Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Geen tweede keer

Een soloduiker zal zijn of haar duikuitrusting goed controleren voor het te water gaan. Maar ook een ervaren duiker vergeet wel eens iets en dus kan Duikreporter Dirk Van de Bergh van zijn fouten leren. En wij ook!

Vanavond start in Renesse bij De Witte Boulevard het biologie slakkenweekend van Bas van der Sanden. Voor wie vrij heeft staat er deze namiddag al een optionele duik op het programma. Ja ik heb vrij! Het is vandaag nog mooi weer en voor het weekend is er niet veel goeds voorspeld, dus ik maak er twee duiken van.

Ik kom bij de Bergse diepsluis aan om 08.30 uur. Er staan slechts twee auto’s, maar de vogels bij de waterplassen zorgen voor de nodige drukte! Leuk zo ’s morgens alleen midden in de natuur. Ja, ik ben alleen, dus het wordt een soloduikje. Het is al van oktober verleden jaar geleden dat ik solo dook. Hoe zat dat nu weer allemaal met die dubbele self check?

Ik tuig rustig op, twee computers, twee kompassen, twee messen, linecutter, twee (zelfs drie) lampen, twee kranen, ik neem slechts één bril mee vermits ik niet diep ga en met mijn lenzen onder water kan zien, OSB mee, lucht genoeg, beide kranen open, thuisfront is op de hoogte. Niets vergeten? Ik denk het niet, so let’s go!

Aan de waterkant zet ik mijn twee kompassen, doe de dubbelcheck en wat blijkt … ik heb een heel belangrijk punt overgeslagen: controle van mijn trimvest … er komt geen lucht in … Shit! Inflatorslang vergeten aan de sluiten. Hier sta ik nu helemaal alleen … Nee, ik heb geen zin om helemaal terug te lopen naar de auto en die trap opnieuw te doen. Ik doe mijn set af, kraan dicht, ontluchten, inflatorslang aansluiten, zet me neer op de duiktrap en probeer mijn set terug aan te doen. Dat blijkt helemaal niet zo gemakkelijk! Na veel geknoei lukt het me toch. Oef! Even testen … nee !!! Ik heb mijn kraan niet terug opengedraaid! Maar laat dat nu één van de vereisten zijn om solo te duiken: je kranen zelf open en dicht kunnen draaien. Na enkele strechoefeningen lukt het me. Ik realiseer me nu ook dat ik evengoed mijn set had kunnen aanhouden: kraan dicht, ontluchten, inflator aansluiten, kraan terug open. Dat had me heel die inspanning bespaard! Hopelijk heb ik die ervaring niet nog eens een keer nodig en zal me dit nooit meer gebeuren … Waarom ik dit niet allemaal voor mezelf hou? Het zou een ander ook wel eens kunnen gebeuren … Het staat nu in het rood genoteerd bij mij!

Eindelijk klaar voor de duik. Het is ondertussen al 10.00 uur geworden. Ik ga eerst naar de takkenbossen kijken of er geen eieren aan hangen. Niets: volledig kaal. Dan ga ik naar rechts. Het platform laat ik links liggen. Het is hoog water en ik ga solo niet beneden de 10 meter. Zo kom ik bij de oude sepiastokken, maar daar is ook niets te bespeuren. Ik geniet wel van de mooie tafereeltjes. Het zicht is redelijk tot goed en er is slechts een lichte algenbloei. Ik zie eitjes van de Japanse stekelhoorn en wat blijkt: de stekelhoorn is bezig met ze af te zetten. Een uniek moment! Ik blijf er een hele tijd bij hangen. Het gaat echter te traag om op film vast te leggen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190426_Japanse-stekelhoorn-zet-eieren-af-80922

Tussen de vele heremietkreeften is er ééntje bij met een mooie kolonie ruwe zeerasp op de schelp. Ze leven in symbiose met elkaar: de poliepen worden door de heremietkreeft tegen de stroming in heen en weer gedragen, hetgeen voor voedsel zorgt, en de kolonie profiteert ook van het afval van de heremietkreeft, die op zijn beurt baat heeft van de bescherming door de netelcellen van de poliepen. Mannelijke kolonies zijn wit, de vrouwelijke roze. Zo, dat weten we ook weeral! (info stichting Anemoon)

Dirk-Van-den-Bergh_20190426_heremietkreeft-en-ruwe-zeerasp-80922

Op het einde van de duik kan ik nog mooi een zeedruifje in beeld nemen. Het is een ribkwal die geen netelcellen heeft. Prooien vangt ze met de lange, geveerde tentakels. In de video zie je dat ze een prooi vangt met de linker tentakel en naar haar mond brengt.

Dirk-Van-den-Bergh_20190426_zeedruifje-80922

Ik heb 58 minuten gedoken, ben max. 9,8 meter diep geweest en de watertemperatuur was 12°. Boven aan de duiktrap kom ik onderwaterfotograaf Rinie Luijkx tegen. Midden juni gaan we samen duiken in Ierland. Hij heeft zijn kap al op en is zwaar beladen met zijn fotomateriaal, dus geen tijd voor een babbeltje …

Op de parking staat nog heel wat bekend volk. Sepiatijd zeker? Of is het voor de pijlinktvissen? Nee … ik heb er geen gezien …

Door mijn geknoei bij de start is het al laat geworden en ik ben maar net op tijd op de afspraak bij Dreischor. Een groot gedeelte van de deelnemers aan het weekend is ook al aanwezig. Mijn buddy wordt Mirjam van der Sanden. Ze gaat me de driekantige kalkkokerwormen tonen die op de reefballs te vinden zijn. Deze keer vergeet ik de inflatorslang niet aan te sluiten!

Lang moet Mirjam niet zoeken. Ze vindt er drie (zie video). Ik zie een keverslak. Na opzoeken blijkt het de pissebedkeverslak te zijn (Leptochiton asellus).

Dirk-Van-den-Bergh_20190426_keverslak-80922

Na de reefballs gaan we bij de pijlers op zoek naar de Noordelijke knuppelslak. We zien de eitjes en het slakje. Tussen het wier zitten veel spookkreeftjes. Ik kan ze mooi in beeld nemen. Dit is duidelijk een mannetje: ze zijn groter dan de vrouwtjes en ze hebben een dichte beharing die de vrouwtjes niet hebben

Dirk-Van-den-Bergh_20190426_spookkreeftje-80922

We hebben 52 minuten gedoken, zijn max 7,8 meter diep geweest en de watertemperatuur was 13°.

Na de duik rijden we naar onze verblijfplaats, we gaan een frietje eten, een pintje drinken en om 20.00 uur gaat het slakkenweekend van start, maar dat is voor een volgende reportage.

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

4 reacties

  1. waarom moet je je vest uitdoen en kraan dichtdraaien om je inflator slang te monteren ??

    REAGEREN
  2. Omdat me dat niet lukt met één hand en 300 bar druk op de slang Ben! Als jij daar een truk voor kent wil ik die graag weten, want zou inderdaad handiger zijn!

    REAGEREN
  3. Misschien nog even bijvertellen dat ik een stab -jack met aansluiting links achter onderaan, de plaats waar ook mijn ontluchter met muis zit.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten