Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Help

Duikreporter Berthold Raadsen blijft na zijn duik in de Grevelingen toch met wat vraagtekens zitten.Kan jij helpen deze op te lossen?

Wie kan mij helpen?

Bijgaand een foto die ik recentelijk maakte op Dreischor ZLW.  Er vindt een overwoekering plaats van een oester en een zakpijp.1:  Is de oeverwoekering een botrilloïde of een spons of een druipzakpijp? De oester is geheel overwoekerd; de zakpijp geeeltelijk. Maar 2: zie ik nu één of tweee zakpijpen? Het bovenste, glazige gedeelte, lijkt op een gesloten zakpijp. 3: Daarbinnen bevidt zich nog een zakpijp? Een rode variant van de witte zakpijp met gele rand) Of 4: is het rode een teken van gebrek aan zuurstof? Dus 5: verstikking tot de dood er op volgt?

Wie helpt mij uit de brand?

Berthold_Raadsen_DreischorZLW_20191031_1-88237

Bijgaand nog een foto en wel van de roofslak schepje. Ik zag er behoorlijk wat op een meter of 9 – 10, op de zand slikbodem.

Vraag 1: Wat is de latijnse naam van het schepje?

Vraag 2: Is dit de eerste waarneming in de Grevelingen?

Vraag 3: In dat geval ( de eerste waarneming) , mag ik die dan Schepje (liefst in het latijn) Greveliënsis Bertholdii noemen? Uiteraard heb ik een buddy als bewijs van waarneming. Ik heb hem de roofslak leten zien natuurlijk.

Wie helpt mij aan een vermelding?

Berthold_Raadsen_DreischorZLW_schepje_20191031_2-88237

Dit bericht delen

Avatar
Berthold Raadsen

Ik duik sinds begin 1966. Het jaar door in Nederland en daarbuiten. Nat en Droog. Met buddy, maar ook vaak met Nomen Nescio.

5 reacties

 1. Avatar

  Berthold,
  De Latijnse benaming van het schepje is Philine quadripartita zie https://www.anemoon.org/flora-en-fauna/soorteninformatie/soorten/id/551/schepje en https://www.anemoon.org/flora-en-fauna/soorteninformatie/soorten/id/551/schepje
  Bewijs dat het al langer in de Grevelingen zit vind je hier (28/07/2018)
  https://duikeninbeeld.tv/duikreporter-de-omgekeerde-wereld/
  en hier (28/04/2019)
  https://duikeninbeeld.tv/duikreporter-het-heuveltje-van-dreischor/
  Het schepje werd dit seizoen massaal waargenomen in de Grevelingen, je kon er op de zandvlaktes niet naastkijken!

  REAGEREN
 2. Avatar

  Dag Dirk,
  Mijn dank is groot, 1 meter en vijfentachtig centimeters groot om precies te zijn!
  Ik vind jouw eierkapsels van het schepje veel; mooier dan mijn foto van het schepje in persoon!,
  Groetjes,
  Bberthold

  REAGEREN
 3. Avatar

  Graag gedaan Berthold! Het is wel een bijzondere huisjesslak. Ik vond het in het begin maar een stukje slijm wat er op de bodem lag en maakte er ook voor het eerst in de Oosterschelde kennis mee, maar als je er over leest is het inderdaad een bijzondere slak en inderdaad niet eens zolang zijn er waarnemingen van, te beginnen in de Oosterschelde. Dat ze zo massaal voorkwamen dit seizoen is af te leiden uit de teksten: ze houden van warm water! Ook van het zuurstofgebrek in de Grevelingen door de hittegolven bleken ze niet veel last te hebben.

  REAGEREN
 4. Avatar

  Roofslak: Latijnse naam Philine quadripartita. Ik zag ze ook in Zweden ( aan de westkust). Zie ook mijn report van 19 januari 2019. Warm water is natuurlijk maar relatief in deze……….

  REAGEREN
 5. Avatar

  Maar wat nu met die zakpijp? Help of geen help?

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *