Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Herfst op Spiegelplas

Als zijn buddy nog niet mag duiken van de dokter, heeft Duikreporter Berthold Raadsen nog geen probleem. Zijn buddy komt namelijk gewoon op de fiets langs om zijn pak dicht te ritsen.

Mijn buddy mág  een tijd niet duiken van de Heer arts. Hij baalt daarvan als een stekker. Hij zou in drie weken weer up and running zijn; weer alles mogen doen…. Mooi niet dus! Dus moet ik uitwijken naar mijn noodmaatje: Nomen Nescio. Die heeft geen enkel bezwaar tegen een donderdagmorgenduik in de herfst. Echter, hij kan de rugrits van mijn droogpak niet dichtritsen. Gelukkig is mijn niet duikende buddy bereid op de fiets naar Spiegelplas te komen om mijn pak dicht te ritsen, na de duik ook weer open te ritsen en ondertussen ook als “oppasser” danwel bellenspoorvolger te fungeren. Iets dat Nomen en ik zeer waarderen.

Het weer is beter dan het weerbericht; een erg mager zonnetje en weinig wind. Maar de zon staat laag; en de grauwte van de hemel werkt niet echt mee aan briljant zicht. Stemmig is het wel. Dit is mijn tweede droogpakduik van dit nieuwe dpseizoen, dus ik ben nog wat aan het klooien met mijn pak/trimvest/ballast configuratie. Maar overall gaat het voortvarend met de duik en zelfs Nomen is tevreden!

Berthold_Raadsen_SpiegelplasHerfst_20191114_1-88973

Met de fiets kom je over al! Dit als hartversterking voor mijn buddy boven natuurlijk.

Berthold_Raadsen_SpiegelplasHerfst_20191114_2-88973

Natuurlijk even de gigaspons bekijken. Daar wacht een deceptie: Die is letterlijk van zijn voetstuk gevallen. Het kán natuurlijk de herfst zijn, mogelijk in samenhang met de zwaartekracht, óf met de grootte/zwaarte van de spons. Ik nijg er toe om de gevallen spons toe te dichten aan een onvoorzichtige duiker. Het blijft jammer allemaal.

Berthold_Raadsen_SpiegelplasHerfst_20191114_3-88973

Die duik die vijfenvijftig (55) minuten gaat beslaan “sleept” zich voort door helder, maar desolaat water. Er is niets te zien, behalve wegschietende grondels. Kort voor het einde van de duik herfstbladeren die de driehoekmossels langzaam toedekken. Maar ook….

Berthold_Raadsen_SpiegelplasHerfst_20191114_4-88973

Dit herfstblad dat mogelijk moeite doet om naar de bodem te zakken. Maar mogelijk ook om mij te plezieren dat vrijwel niet te doen; zijn gewichtsloosheid wil laten zien Hmmmmmmmmmmm…. ik moet weer denken aan de spons van eerder deze duik…. Twas een duiker zeker, die verdwaald is zeker?

Berthold_Raadsen_SpiegelplasHerfst_20191114_5-88973

Nog een foto van het zelfde blad, nu meer van onder naar boven, tegen de wateroppervlakte. Wat een kleurtjes toch en dat alles aan de onderkant van de oppervlakte van het water. En die witte geribbelde strepen?  Die komen van boven  de bovenkant van het wateroppervlak.

Dit bericht delen

Avatar
Berthold Raadsen

Ik duik sinds begin 1966. Het jaar door in Nederland en daarbuiten. Nat en Droog. Met buddy, maar ook vaak met Nomen Nescio.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *