Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Hagelbuien houden ons niet tegen!

Ondanks het slechte weer maakt Duikreporter Dirk Van den Bergh een mooie duik in de Put van Ekeren.

Wat een weertje! In de namiddag ziet mijn tuin wit van de hagelbollen en ik heb met buddy Cathy De Kimpe om 16.15 uur afgesproken om een duik bij zonsondergang te maken in de Put van Ekeren …

Geen cancelbericht van Cathy, dus ik doe mijn duikpak aan in de garage en vertrek. Cathy staat al op de parking. We zijn helemaal alleen. Tja, eigenlijk is het ook niet echt een duikweertje …
De Put van Ekeren ligt in domein Muisbroek, tussen de Oostelijke rand van de haven van Antwerpen en Ekeren. Meer info over de geschiedenis van de put en de voorwaarden om er te duiken vind je op de mooie site van Dirk Wuyts.

Dirk-Van-den-Bergh_20191113_Put-van-Ekeren-88981

Zonsondergang is vandaag om 17.00 uur en om 16.50 uur liggen we in het water. Het wordt dus voor het grootste deel een nachtduik. We zien al meteen veel baarsjes. In de kleine put zitten er grotere exemplaren. De verschillende beelden die onder water staan zijn goede oriëntatiepunten. Zo ook de plaat met de piranha.

Dirk-Van-den-Bergh_20191113_piranha-88981

We volgen de rand van de grote put en na een half uur doe ik teken om terug te keren. Tussen de planten zie ik een snoek zitten. Ik nader voorzichtig en hij nadert mij …

Dirk-Van-den-Bergh_20191113_snoek-88981

Het is alsof hij gehypnotiseerd is door mijn ringlicht en ik kan van heel close opnamen maken, tot zelfs het detail van zijn oog!

Dirk-Van-den-Bergh_20191113_snoek-oog-88981

Even verder zie ik een kreeftje. Het trekt zich ook helemaal niets aan van mijn ringlicht en kruipt er zelfs tegenaan! Ja, zo snel kan de camera niet focussen, dus dat waren beelden om in de vuilbak te keeperen, maar toch leuk!

Dirk-Van-den-Bergh_20191113_rivierkreeft-88981

De opnames van de snoek en het kreeftje hebben wel wat tijd in beslag genomen en het gaat nu wat sneller terug richting steiger. De duik is toch al geslaagd!
Na 54 minuten zijn we boven. We zijn max 9,2 meter diep geweest en de watertemperatuur was nipt 10°C. Gelukkig is het aan de kant windstil, zodat de temperatuur van 6°C nog te doen is om af te tuigen.
Dit was mijn laatste duik vóór ik einde maand naar Dahab ga, dus voor enkele weken geen reportages meer …

2 reacties

  1. Grappig hoe de reflectie van je ringlamp te zien is in het oog van de snoek. Zelf is me dit bij een eigen foto van een donderpad ook wel eens opgevallen.

    REAGEREN
  2. Inderdaad! Het lijkt bovendien of sommige dieren aangetrokken worden door het donkere gat van de lens in het ringlicht. Denken ze dat ze daar kunnen schuilen? Grappig! De snoek komt er zelf naartoe en die kreeft kroop er zelfs tegenaan, maar dat was té dicht: zo snel focust de TG6 niet!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief