Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Eureka!

Na een flink aantal duiken in Dahab met vraagtekens bij zijn luchtverbruik, weet Duikreporter Dirk Van den Bergh eindelijk zijn luchtverbruik te analyseren. Hij komt tot een verrassende ontdekking.

Ik heb het gevonden! In één van mijn vorige reportages las je het: wat is er toch mis met mijn luchtverbruik t.o.v. de gegevens van mijn computer? Stom, stom, stom … Tja, in Egypte duik ik met een 15 liter fles en wanneer je dat niet aanpast, dan geeft de computer natuurlijk een lager luchtverbruik dan de realiteit … Gelukkig reken ik voor de veiligheid sowieso altijd met 25 liter per minuut en blijkt nu dat dit niet overdreven is, want na aanpassing kom ik bij één van de nachtduiken op een luchtverbruik van 22,5 liter per minuut … Laagste was 17 l/min. Afgevallen, minder lood … helpt niet veel … dan toch maar eens stoppen met roken?

Vandaag is het onze laatste duikdag van een alweer prachtige duikweek. We starten met The Islands en nu we het toch al over het luchtverbruik hebben gehad: het is de eerste keer dat ik daar terug boven kom met 43 bar over. Willem is er nog eens bij en is mijn buddy. We gaan maximum 11,5 meter diep en vandaar op het einde nog lucht genoeg over natuurlijk!

The Islands is een prachtige duikstek met mooie koraalblokken waar je tussendoor slingert. Als speciale waarnemingen zien we “De bruid van de zee”, wat een naam weeral … (in het Engels Yellowbar angelfish) en een bait ball geelvinbarbelen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190327_The-Islands-80037

De tweede en dus laatste duik doen we bij het huisrif van het duikcentrum: Mashraba. Dit is een speciale duik! Ik vorm een buddypaar met Petra Smit en voor haar is het de 50e, voor mij de 100e duik in Egypte! Feestduik dus!

Bij het grote koraalblok ga ik even naar 24,5 meter maar ga dan maar terug hoger hangen om lucht te sparen. Petra roept me echter met uitbundige tekens terug … ze heeft weer iets bijzonder ontdekt … Ja hoor: in een spleet zit een Reuzenmurene. die hadden we deze week nog niet ontmoet! Mooi geschenkje voor deze feestduik buddy!

Dirk-Van-den-Bergh_20190327_reuzenmurene-80037

Die murene gaat met al mijn lucht lopen en na 23 minuten zit ik weeral op 100 bar … Op de terugweg ga ik alvast hoger hangen dan de anderen en hierdoor kan ik ook een geschenkje aan Petra geven! Op een kokeranemoon zie ik een aantal sexy garnaaltjes zitten (zo genoemd omdat ze altijd met hun staart wiebelen) en langs de tentakels dansen heel kleine diertjes op en neer (zie video). Wat is dat nu weer voor iets?

Dirk-Van-den-Bergh_20190327_sexy-garnalen-80037

Onze gids Gunther weet ons achteraf te vertellen dat het Rode Zee symbiose aasgarnalen zijn, die net als de sexy garnalen in symbiose met o.a. de kokeranemoon leven. Hij schreef er in het mei/juni 2016 nummer van Hippocampus (het tijdschrift van NELOS) een mooi artikel over.

Verderop houdt een paartje gele koffervissen me nog een hele tijd bezig … en ja … ondanks de naam is het mannetje blauw!

Dirk-Van-den-Bergh_20190327_ man-en-vrouw-gele-koffervis-80037

We blijven nog wat ondiep rondscharrelen bij de uitstap, maar met nog 18 bar over wordt het nu toch echt tijd om af te sluiten!
Het is weeral voorbij, maar ’s avonds wacht ons nog een verrassing … We gaan samen met de nieuwe lichting eten bij Shark’s en we krijgen een uniek dessert voorgeschoteld (foto: Petra Smit)! Tof!

Dirk-Van-den-Bergh_20190327_taart-80037

Via een artikel in duikeninbeeld vernemen we ook nog goed nieuws: het reisadvies voor Dahab werd van code rood naar code geel aangepast. Niet dat dit voor ons een verschil uitmaakt, want wij hebben er ons nog nooit onveilig gevoeld, maar voor de reisverzekeringen maakt dat blijkbaar wél een verschil uit en natuurlijk voor het opleven van het toerisme in Dahab.
Voor wie het artikel zou gemist hebben: klik hier!

Zoals steeds zal ik de duikreis afsluiten met een compilatiefilm met de mooiste beelden en een evaluatiereportage, maar dat zal pas voor binnen een paar weken zijn. Nu eerst terug wat duikjes doen in Zeeland!

Onderstaande video bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief