Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Hoeveel kreeften in één duik?

Een record is er natuurlijk om verbroken te worden. Dus als iemand 20 kreeften in een duik gezien heeft, is het doel voor Duikreporter Dirk Van den Bergh duidelijk.

Vrijdagavond 20.00 uur. We gaan van start met het onderwater biologieweekend “krabben, kreeften en garnalen” van Bas en Mirjam van der Sanden. Eerst is er de kennismaking met de andere cursisten. We zijn met zijn veertienen. Even noteren op een briefje hoe lang je duikt, hoeveel duiken je al gemaakt hebt, je beroep en je voornaamste kenmerk. Even shaken en dan worden de notities voorgelezen. Ra, ra, wie zou dat zijn?

Daarna geeft Bas een interessante uiteenzetting en leren we hoe deze dieren opgebouwd zijn en waarom andere dieren niet tot deze soort horen. Er volgt een puzzelmomentje en al vlug is het laat genoeg om in bed te kruipen.

Ontbijt om 07.00 uur, want we willen als eersten op duikstek Dreischor Frans Kok rif zijn …

Dirk-Van-den-Bergh_20180901_Dreischor-Frans-Kok-rif-parking-70508

En dat lukt! De duikopdracht hier is kreeften vinden en de afwijkingen aan hun scharen observeren. Tijdens de briefing, waarbij Bas al zijn geheime plaatsjes blootlegt, vertelt hij dat hij tijdens één duik wel 20 kreeften tegenkwam. Nou, dat zal wel een beetje overdreven zijn zeker!

Mijn buddy voor het duikweekend wordt Elmar Visser. Ik heb al één keer met hem gedoken en hij was, tot hij ging verhuizen, lid van onze duikclub Argonauta Breda. Niveau: 1*, maar dan met een grote ster!

We vertrekken langs de reefballs.

Dirk-Van-den-Bergh_20180901_weduwroos-70508

We zien mooie taferelen, proberen in de reefballs kreeften te vinden, maar daar zie ik er maar ééntje.

Op aanwijzingen van Bas verlaten we de reefballs, op weg naar een heuvel …
We komen weer mooie taferelen tegen, maar nee … we moeten kreeften zoeken!

Dirk-Van-den-Bergh_20180901_weduwrozen-70508

We vervolgen over een zandvlakte (waar uiteraard geen kreeften zitten) en komen mooi uit aan de heuvel. Hier begint het kreeftenspektakel! We zien de ene na de andere. Het wordt moeilijk om de tel bij te houden!

Dirk-Van-den-Bergh_20180901_Europese zeekreeft-70508

Ik concentreer me meer op het vinden van kreeften dan op het maken van mooie filmbeelden, maar dat heeft zijn resultaat: het is nu duidelijk bewezen dat wanneer men zijn focus op iets legt, de kans op vinden succesvoller is. Op het einde van de duik ben ik wel een beetje ontgoocheld, want we hebben er maar 19 gezien. Elmar brengt echter verlossing: daar zit de 20e!

Uiteraard doen we vandaag nog een duik, maar dat is dan weer voor de volgende aflevering!

Onderstaande video bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit.

Dit bericht delen

Avatar
Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *