Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Eerste duik van het nieuwe seizoen

Eindelijk is het zo ver: duikreporter Dirk Van den Bergh gaat terug het water in. En meteen ontdekt hij weer bijzondere dingen, zoals een krab met eieren. Zijn video van de duik bij de Bergse Diepsluis zie je hier.

Drie skivakanties, de koude buitentemperatuur én een stevige verkoudheid weerhielden me dit jaar om te starten met het nieuwe duikseizoen, maar nu leek hét moment aangebroken: de eerste clubduik van mijn duikclub Argonauta Breda én mooi weer aangekondigd.

Afspraak om 09.30 uur bij de Bergse Diepsluis, maar ik vreesde een beetje een overrompeling op de parking, dus ik was er al om 08.00 uur. Eén duiker aanwezig en de overrompeling (buiten dan die van onze clubleden) bleef uit.

Ik duik nat, 7 mm enkel, maar wel met een Thermalution vest. Die was ik echter het eerste kwartier vergeten aan te zetten … Toen we iets dieper gingen werd dit wel duidelijk! Ja, er blijkt ook in de Bergse Diepsluis een thermocline te zijn … Overigens viel de watertemperatuur best mee: 7°C. Diep gaan had geen zin want daar was het zicht slecht: max. diepte 5,6 meter en vooral rondscharrelen in het ondiepe: daar zat ook het meeste leven.

Dirk-Van-den-Bergh_20180408_strandkrab-met-eitjes-64786

De strandkrabben zijn al goed wakker! We zien er ééntje die eitjes meedraagt.

Er zweven veel zeedruifjes en ook verschillende klepelklokjes, minuscule kwalletjes (diameter max. 1 cm) met vier tentakels. De klepel in het midden is de buisvormige mond van het dier. Ongevaarlijk voor de duiker omdat de hoeveelheid netelgif te klein is (zie in de video op 01.12 na het zeedruifje).

De heremietkreeftjes maken dankbaar gebruik van de schelpen van de door de oesterkwekers vervloekte Japanse stekelhoorn.

Er zitten ook veel (kleine) slibanemonen.

Dirk-Van-den-Bergh_20180408_slibanemoon-64786

Een strandkrab die een schelp probeert open te maken houdt ons een tijdje bezig.

Dirk-Van-den-Bergh_20180408_strandkrab-met-schelpje-64786

Na 45 minuten doet mijn buddy teken dat hij het koud begint te krijgen. Wanneer we aan de oppervlakte gaan kijken blijken we nog een eindje van de duiktrap verwijderd te zijn: door al het keren en draaien hadden we écht geen idee meer waar we ons bevonden … Na 57 minuten zijn we terug boven. Bedankt buddy voor deze mooie openingsduik!

Dirk-Van-den-Bergh_20180408_buddy_Rein-64786

Er volgt nog een gezellig samenzijn en Ralf zorgt voor broodjes met spek en eieren. Laat de volgende clubduik maar komen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief