Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Willem-Jan Lock – Eerste duikvakantie in Egypte

Voor het eerst echt op duikvakantie in Egypte: hoe zal dat bevallen? Willem-Jan Lock beschrijft zijn ervaringen in Hurghada en Marsa Alam.

IMG_20170928_161259-56701

Nee, dit is niet mijn eerste keer dat ik ga duiken in Egypte, maar wel mijn eerste echte duikvakantie. Op uitnodiging van mijn zwager, ben ik op 19 september voor 12 dagen naar Egypte gegaan. Hij is Egyptenaar en woont in Hurghada. Sinds vorig jaar is hij zelf ook gaan duiken waardoor we een gezamenlijke hobby lijken te hebben.

IMG_20170823_150111-56701

Er zijn voldoende manieren om een duikvakantie te boeken in Egypte, maar ik had alleen een vliegticket nodig omdat de rest allemaal lokaal voor mij geregeld was. Voor mij bleek de beste luchthaven Charleroi in België te zijn. Ik vloog met Tui vanaf deze luchthaven omdat ze simpelweg de goedkoopste ticket hadden. Ze hebben ook een speciaal tarief voor duikuitrusting, dat is zeker de moeite om dat na te kijken als je veel spullen mee wilt nemen. Ik had dit niet nodig omdat ik bijna geen gewone kleding meenam.

Wat neem je mee?

Afhankelijk van je doel kun je verschillende dingen mee nemen. Toen ik afgelopen mei naar Egypte was gegaan samen met mijn vriendin, had ik alleen mijn eigen automatenset en duikcomputer mee genomen. Deze vakantie had ik mijn vriendin thuis gelaten en heb ik al mijn duikspullen mee genomen op lood en de fles na natuurlijk. Met wat passen en meten had ik al mijn duikspullen in de koffer weten te krijgen tot ik me opeens bedacht dat er ergens nog wat gewone kleding bij moest. Na opnieuw indelen had ik net genoeg plek voor 2 korte broeken, 4 T-shirts, onderbroeken en mijn toilettas.

P9232813-56701

Ondanks dat ik al speciale gast aan boord was, werden meteen na aankomst mijn papieren en logboek gecontroleerd. Nadat dit in orde was bevonden, zijn we uitgevaren. Eenmaal in de nabijheid van de duikstek, werd er een groepsindeling gemaakt en werd er een briefing gegeven voor de duikers waarin de duik werd doorgesproken. Ik heb niets kunnen ontdekken wat vreemd klonk of onveilig leek te zijn. De gidsen kwamen zeer kundig over en hadden duidelijk veel ervaring in het duiken met groepen.

Als je dan na Zeeland of Bussloo weer in Egypte in het water gaat, kom je er meteen achter dat je misschien toch beter de 5mm had kunnen kopen in plaats van de 7mm die je met veel plezier ook in Nederland gebruikt. Het water was variërend tussen de 25 en 29 graden! Om dan met je 7mm full-body het water in te gaan, was voor mijn wat aan de warme kant. Eenmaal in het water kom je dichter bij de bodem op een meter of 10 en ga je weer langzaam op weg naar de mooiste stukjes van de stek die uitgekozen is. Tientallen, misschien wel honderden verschillende soorten onderwaterdieren komen tijdens de duik voorbij. Als je even achter raakt, doordat je foto’s aan het maken bent, wacht de gids netjes tot je weer bij bent. Zolang je de groep niet te erg vertraagt, klagen ze niet ondanks dat ze wel een bepaalde route willen zwemmen met de groep. Met deze variatie aan onderwaterleven en watertemperaturen, weet je meteen weer dat je niet in Nederland bent.

P9212425-56701

P9212445-56701

2 duiken zijn mij in het bijzonder bijgebleven. Duik 1 was een driftduik bij Small Giftun, ongeveer een uurtje varen bij Hurghada vandaan. Met een select groepje van 3 duikers en een instructeur als gids, sprongen we van de boot. Nadat alles gecontroleerd was voor de laatste keer, gingen we afdalen. Ik ben gewend om vrij snel af te dalen en heb daar doorgaans totaal geen problemen mee, maar bij deze duik was dat iets anders. Omdat ik al had aangegeven dat dit mijn eerste driftduik was, was de instructeur niet ver bij mij vandaan om te kijken of alles goed ging. Bij ongeveer 7 meter begon ineens de stroming zijn werk te doen waardoor ik even in onbalans gebracht werd en mijn inflator door het snelle dalen ineens boven mij was in plaats van op mijn buik. Nadat ik die weer terug gevonden had, ben ik rustig gaan remmen in mijn afdaling. Aan de rechterkant was een heel mooi rif langs een steile wand, onder mij een plateau van een meter of 10 breed en aan de linkerkant een groot donker gat waar ik niet naartoe wilde. De rand van het plateau was op een meter of 24 en we zijn verder afgedaald naar 33.5 meter om langs een steile wand heel mooi waaierkoraal te zien. Ondertussen hoefde ik alleen maar een klein beetje te sturen met mijn vinnen om mooi de wanden te volgen. Dit is een duik die mij altijd bij zal blijven, het was pure ontspanning voor mij. Een mooie en uitdagende duik.

P9283227-56701

Duik nummer 2 die ik heel mooi vond, was in Marsa Alam, Abu Dabbab. Een kleine 1 tot 2 kilometer voor de kust ligt een duikstek genaamd Um Halhala, vrij vertaald betekend dat moeder met kinderen. Het is een groot eiland met daarbij net onder de waterlijn allemaal kleine eilandjes. Hier gingen we naartoe met een rubber boot die op ons bleef wachten tot wij weer boven kwamen. Eenmaal van de boot in het water gingen we naar een meter of 24 aan de rand van een plateau. Vanaf de rand gingen we rustig omhoog naar 15 meter om tussen allemaal pilaren van koraal door te zigzaggen en via een soort gangenstelsel, kwamen we aan de andere kant van het eiland.

P9283262-56701

Veiligheid

Ik heb veel verhalen gehoord van mensen die het onveilig vinden om in Egypte te duiken, het lijkt er echter op dat ze met de veiligheid inmiddels een stuk serieuzer om gaan. Voor zover ik kan beoordelen, vind ik de veiligheid op een hoog niveau. Zonder een controle duik, kon ik niet vrij duiken. Bij iedere duik was een degelijke briefing gedaan. Als ik met NITROX wilde duiken, kreeg ik meteen aan analyzer en moest ik een logboek invullen. Gidsen waren bekwaam en waren vriendelijk. Het materiaal zag er soms wat afgedragen uit, maar daar had ik geen last van omdat ik alles zelf bij me had. Kortom: mijn indruk is dat ze zich, ook in Egypte, inmiddels zeer bewust zijn van het feit dat veiligheid voor commercie gaat en dat ze steeds minder onverantwoorde dingen doen. Er zullen zonder twijfel nog steeds plekken zijn waar het niet gaat zoals het zou moeten, maar daar ben je ook zelf bij. Veiligheid begint ten alle tijden nog steeds bij jezelf.

P9232827-56701

P9202327-56701

Vervuiling:

Ja, helaas, ook ik heb heel veel vuil gezien in en onder water. Vissen die aan een stukje plastic zitten te knabbelen en alle andere restanten onder water. Toch heb ik ook mooie dingen gezien, een gids die rondzwom met een klein zakje en iedere keer wat vuil mee nam. Je kunt zeggen dat dit geen nut heeft, maar daar ben ik het niet mee eens, het gaat namelijk niet om het zakje, maar om de omslag in mentaliteit, en dat was heel mooi om te zien. Wat ook mooi om te zien is, is dat de natuur uiteindelijk weer alles terug neemt en er gewoon koraal gaat groeien op de restanten van een wrak. Bovenop het dode koraal, groeit weer nieuw koraal… zijn we te laat? Wie zal het zeggen, ik heb mooie duiken gemaakt en mooie dingen gezien. Laten we daarvan genieten en het in de toekomst beter doen dan in het verleden, daar komen we veel verder mee.

Totaal standen

In 9 dagen heb ik 20 duiken gemaakt waarvan 12 via een boot en 9 met NITROX. De diepste duik was 37.5 meter en de langste 67 minuten. Ik heb 13 verschillende stekken bezocht en 4 driftduiken gemaakt. In totaal heb ik 12 verschillende buddy’s gehad. In totaal heb ik 17 uur en 47 minuten van het onderwaterleven mogen genieten. Ik hoop dat ik dit nog vele malen kan gaan doen, wat een mooie beleving.

P9273047-56701

Dit bericht delen

Willem-Jan Lock

Ik ben Willem-Jan en woon in Vaassen. Ik ben in maart 2016 begonnen met duiken. Ik ben inmiddels 2* NOB duiker met redden en ben net begonnen aan mijn 3*. Ik vind het leuk om op verschillende stekken te duiken en heb er geen bezwaar tegen om met verschillende buddy's te duiken. Mijn interesses zijn wrak duiken en fotografie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten