Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh- Gelukkig al weer wat leven

Het zuurstofgebrek in de Grevelingen viel Duikreporter Dirk Van den Bergh tijdens eerdere duiken op. Zou het al beter zijn nu de watertemperatuur weer iets gedaald is?

Drie weken geleden dook ik bij Dreischor Frans Kok Rif en zag met lede ogen dat al het onderwaterleven beneden de 5 meter aan het sterven was … Na de hittegolf is de watertemperatuur terug gedaald met 4°C. Ik ben benieuwd hoe de toestand nu is …

Afspraak met Pierre Spirlet, Fernando Breevaart en Louise Schippers om 08.30 uur. De duikstek is helemaal voor ons alleen! Even vallen er een paar druppels met een mooie regenboog tot gevolg.

Dirk-Van-den-Bergh_20190820_regenboog-84824

Fernando wordt mijn buddy. Duikplan: richting heuveltje. Ik vond het vorige keer niet terug en Fernando ook niet toen hij er met Pierre naartoe dook … Bij de reefballs is toch al te merken dat er terug wat meer kleur is en deze “sweet lips” weduwroos lacht me toe!

Dirk-Van-den-Bergh_20190820_weduwroos-84824

Na de reefballs zwemmen we een hele tijd over de zandvlakte en zakken we langzaam af naar 12 meter. Fernando ziet een slakje. Ik durf me niet uitspreken dewelke het was (zie video): ik maak zelf stof en een paar garnalen komen er nog wat bovenop doen … Maar ze zitten er! De grondels zijn ook weer met velen en zwemmen vinnig rond. Zijn al de krabben gevlucht of dood? Het valt me op dat er veel minder de vlakte doorkruisen. In de bodem beweegt er vanalles, waarschijnlijk wormen die slib omhoog spuiten. En ja, de schepjes, die lijken zich van dit alles niets aan te trekken!

We komen in de buurt van het heuveltje, want de oesters verschijnen. We zitten nu op het diepste punt van onze duik: 12,1 meter. Hier is het nog doods en overheersen de zwavelbacteriën. Eén meter hoger zien we dat de anemonen trachten te overleven en nog een halve meter hoger blijkt dat al goed te lukken. We zien ook dat de zakpijpen er terug zijn, net als zeepokken en zelfs een steurgarnaal.

Het heuveltje vinden we wéér niet … Zoeken we op de verkeerde plaats of komt het weer door het slechte zicht, want hier beneden is het echt wel stoffig. Spijtig, want dan hadden we nog meer verschillen in het leven volgens de diepte kunnen zien.

Tijd om terug te keren, want we zitten wel een eindje van de kant weg! Bij de steiger zitten veel visjes. Het zijn geen koornaarvisjes. Iemand een idee welke visjes het wel zijn (zie video)?

Dirk-Van-den-Bergh_20190820_buddy-Fernando-84824

We hebben 71 minuten gedoken. Ergens zijn we blij dat er terug een beetje leven te zien was, maar als de hittegolven zich herhalen (wat volgens de weerkundigen zeker te verwachten is) staat de Grevelingen een zekere dood te wachten, tenzij men snel ingrijpt, sneller dan de plannen die nu voorliggen, ja al meer dan 10 jaar … Zullen we in een naar rottende eieren stinkende Grevelingen nog wel kúnnen (willen) duiken ???

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief