Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Gisteren niet en vandaag niet

De periode dat je snoekbaarzen kunt zien terwijl ze hun nest met eitjes bewaken, is weer aangebroken. Voor Berthold Raadsen een goede reden om op zoek te gaan.

Ja, het is midden mei, het is snoekbaarzennesttijd. Gisteren de eerste snoekbaarsnestzoektocht gedaan. Dat viel niet mee op zes meter is de temperatuursprong. Daarboven ietwat mistig door algenbloei, daaronder helder maar fris. Op een veenblok dat al jaren benuttigd wordt als nestplaats, vinden wij inderdaad een snoekbaars nest.

Berthold_Raadsen_BlijkpR_Snoekbaarsnest_514007-66107

Er ontbreekt iets belangrijks……………..Paps ,de bewaker is er niet…….en dat is vreemd. De schuwe snoekbaars is alleen goed te benaderen in deze tijd. Hij is in het geheel niet bang, sterker nog hij is aggressief bezig zijn broedsel te verdedigen. Ennnnnnnnnnnnnn……dat kan er fel aan toe gaan!! Aanvalluh en bijten in de (mijn) gehandschoende vuist; door het neopreen heen in de blote huid daaronder. Maar ze gaan in die tijd ook niet ver weg van het nest. Gisteren was ie er niet….. vandaag weer niet. Vreemd, zou de dame des huises het zonder de heer geklaard hebben? De macro van de eieren is beter dan die van gisteren, die dus hierbij.

Berthols_Raadsen_BlijkpL_Snoekbaarseieren_5140010-66107

Daar in de buurt een grazer, die dodelijk te grazen is genomen. Door wie ( welk dier): een otter????. de wond is er groot genoeg voor. De dood loert overal.

Berthold_Raadsen_BlijpR_Dodegrazer_5140005-66107

De tocht gaat door zoveel mogelijk onder de spronglaag want daar is het zicht goed. Vlak voor het einde van de duik een rustende snoek. Hier is het mistig en stoffig; mijn eigen stof. Ik zat een meter boven hem, kwam bovendien van achteren, dus moest ik een neerwaartste draai van 180 graden maken. Maar gelukkig de snoek, hij sufte (nog even) voort. Dan verheft hij zich en gaat de scene verlaten. Ook hij maakt stof. Dat stof en mijn stof en mist en zon en tegenlicht, dat doet het hem toch wel.

Berthold_Raadsen_BlijkpL_Snoek_140021-66107

Als laatste, want het voorjaar zet door…… Dit stilleven in de zon voor het riet…………… Geniet er van, zoals ikzelf.

Berthold_Raadsen_BlijkpL_Stilleven5140014-66107

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief