Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Heel klein en heel groot

De dag is grijsen het dreigt te gaan regenen. En toch staat Duikreporter Berthold Raadsen enthousiast aan de waterkant bij de Engelgaarde voor een duik.

De plas is nagenoeg windstil. Het water ziet er niet echt helder uit. Is dat het gebrek aan zon of toch al wat algenbloei? We zoeken de kant af naar bewijs van paddentrek, maar vinden dat niet.
Het plan: Te water, de diepte in en kijken wat komt; mocht er weinig zicht zijn wordt de duik ondiep afgemaakt. De kleiwand heeft nog sporen van zoetwaterkreeftbewoning in de vorm van holen. Echt levend kreeftenleven is er niet.

Wel kolonies klokbekerdiertjes (1) waarschijnlijk Carchesium, maar zonder microscoop is dat niet met zekerheid vast te stellen; die rakkers zijn 1mm klein. Onder aan een kolonie ook een eenoogkreeft (2). Nu ja kreeft? iniminiminimini is ie!. Met dank aan Harry Holsteijn, die de determinatie deed.

Berthold_Raadsen_Engelgaarde_KlokdiertjesenEenoogkreeft_2019-04-04_1-80112

De kleilagen laten mooie structuren zien. Op sommige plekken, op wat harder substraat, bijvoorbeeld bladeren van de vorige herfst, groeien Hydra’s, zoetwater anemoontjes, heel veel Hydra’s. Lang en slank komen ze uit de winter.

Berthold_Raadsen_Engelgaarde_Hydra's_2019-04-04_2-80112

Wat hoger net boven de wand ook geleikogeldiertjes. Soms een groene “knikker” met en doorsnede van ongeveer 1 centimeter. Soms ook in meer fantasierijke oregelmatiger vormen. Geleikogeldiertjes hebben een groene buitenlaag en een geleiachtige doorzichtige binnenvulling. Duidelijk is de doorzichtigheid te zien: Door de bovenkant zien we de bodem onder het geleikogeldiertje. Rechts ernaast een beeld van de flits diagonaal door het diertje. Sommigen liggen op de bodem sommigen zweven. Of veroorzaken wij dat zweven?

 

Berthold_Raadsen_Engelgaarde_Geleikogeldiertje_2019-04-04_3-80112

Onder “overhangen” vinden we kolonies met Stentors. Deze diertjes zijn 2 millimeter groot. Zij zijn niet gediend van het licht van onze lampen en trekken zich schielijk terug in hun vel. Bij sommigen is de trechtervorm nog goed te zien. Tis natuurlijk wel een zoeken zoeken maar plaatje, Succes!

 

Berthold_Raadsen_Engelgaarde_Stentorkolonie_2019-04-04_4-80112

Als laatste iets groots; Een pad die wakker is en op 2 meter diepte op zoek is naar sex. Geduldig is ie ook nog en als contrast op al het kleine wel leuk. Maarrrrrr………..het blijft een eenzame “vogel”tijdens deze duik. Er komen ook nog wat grote baarzen langs; zij wachten niet op ons en verdwijen in het niets.

Berthold_Raadsen_Engelgaarde_Pad opzoeknaarsex_2019-04-04-5-80112

15,5 bij 60 en 10 bij 10 ( 8 op diepte). De zon dreigt nog even door te komen, maar besluit dat toch niet te doen. Jammer.

Dit bericht delen

Avatar
Berthold Raadsen

Ik duik sinds begin 1966. Het jaar door in Nederland en daarbuiten. Nat en Droog. Met buddy, maar ook vaak met Nomen Nescio.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *