Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – Het harde leven in de getijdenzone

Als het water echt koud wordt, blijven er gelukkig nog getijdenpoeltjes over waarin Snorkelreporter Ad Aleman het onderwaterleven kan bekijken zonder het al te koud te krijgen.

Respect voor de bikkels die in een nat pak het hele jaar door duiken, maar voor mij moet het water toch wel minstens 10 graden zijn, dus ik hou me bijna droog. Het water staat erg laag als ik de basaltblokken aan de zeekant van de doorlaat eens van dichtbij ga bekijken.
De blokken aan de noordkant zijn kleiner en in de aanwezige poeltjes zijn redelijk wat kleine Paardenanemonen te zien waarvan de meesten open staan. De blokken aan de zuidkant zijn groter en er zijn bijna geen poeltjes te vinden. Diep verscholen tussen de blokken liggen nauwelijks zichtbaar de Zeedahlia’s slap te wachten tot het getij weer vers water brengt. Een enkel exemplaar heeft net genoeg water om open te blijven. Dan komt de vloed op en modderig water brengt weer leven, zodat de Dahlia’s er weer uit gaan zien zoals we gewend zijn.
Ik denk dat ondanks de harde omstandigheden de Dahlia’s (het zijn er veel) toch voor deze standplaats kiezen, omdat met elke nieuwe vloed weer nieuw voedsel wordt aangevoerd en de blokken de kracht van het water enigzins breken. Een echt totaal andere wereld dan een paar honderd meter naar het oosten waar in de Grevelingen de Dahlia’s leven onder heel wat rustiger omstandigheden.

Ad Aleman Zeedahlia 20.02.2019 a-78419

Ad Aleman Zeedahlia 20.02.2019 c-78419

Ad Aleman Zeedahlia 20.02.2019 d-78419

Ad Aleman Zeedahlia 20.02.2019 f-78419

Ad Aleman Zeedahlia 20.02.2019 e-78419

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief