Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Een zoet weekend

Duikreporter Dirk Van den Bergh gaat tijdens de Gelderse Duik Forum Dagen op onderzoek in het zoete Brabantse water. 

Voor de tweede keer op rij ga ik mee met het GDFD weekend. GDFD staat voor Gelderse Duik Forum Dagen, maar werd nu omgedoopt naar Gezellige Duik Forum dagen! Dit jaar werd gekozen om in de plassen rond ‘s-Hertogenbosch te duiken. Logeren doen we in de appartementen van camping De Runsvoort in Helvoirt.

Afspraak vrijdagmorgen om 10.00 uur bij de Zandmeren in Kerkdriel. Mijn buddy voor de eerste duik is Berry Bruekers. Hij heeft hier al gedoken, dus dat is meegenomen! We duiken rechtsaf naar de oude haveningang. Het zicht is slecht. Een grote krab maakt er nog wat stof bij! Het is voor mij de eerste keer dat ik deze soort zie, al vormt ze soms een echte plaag: de Chinese wolhandkrab.

Dirk-Van-den-Bergh_20190628_Chinese-wolhandkrab-83121

Bij de ingang van de haven zie ik grondeltjes met een zwarte stip op de rugvin. Weer een nieuwe waarneming: via Anemoon krijg ik bevestiging: het is de zwartbekgrondel. Euh … zwartbek? Wie heeft dié benaming nu weer uitgevonden!

Dirk-Van-den-Bergh_20190628_zwartbekgrondel-83121

Afval hoeft niet per definitie een bedreiging te zijn voor de dieren! Mijn buddy toont voorzichtig een glazen bokaal waar een kreeft in schuilt (nee, we hebben ze niet aangeraakt en netjes teruggelegd!). Ze heeft scharen met oranje punten, begrensd met een zwarte band, dus dat zou de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft moeten zijn …

Dirk-Van-den-Bergh_20190628_kreeft-in-bokaal-83121

We komen nog veel kreeftjes tegen. Voor zover ik kan terugvinden zijn dit Europese rivierkreeften. Hier een mooie determinatietabel: https://waarnemingen.be/pda/shellphp/exo/be/nl/10083.pdf .De meesten schieten schichtig weg. Na 65 minuten en max. diepte van 8 meter zijn we terug. We rijden naar de volgende duikstek: De Groote Wielen in Rosmalen.

Henk Kreijkes (mijn buddy voor de tweede duik) bakt tijdens het oppervlakteinterval lekkere hamburgers en Jeroen van de Ven trakteert ze omdat hij zijn 50e duik maakt! Om 14.30 uur liggen we in het water.

Henk is een technisch duiker en dat is wel te merken aan zijn trim. Ik krijg van hem de opmerking dat ik met een wing zou moeten duiken om te filmen, maar wanneer hij achteraf de beelden ziet is hij er best tevreden mee!

We komen weer zo’n Chinese wolhandkrab tegen. Wat zijn die groot zeg! Het rugschild is zo’n 8 cm, tel daar de uitgestrekte poten bij en dan kom je zeker dicht tegen de 30 cm! Voor de rest zien we niet veel groot leven, dus ga ik op de bodem op zoek naar iets dat beweegt. Er zitten veel kokerjuffers, de larven van de schietmot (zie video). Die bouwen echte meesterwerken! Op deze site zie je er prachtige foto’s van (naar beneden scrollen naar de gallery): https://lifeinfreshwater.net/caddisfly-larvae-trichoptera/

Wat verder zie ik in een putje een witte substantie die er uit komt. Het doet me denken aan de wonderlamp van Alladin! Er gaat toch geen monster uit komen hé! Zouden het eitjes zijn?

Dirk-Van-den-Bergh_20190628_wit-slijm-83121

We hebben 76 minuten gedoken en zijn max 7,5 meter diep geweest. Daar werd het koud: 14°. Hogerop was het 22°! Boven water is het schitterend weer: 26° en voor morgen wordt zelfs boven de 30° voorspeld. We rijden naar de camping, installeren ons en daarna krijgen we vlinderspaghetti met heerlijke sauzen voorgeschoteld, uiteraard vergezeld van de nodige “fris”drank! Voor ik het besef is het al 00.30 uur. Hop naar bed! Morgen weer duiken!

Dit bericht delen

Avatar
Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *