Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Een zeehond aan mijn vin?

Tijdens het biologieweekend bestudeert Duikreporter Dirk Van den Bergh krabben, kreeften en garnalen, terwijl een zeehond zijn vinnen heel interessant vindt.

De laatste dag van een schitterend biologie-duikweekend.

Wanneer we ’s morgens, om 08.30 uur op de parking van de duikstek aankomen is het er al behoorlijk druk! Iedereen wil blijkbaar nog profiteren van het prachtige september weer …

We krijgen een nieuwe opdracht: observeer het eetgedrag van de krabben, kreeften en garnalen.
Met buddy Elmar Visser spreek ik af om eerst langs de zeedahlia’s te gaan: Elmar heeft de puperen dahlia nog nooit gezien.

Ik neem mijn vaste koers om er naartoe te zwemmen. In het ondiepe gedeelte wijst Elmar een zeedonderpad aan. Wanneer ik thuis de beelden bekijk blijkt er een zeedahlia op te staan die we niet gezien hadden. Dit is weer een uitdaging om ze terug te vinden bij een volgende duik! De foto is niet van de beste kwaliteit, maar rechts zie je de tentakels van de dahlia:

Dirk-Van-den-Bergh_20180902_zeedonderpad-en-zeedahlia-70683

Na een beetje zoeken vinden we de purperen dahlia. Het zicht is zo goed dat ik een betonnen plaat meetel die ik bij slechter zicht nooit zag …

Dirk-Van-den-Bergh_20180902_zeedahlia-paars-70683

We keren terug en volgen de wand naar de dahlia die daar al heel lang zit. Onderweg voel ik iets trekken aan mijn vinnen. Heeft Elmar weer iets gezien? Ik wil me omdraaien, maar zie dan dat Elmar mooi links naast mij hangt. Oh, dan zal ik de bodem geraakt hebben met mijn vinnen zeker? De dahlia vinden met dit zicht is echt geen probleem! Ik kan de voet mooi in beeld nemen.

Dirk-Van-den-Bergh_20180902_zeedahlia-voet-70683

Er zit een krab naast en in de video zie je dat ze even met haar poot tegen de dahlia stompt, alsof ze wil zeggen: “hé, we komen in beeld!” Tijd nu om aan onze opdracht te beginnen! De krabben zijn echte gulzigaards, dat wist ik al. Bij het observeren zien we nu duidelijk de functies van de verschillende scharen.

Dirk-Van-den-Bergh_20180902_krab-etend-70683

Er was afgesproken om maximaal 90 minuten onder te blijven en na 82 minuten zijn we terug bij de steiger.
Marleen is opgewonden: zij heeft een zeehond gezien! Hij trok aan haar vinnen, maar zwom dan onmiddellijk weer weg. Hé … waarschijnlijk was hij dat dan ook die aan mijn vinnen trok! Had ik maar omgekeken …

We gaan terug naar ons huisje, waar het weekend wordt afgesloten met een evaluatie van de duik, een evaluatie van het weekend en de laatste opdracht: iedereen brengt een presentatie van een in de loop van het weekend door zelfstudie onderzocht onderwerp. Sommige presentaties zijn weer hilarisch!

Iedereen gaat naar huis, behalve Marleen, Nick en ik: wij blijven nog een nachtje en doen vandaag nog twee duikjes en morgenvroeg nog ééntje. De reportage volgt …

Bedankt Bas, Mirjam en heel de toffe groep cursisten voor dit prachtige en leerrijke weekend!

Onderstaande video bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit.

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten