Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Het Monster van Loch Vinkeveen

Een dag bootduiken cadeau krijgen voor je verjaardag en dan de grootste snoek van je leven tegenkomen. Met recht een geweldig cadeau voor een duiker! 

Na twee duiken (zie vorige reportage) leggen we bij een grasveld aan om te lunchen. Slechte timing, want juist op dit moment krijgen we een stevige regenbui over ons. Voor de natpakduikers echter geen probleem … alleen … snel de broodjes naar binnen happen, want doorweekt smaken ze niet zo lekker!

Het is wel frisjes geworden en we zijn maar wat blij wanneer we terug in het water van 19° liggen. Joep geeft vóór elke duik een briefing. Deze is iets anders dan de vorige, want we gaan van zandeiland 7 naar zandeiland 6 “driften”. Hierbij passeren we de vaargeul, dus ten allen tijde vermijden om daar naar boven te komen! Ik heb het volste vertrouwen in mijn buddy Nick. We krijgen gezelschap van buddypaar Arja en Stefanie. Ze gaan ons volgen. Ik waarschuw ze dat ik wel eens stof durf te maken wanneer ik film …

We zijn nog niet lang onderweg wanneer Nick teken doet. Hij wijst een “snoekje” aan …

Dirk-Van-den-Bergh_20190713_snoek2-83887

Wat een kolos! Ik zwem er behoedzaam naartoe. Dit is de grootste snoek die ik ooit ontmoette. Om hem helemaal in beeld te krijgen moet ik zelfs wat afstand houden! Dit exemplaar is ruim boven de 1 meter, dus is het een dame …Ik nader dichter en dichter … Wist je dat een snoek ongeveer 700 tanden heeft? Ik weet ondertussen ook dat snoeken slecht zien en alleen vanop afstand aanvallen en nooit een prooi die groter is dan 3/4 van hun eigen lichaamslengte. Ik ben 1,75 meter dus safe? Dit dier boezemt wel ontzag in hoor! Wanneer ik er vlak voor lig en de snoek een onverwachte beweging met zijn kop maakt schrik ik toch even! Wat een ontmoeting! Achteraf dopen we haar met de benaming “het Monster van Loch Vinkeveen” …

Dirk-Van-den-Bergh_20190713_snoek-front-close-83887

Een leuk moment is ook wanneer Nick een kunstbloem vindt en ze met een kushandje aan Stefanie geeft.

Dirk-Van-den-Bergh_20190713_duikster-met-bloem-83887

Ik zie een paling achter een veenblok flitsen. Sorry Nick, even uit de weg! Ik ga er achter aan, maar kan hem slechts heel even in beeld nemen (zie video). Pfff … even recupereren nu … die zwemt veel te snel! Hij heeft me meegenomen naar 10,5 meter. Opvallend is dat het hier niet zo koud is op diepte: 17°. Zitten we in de warme golfstroom van de Vinkeveense Plassen?

We komen nog een wrakje tegen en mooie veenblokken, waarop veel mosseltjes zitten.

Dirk-Van-den-Bergh_20190713_mosselen-83887

Hogerop wordt het lichter en zwemmen er ontelbare visjes. Ik zie een snoek verdwijnen tussen de beplanting. De rivierkreeftjes zijn ook weer massaal aanwezig.

Dirk-Van-den-Bergh_20190713_zoetwaterkreeft-83887

We gaan ondiep kijken waar de boot ligt. Oeps, een heel eind terug en ik heb nog maar 33 bar over … We zwemmen er onder water naartoe. Ik zie de poten van een eend aan de oppervlakte en probeer die tevergeefs te filmen. Nog wat lucht kwijt! Met nog 17 bar over stap ik de trap van de boot op …

Ik heb over de Vinkeveense Plassen al zeer uitlopende meningen gehoord, maar mij is het best bevallen. Natuurlijk hadden we geluk met de snoekbaarzen en de grote snoek. Voor herhaling vatbaar? Jazeker! Bedankt Nick voor dit mooi verjaardagsgeschenk en het gidsen en dank aan heel de toffe groep. Het was nog best gezellig en lekker ’s avonds bij het etentje in Vinkeveen! Pierre, Marine en ik blijven overnachten en ’s morgens rijden we na het ontbijt naar huis.

Dit bericht delen

Avatar
Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

1 reactie

  1. Avatar

    Aansprekende beschrijving. Was n gevarieerd gezelschap aan boord. Noemen we de snoek Vinki?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *