Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Groot contrast met Dahab

Net terug uit de Rode Zee duikt duikreporter Dirk Van den Bergh het Zeeuwse water in. Het verschil in zicht is aanzienlijk. Toch weet hij weer mooie beelden mee naar de oppervlakte te nemen.

Mijn eerste duik in Zeeland na Dahab … Mirjam van der Sanden verjaart vandaag en dat wordt traditiegetrouw aan de waterkant gevierd! We zijn met negen van duikclub Argonauta aanwezig. Zeven ervan gaan duiken … onpaar dus …

Van duikers die buiten de kentering gedoken hebben vernemen we dat het zicht heel slecht is: de algenbloei is er. Wat is slecht? Twee meter? Nee minder … Eén meter? Nee minder … Oeps! Zeker geen omstandigheden om met zijn drieën te gaan duiken: dan ben je zo iemand kwijt. Ik besluit om solo te gaan. Het is de eerste keer dat ik dat bij de Zeelandbrug ga doen, maar na 43 duiken daar ken ik mijn weg er wel. Eerst een grondige self-check: dubbel kompas, dubbele lampen, dubbele kranen, dubbele computer (extra bril laat ik langs de kant: ik heb al eens uitgetest dat ik met de lenzen die ik in heb onder water kan blijven zien zonder bril, zonder dat mijn ogen beginnen te pikken), voldoende lood, voldoende lucht en … na het voorval in Dahab … controle van mijn trimvest!

Om 12.06 uur ga ik onder. De LW kentering is om 12.43 uur. Waar is de bodem? Het zicht is inderdaad slechts een halve meter!
Ik daal schuin links af, van blok tot blok, met mijn neus als het ware tegen de bodem, tegen de stroming in. Ik kom de oude sepiastokken tegen, dus ik zit mooi op de geplande route. Ik ga niet dieper dan 10 meter, zodat ik ten alle tijde terug naar de oppervlakte kan. Daarna laat ik me meevoeren met de stroming, die ondertussen nog maar miniem is, en stijg terug naar 6 meter langs de rotswand: op deze diepte moet ik de pijlers tegen komen bij laag water. Ja hoor! Ik ga rond de pijler en daarna langzaam naar boven om na 66 minuten en met 61 bar over mooi bij de trap uit te komen. Een geslaagde soloduik!

Maar heb ik iets gezien? Ja hoor, maar wat een contrast tegenover mijn duiken in Dahab vorige week! Het was echt zoeken met de lamp naar iets van leven. Ik hoopte veel slakjes te zien, maar zag er niet één! (de anderen zagen er volop … Bas zelfs zeven soorten!). Ik kom alleen de eitjes van de vlokslak tegen … Wel blijf ik een hele tijd een zonderlinge kwal bestuderen: nooit eerder zag ik zo’n exemplaar. Zelfs op de beelden erna kan ik haar niet plaatsen. Indien iemand weet welke kwal dit was hoor ik het graag!

Dirk-Van-den-Bergh_20180504_kwal-65768

Verder ben ik al blij met enkele krabbetjes, hermietkreeftjes en Ruthensparrsgrondels

Dirk-Van-den-Bergh_20180504_Ruthensparrs-grondel-65768

Er zitten wel opvallend veel zeesterren. Eéntje staat rechtop en is, veronderstel ik, zaad aan het lozen! Toch weeral een bijzondere waarneming. Ik blijf er een hele tijd bij hangen.

Dirk-Van-den-Bergh_20180504_zeester-spawn-65768

Bij de pijlers staan er veel kokerwormen en de tubularia zijn massaal aanwezig.

Dirk-Van-den-Bergh_20180504_tubularia-65768

Boven water is het prachtig weer en als ik naar de blauwe lucht kijk is er helemaal geen contrast meer met Dahab …

Na de duik vieren we uiteraard de verjaardag van Mirjam! Lang zal ze leven, lang zal ze leven, lang zal ze leven in de gloria …

Dirk-Van-den-Bergh_20180504_verjaardag-Mirjam-65768

Deze keer zéker de settings van de video op HD1080p zetten … anders zie je nóg minder!

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten