Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Indian Summer!

Heerlijk in het zonnetje een verjaardagsduik maken: dat kan niet ieder jaar als je in oktober jarig bent! Dit jaar vieren duikreporter Dirk Van den Bergh en Bas van der Sanden hun verjaardag dus goed, in de zon aan de Zeelandbrug.

Er worden temperaturen boven de 20° aangekondigd en dit midden oktober. Indian Summer dus! Juist nu hebben Bas van der Sanden en ik onze verjaardagduik gepland bij de Zeelandbrug. We gaan duiken op de hoogwater kentering die om 11.55 uur is en om zeker een plaatsje op de parking te hebben wordt er al om 09.30 uur afgesproken.

Ik neem het zekere voor het onzekere en vind Maurits Kolsteren bereid om vooraf al een duikje te doen buiten de kentering. Ik ben om 07.15 uur bij de brug. Het is nog donker en er staan slechts drie auto’s. Even later komt Maurits ook aan. Petra en Peter Zondervan zijn ook al van de partij!

Om 08.35 uur gaan we er in bij de Oostelijke trap. We gaan naar de pijler en dan rechtsaf, tegen de stroming in en die valt best mee!

Dirk-Van-den-Bergh_20171015_botervis-56724

We zien een botervisje, veel jonge zeesterren en zeedonderpadden, maar hét moment van de duik: Maurits ziet een gehoornde slijmvis! Die heb ik dit seizoen nog niet ontmoet! Thanks Maurits!

Dirk-Van-den-Bergh_20171015_gehoornde-slijmvis-56724

Er zitten nog veel zeeanjelieren, enkele dodemansduimen, grote kreeften en veel Noordzeekrabben.

Dirk-Van-den-Bergh_20171015_Noordzeekrab-56724

We gaan maximum 8,1 meter diep. Net voor we terugdraaien ziet Maurits een sepia. De batterij van mijn camera heeft het ondertussen laten afweten (last van de koude? watertemperatuur net geen 14° …) en ik kan hem alleen met de andere camera waarop mijn macro staat filmen. De beelden vallen toch nog mee! Op de terugweg worden we meegevoerd door de stroming naar de duiktrap. We hebben 66 minuten gedoken en ondertussen zijn de anderen ook toegekomen en in afwachting van de kentering wordt er al een feestje gebouwd: Bas bakt poffertjes en Walter pannekoeken. Het ruikt heerlijk op de parkeerplaats (die ondertussen al helemaal vol gelopen is)!

Om 11.35 uur gaan we er in voor de échte verjaardagduik. Peter Zondervan is mijn buddy. Hé, het stroomt nu harder dan daarstraks! Verrassend! We gaan links van de pijler naar diepte en blijven snuffelen tussen de 15 à 16 meter diepte. We zien wrattige tipjes, weer veel zeedonderpadden en een grote zeenaald. Vreemd genoeg geen enkele heremietkreeft. Waar zijn die allemaal naar toe?

Dirk-Van-den-Bergh_20171015_zeenaald-56724

Op diepte gaat het natuurlijk weer vooruit met de luchtvoorraad en na 26 minuten (100 bar) beginnen we aan de terugweg. We komen mooi aan de pijler uit. Daar kan ik nog een pauwkokerworm filmen. Onze veiligheidsstop houden we langs de pijler. Er zitten veel tubularia, anjelieren en baksteenanemoontjes op. Na de stop gaan we nog wat hoger hangen tegen de afdekplaat die nu bij hoog water op zo’n 3 meter diepte ligt. Hier ben ik eigenlijk nog nooit geweest en blijkbaar nog maar weinig duikers, want er zit opvallend veel leven op. Terwijl we snuffelen komen de bellen van de duikers onder ons naar boven geborreld: mooi einde voor de film! Nog even in het blauw richting trap. We hebben 53 minuten gedoken.

Na de duik gaat het feestje verder met de drankjes die ik heb meegebracht en daarna gaan we nog eten in Zierikzee. Leuke verjaardagduik, voor herhaling vatbaar. Bas heeft al een mooie benaming voor volgend jaar bedacht: de verDUVELde poffertjesduik!

Dirk-Van-den-Bergh_20171015_tubularia-56724

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief