Dit lokt natuurlijk meer liefhebbers dan anders: we zijn voor het eerst dit seizoen met 11 duikers. Jackie Oomen is ook aanwezig. Het is van op de Rijnland III geleden dat ik met hem dook, dus die pik ik in als buddy! Het is onze zesde duik samen. Toen ik begon te duiken waren het de filmpjes van JackieO die me aanzetten om er zelf ook mee te beginnen. Die man heeft me dus al veel geld gekost …

Om 19.40 uur gaan we onder. We hebben afgesproken om eerst bij de pijlers van de steiger op zoek te gaan naar snotolfjes. Jackie houdt me tegen. Hij heeft een probleem. Hi, hi, ik heb binnenpretjes! Hij vraagt me om hem te helpen: hij heeft de inflatorslang van zijn droogpak vergeten aan te sluiten. Zie je wel dat ook heel ervaren duikers in de fout kunnen gaan!

Plots worden we heen en weer geslingerd. Hé er was toch geen wind? Het is de golfslag van een schip dat gepasseerd is … Lastig om zo een steurgarnaal op het wakame wier te filmen! Tussen dit wier zoeken we ook naar de snotolfjes. Yes, Jackie heeft er ééntje gevonden. Ik kan hem maar even in beeld nemen, want hij gaat zich verstoppen. Er zitten ook veranderlijke steurgarnalen. In het Engels heten ze “Chameleon prawn”, wat voldoende zegt over de eigenschappen die het garnaaltje heeft om zijn kleur aan te passen aan de ondergrond als camouflage.

Dirk-Van-den-Bergh_20190523_veranderlijke-steurgarnaal-81709

We komen een fuik tegen. Er zitten alleen maar krabben in en twee zeedonderpadden, geen kreeften. Wat verder kruipt er wel één rond. Ik noem haar de kreeft van JackieO. Waarom? Zie video!

Dirk-Van-den-Bergh_20190523_Europese-zeekreeft-81709

Wat verder zien we een zeester die haar maal aan het verorberen is. Ze “omarmt” haar prooi en met de zuignappen trekt ze aan de schelp (vooral van mossels en oesters). Dit doet ze zo lang tot de sluitspier het begeeft. Dan brengt ze haar maag door de mond naar buiten om de prooi buiten haar lichaam te verteren. De prooi wordt met spijsverteringssappen bedekt en zacht gemaakt. De vloeibare voedselbrij wordt door de zeester opgezogen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190523_zeester-etend-81709

Jackie wijst een slak aan. Ze zit op een ongelukkige plaats om goed in beeld te nemen en ze kruipt nog verder weg. Hierdoor hebben we elk een verschillende determinatie: Jackie dacht dat het een grote vlokslak was, maar ik dacht aan een brede ringsprietslak. Als ik de beelden zie denk ik wel dat ik gelijk heb, voortgaande op de witte uiteinden van de papillen, die bovendien in groepjes staan en langer zijn dan bij de grote vlokslak. Iemand die ons uitsluitsel kan geven?

We keren ondiep terug. Ik zie nog één Groene wierslak. In het ondiepe zitten heel veel alikruiken en strandkrabben.

Dirk-Van-den-Bergh_20190523_strandkrab-81709

Na 55 minuten zijn we terug bij de steiger. We zijn max. 10,5 meter diep geweest en de watertemperatuur was 14°.

Het is nog steeds mooi weer en we genieten nog lang na bij een mooie zonsondergang. Ik had weer goede voornemens en geen alcoholische drank meegenomen. Spijtig hé Jackie! (hij was gewoon dat ik na de duik met een Duveltje trakteerde). Ronald Faber heeft echter een lekker wijntje bij en weg zijn die goede voornemens …

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten