Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – In Dahab geweest en niet bij Blue Hole gedoken?

Dirk duikt deze vakantie in Dahab en komt de mooiste dingen tegen. Deze duik komt hij echter ook een onbekend visje tegen. Herken jij dit kleurige beestje?

Het is alweer de voorlaatste duikdag van onze vakantie en er moet gekozen worden. Blue Hole of terug naar het Zuiden … Net als de Canyon zijn Ruud en ik (5 keer) er al geweest. Het is inderdaad spectaculair om bij The Bells loodrecht af te dalen naar 30 meter met onder je een onmetelijke diepte, maar voor wat betreft het onderwaterleven moet je het eigenlijk niet doen en zijn er mooiere duikstekken. Nieuw is dat je nu zelfs moet betalen om er te mogen duiken: 10 dollar milieutax. Milieutax in Egypte ??? Laat me niet lachen!

Bart laat ons beslissen: het wordt opnieuw naar het Zuiden (zo heeft hij zeker een reden om nog eens terug te komen!).

We installeren ons bij Moray Garden en rijden dan aangekleed en opgetuigd met de truck een eindje verder naar duikstek Um Sid. Hier zit meestal groter leven, zo ook deze keer. We zien o.a. Blauwvinmakrelen en Reuzendiklipvissen. Beiden worden 1 meter groot.

We zakken af naar 25 meter. Hier staat een grote gorgoon. De blauwe kleur overheerst op diepte, maar bij de pinnacles hogerop gonst het van het gekleurde leven. Welk visje zou buddy Bart hier aan het fotograferen zijn ???

Dirk-Van-den-Bergh_20191203_buddy-fotografeert-welke-vis-90456

Een Rode koraalbaars houdt niet zo van mijn videolampen, maar kleurt wel mooi rood!

Dirk-Van-den-Bergh_20191203_Rode-koraalbaars-90456

We passeren een zandvlakte met Rode Zee buisalen. Het wordt een korte duik van 45 minuten. Tja … diep gaan en luchtverbruik gaan bij mij (niet) goed samen …

De volgende duik doen we bij Moray Garden. We zakken langs de linkse kant af naar max. 18 meter. Prachtige, rustige duik met heel veel leven, teveel om op te noemen! Hier een mooie Maanstaartlipvis. Die heeft zijn naam niet gestolen!

Dirk-Van-den-Bergh_20191203_maanstaartlipvis-90456

Dit visje kan ik nergens terugvinden. Misschien dat iemand van de lezers het weet? Ik veronderstel dat het een juveniel is.

Dirk-Van-den-Bergh_20191203_onbekend-90456

De Roodborstlipvis is gemakkelijker terug te vinden. Het is een territoriale vis en gemakkelijk benaderbaar: hij zwemt vaak in de buurt van duikers om opgewoeld voedsel te vangen.

Dirk-Van-den-Bergh_20191203_Roodborstlipvis-90456

Bij het uit het water komen zwemt er aan de oppervlakte nog een school gepen voorbij. Weeral twee prachtige duiken vandaag en we hebben er helemaal geen spijt van dat we de Blue Hole overgeslagen hebben! Met die 10 dollar kunnen we vanavond lekker gaan eten, drank inbegrepen! Maar eerst doen we onze derde nachtduik. Dat is voor de volgende reportage.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief