Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Duikreporter in beeld: Joeri De Paepe

DuikeninBeeld is voor en door duikers. De Duikreporters (duikend of snorkelend) delen hun belevingen in woord en beeld, maar wie zijn ze? Vandaag stellen we Joeri De Paepe aan je voor.

Je hebt zijn films vast wel eens gezien! Joeri De Paepe plaatst regelmatig als Duikreporter video’s van zijn prachtige reizen én duiken in de eigen omgeving.

Duiken doet hij inmiddels alweer 15 jaar. Niet zo’n gekke keuze als je bedenkt dat hij van kinds af aan uit het water gesleurd moest worden. Na een proefduik in de Dominicaanse Republiek was hij om en tijdens een volgende vakantie op Jamaica deed hij de Open Water Diver-opleiding. Een jaar later werd hij lid van de lokale duikclub – Club 4 Divers – en was er geen houden meer aan: duikreizen, duikweekends, vervolgopleidingen. Inmiddels staat de teller op 915 duiken.

De wereld rond

Samen met Sabine heeft Joeri al op flink wat continenten gedoken. “Lastig om dan favorieten te noemen!” Toch doet hij een poging.

Buiten Europa blijft Egypte blijft een van de beste locaties: “kristalhelder water, de lichtinval (en daardoor mooie kleuren), de mooie koraalriffen en het diverse leven. En verder is het gewoon relatief dichtbij en betaalbaar.”
Maar ook de Malediven met de manta’s, de haaien, de heerlijke driftduiken (“knallen op sommige stekken”), Cocos als absolute topper voor de haaien – “massa’s hamerhaaien, tijgerhaaien, white tips” – en Raja Ampat met de héél gezonde en indrukwekkende koraalriffen en massa’s vis prijken in de bovenste regionen van zijn favorietenlijst..

In Europa duiken Joeri en Sabine maar al te graag in eigen land met als kanttekening “ook Nederland hoort daar wat bij.” Het liefst bezoeken ze gevarieerde duikstekken in Zeeland zoals St-Annaland, Strijenham, Gorishoek, Wemeldinge, enzovoort. De Noordzee en Cornwall springen er opde Europese lijst ook uit.

Haaien

Haaien! Voor Joeri zijn dat de absolute toppers van de zee: “alle haaien, van klein tot groot. Ik vind het prachtige dieren: elegant, nieuwsgierig, gestroomlijnd. Ze lijken wel de sportwagens onder de vissen.” Maar ook van de oriental sweetlips en angel fish kan hij blijven van genieten.

Favoriet duikreport

Het duikreport over Cocos! “Je gaat er naartoe met de hoop (en verwachting) ook veel hamerhaaien te zien. Als je dan uiteindelijk op de rotsen ligt (dat moet je daar doen) en ze komen langs je heen, dan voel je je… heel gezegend. In diezelfde duiken hebben we enkele tijgerhaaien gezien. Onze eerste ooit was er eentje die langs het rif passeerde, ons zag, naar ons toe kwam en paar meter voor ons weer zijn koers hervatte. Echt een kippenvelmomentje!”

Leuk!

Waarom het zo leuk is duikreports te plaatsen? “Je kunt je passie delen en anderen laten meegenieten van je ervaringen onder water. Wat feedback krijgen doet ook altijd deugd. Dat laatste gebeurt niet zoveel, je ziet veel mensen kijken – maar niets achterlaten. Dat vind ik soms jammer, want enkel via feedback weet je of ze het leuk vinden (en wat desnoods beter kan).”

Hij heeft ook een tip voor duikers die twijfelen of ze een duikreport zullen plaatsen: “Gewoon doen! Begin desnoods klein en kort. Qua videoreports zou ik zeggen om de filmpjes niet te lang te maken en genoeg te variëren (shotlengte v 4-5 seconden).”

Duikplannen

Joeri en Sabine hadden voor dit jaar Guadalupe en Bahia de los Angeles op het programma staan. Maar dat wordt lastig. “Een luxe probleem! Wij gaan lekker in eigen land en de buurlanden duiken. We kijken wel wat kan!”

De foto’s zijn stills uit de video’s van Joeri.

Duikreporter – ook iets voor jou?

DuikeninBeeld is voor en door duikers en snorkelaars. Dat betekent dat er alle plek is voor jouw verhalen, foto’s en/of filmpjes. Je kunt je beleving delen met andere duikers, snorkelaars en met iedereen die interesse heeft. We stellen maar één ‘eis’ – de rode draad is duiken of snorkelen. Verder mag je duik- of snorkelreport zich onder of boven water afspelen, in zwembad of buitenwater, tijdens een beurs of een activiteit van de duikclub, in Nederlands water of wateren buiten onze grenzen. Je kiest ook zelf of je 3 regels tekst plaatst of een lang verhaal, of er foto’s bij zitten of niet, en je kunt zelfs een filmpje plaatsen. Een combinatie kan natuurlijk ook. Je kan het één keer doen, je kan het elke duik doen of gewoon af en toe eens. Eigenlijk kan én mag alles.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief