Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Ierland, een unieke duikbestemming?

Duikreporter Dirk Van den Bergh vraagt zich na zijn duikvakantie  naar Kinsale in Ierland af: waarom wil je hier naartoe?

Een geweldige duikbestemming, maar lees eerst deze reportage, zodat je weet wat je te wachten staat!

Ik ga mee met de door Wilwater.be georganiseerde onderwater fotoworkshop reis met Rinie Luijkx naar Kinsale, Ierland.

Na een vlucht van nog geen twee uren komen we aan in Cork, waar Anne Ferguson van OceanAddicts.ie ons staat op te wachten. Het is slechts 20 minuutjes rijden naar Kinsale, waar we aan boord gaan van de Embarr, ons “hotel” voor de komende week. We zijn met 8 personen: Rinie en Brigitta Luijkx, Stefaan Haegeman en Anouchka Van den Steen, Jan Deprez en Marianne Hesters, mijn buddy Leonard Schokker en ikzelf.

Dirk-Van-den-Bergh_20190615_Embarr-82670

De Embarr is een oud schip. Boven is er een zitruimte met versleten kussens, waar het ontbijt en de lunch geserveerd worden.
Beneden zijn de slaapplaatsen voor 12 personen. Het zijn kleine hokjes met stapelbedden, zonder raam. Ik had het geluk dat ik met mijn buddy in de enige 4-persoonshut lag, zodat we gebruik konden maken van de bovenste bedden om onze spullen op te leggen … Er zijn twee badkamers met douche, lavabo en WC (in de prospectus staat dat er drie zijn, maar die derde heb ik blijkbaar gemist). Slechts in één ervan is een spiegel. Het toilet ’s nachts doortrekken is not done: maakt een enorm geluid om het water terug op te pompen. En ja die snurk- en andere geluiden … je zal er niet aan ontsnappen, want je hoort alles!

Koffie en thee zijn onbeperkt te krijgen. Water drink je van de kraan. Wil je iets anders drinken, dan moet je zelf inkopen gaan doen in Kinsale. Voor het ontbijt kan je kiezen tussen eieren, spek, worstjes, black pudding (bloedworst), een schel kaas, muesli, confituur en getoast brood. Lunchen doe je na de eerste duik: elke dag (heerlijke) soep, toasti’s (nooit zoveel toasti’s gegeten in mijn leven!) en zelfgebakken (lekkere) koekjes. Na de tweede duik staan de koekjes weer klaar! Dineren doe je in Kinsale. Wij gingen elke dag naar The White Lady eten. Reken met drank erbij op zo’n 30 tot 50 euro per dag.

Zelf hoef ik niet al te veel luxe, maar ook mijn eerste indruk was: “waar ben ik nu terechtgekomen …”. Anne en Graham Ferguson zijn echter zo’n geweldige vriendelijke en hulpvaardige mensen dat je die “paar” ongemakken op de duur wel vergeet.

Zo, nu je weet wat je op de Embarr te wachten staat kunnen we gaan duiken!

Je maakt twee duiken per dag met de RIB. Het is telkens zo’n half uurtje varen naar de duikstekken en de Oceaan is niet altijd vlak! Je duikt zonder gids. Graham geeft echter steeds een uitstekende briefing, zodat je onder water (meestal) de juiste route volgt. Zelf ben ik mijn buddy een keer kwijt gespeeld door het slechte zicht tussen de wirwar van blokken en kelp en een keer kwamen we op een heel andere dan de voorziene plaats boven (dat gebeurde bij de andere buddyparen ook wel hoor!).
Er wordt geen enkel risico genomen: als er teveel stroming of golfslag is wordt er niet gedoken. Er zijn echter genoeg plaatsen
waar zelfs bij wild water gedoken kan worden. Wij konden de 10 voorziene duiken maken!
Er is geen trap om terug aan boord van de RIB te klimmen. Mits wat oefening lukt dat op de duur toch vlot, maar mijn schouder doet nu nog altijd pijn van het opdrukken. Graham staat wel steeds klaar om je te helpen hoor!

Nog steeds zin om er naartoe te gaan? Wel ik kan je verzekeren dat het écht de moeite loont om alle ongemakken te trotseren, want de onderwaterwereld is echt magisch!

De eerste (ook de derde en tiende) duik deden we bij Gun Hole Cove. Een gemakkelijke, beschutte duikstek, waar je de rifmuur heen en terug volgt. Geen stroming, wel golfslag. Gevoelig voor zeeziekte? Het wiegende kelp zal je dan wel bijblijven! Het zicht was spijtig genoeg heel de week beperkt door algenbloei, de watertemperatuur 10 tot 12°C …
Toch al een hele belevenis: we ontmoeten grote spinkrabben, medusa’s van hydropoliepen, veel kwallen, lipvissen, pitvissen, zeeëgels, zeedahlia’s en … twee catsharks! Wat een lieve vissen! Mijn geluk kan al niet op, want o.a. hier kwam ik voor!

Dirk-Van-den-Bergh_20190615_catshark-82670

Na de eerste duik varen we terug voor de lunch. Wanneer we vertrekken voor de tweede duik regent het hard (de enige keer van de week!) en de wind is aangetrokken. Het wordt een op zijn minst gezegd “hobbelige” vaart naar een beschutte duikstek: The Pool. Een ondiepe duik in een baaitje. We blijven langs de wand en gaan ook even de zandvlakte op. Hier zitten veel heremietkreeftjes en ik zie een sepiola!

De eerste duik van de volgende dag is terug bij Gun Hole Cove en na de middag varen we naar Black Head – The Canyon. Oeps wat een branding … Moeten wij hier duiken? Graham verzekert ons echter dat het onder water best meevalt. We zakken af langs de wand die we aan onze rechterkant houden en komen zo in de canyon. Een nauwe donkere spleet, waar je op sommige plaatsen maar net door kan. Daarna kom je in een “bowl”, waar het ruimer is. We doen hier gedurende de week drie duiken. De eerste keer keren we aan de bowl terug. Verder door zijn er drie gangen, waarbij je moet opletten dat je de middelste met de oude fuik neemt. Dat doen we de twee volgende keren. Zo kom je bij een volgende bowl, waar je richting West moet aanhouden. De derde keer niet goed opgelet en een gang richting Zuid gevolgd, waardoor we midden in de oceaan boven kwamen …
De Canyon is echt indrukwekkend. Grote spinkrabben bewaken als het ware de ingang, zoals in een mythologisch verhaal. Het is alsof je eens daar voorbij in de onderwereld zal terechtkomen! Op de wanden heel veel zeedahlia’s, dodemansduimen, waaierkokerwormen, allerlei soorten anemonen, in de spleten kreeften en krabben, veel (voor mij te kleine) slakjes, lipvissen en pitvissen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190615_spinkrab-82670

Een andere, misschien wel de mooiste duikstek die we twee keer doen (niet altijd mogelijk vanwege het tij en de stroming) is Bream Rock. Hier hebben we een ontmoeting met een zeehond! Er zijn velden met grote zeeanjelieren die de kleuren van de Ierse vlag hebben: groen, wit en oranje. Prachtig! Het is een plek waar door de stroming een uitbundig onderwaterleven te vinden is en wat een kleurenpracht! We ontmoeten hier ook de crawfish, grote langoesten.

Dirk-Van-den-Bergh_20190615_crawfish-82670

Eén keer varen we uit naar de linkerkant. Hier duiken we bij twee rotsen, midden op de oceaan. De duikstek wordt Nellie genoemd, naar de naam van een wrakje dat er ligt. Er blijft echter niet veel van over en is helemaal begroeid. Er staat veel stroming en deining en het is hier dat ik mijn buddy kwijtspeel. We breken beiden onze duik af en na 27 minuten dobberen we terug boven, elk op een heel andere plaats … Graham houdt alles echter goed in het oog en komt ons onmiddellijk oppikken. Hier zitten veel zeehonden op de rotsen en bij buddypaar Jan en Marianne komt er twee keer een groot mannetje naast hen liggen op armlengte afstand, terwijl ze slakjes aan het fotograferen zijn!

Besluit: het is inderdaad een unieke plaats om te gaan duiken, maar hou er wel rekening mee dat het weer kan tegenslagen en er dan helemaal niet gedoken kan worden. Ben je meer op luxe gesteld, dan kan je nog altijd overwegen om te gaan overnachten in een B&B of een hotel. Je duikspullen kunnen dan op de Embarr blijven. Hou er dan wel rekening mee dat het reisje een pak duurder zal zijn! Ik ben weeral een unieke duikervaring rijker en heb er weer wat duikvrienden bij! Bedankt aan het team voor de gezelligheid en aan Graham en Anne voor de goede zorgen! Oh ja, aan wal valt er ook wat te bleven en Kinsale is een gezellig stadje!

Onderstaande video bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief